Trei cazuri de leptospiroză în două săptămâni!

Direcția de Sănătate Publică Neamț ne informează că, în ultimele trei săptămâni, s-au înregistrat în județ nu mai puțin de 3 suspiciuni de leptospiroză.

Pentru fiecare suspiciune s-a realizat anchetă epidemiologică în vederea depistării factorilor de risc implicați și a aplicării de măsuri antiepidemice impuse. În ultimii 5 ani, în județul Neamț s-au înregistrat în medie 15 suspiciuni pe an, din care s-au confirmat în medie 5 cazuri pe an“, a transmis dr. Daniela Marcoci, director executive adjunct în cadrul DSP Neamț.

Leptospiroza apare frecvent la persoanele care lucrează în crescătoriile de porci, medici veterinari, pescari, militari, muncitori la canalizare, muncitori agricoli în special în orezării, fermele de vaci etc. Boala poate apare la turiștii care stau în cort, pe sol contaminat sau lângă o apă contaminată, la cei care practică sporturi pe sol contaminat sau apă contaminată. De asemenea boala poate apare la persoanele care se îmbăiază în lacuri, râuri și canale de irigație contaminate sau în care au intrat apele de inundații.

Printr-un comunicat de presă, DSP Neamț a făcut unele precizări privind leptospiroza. „Leptospiroza este o boală infecțioasă provocată de o bacterie. Boala se caracterizează prin febră, frisoane, dureri de cap (cefalee), dureri musculare, vărsături, icter (colorația galbenă a sclerelor și a tegumentului), hiperemie conjuctivală (ochii roșii), dureri abdominale. Dacă pacientul nu se prezintă la medic pentru diagnostic și tratament boala se poate agrava, cu afectarea rinichiului, ficatului, care pot duce la deces. Multe din simptomele bolii sunt asemănătoare altor boli (hepatita acută virală, meningita acută, viroza acută respiratorie) și numai medicul poate pune diagnosticul corect după efectuarea analizelor de laborator. Leptospiroza este o antropozoonoză, o boală care se transmite de la animale la om. De obicei boala apare ca urmare a contactului cu apa în care a ajuns urina animalelor bolnave de leptospiroză sau purtătoare de bacterii din genul Leptospira. Multe mamifere pot fi purtătoare sănătoase de leptospira: porcul, câinele, șobolanii etc“.

Epidemiologii subliniază că oamenii se îmbolnăvesc prin contactul cu animalele bolnave (de exemplu muncitorii din fermele de porci pentru care leptospiroza este o boală profesională), contactul cu apa contaminată cu urina animalelor infectate (îmbăierea în bălți, lacuri, canale de irigație, râuri), ingestia alimentelor contaminate cu urina animalelor infectate (de către șobolani de exemplu).

Leptospira pătrunde în organism prin piele, mucoasa nazală și oculară sau prin alimentele sau apa de băut contaminate cu Leptospira. Boala nu se transmite de la om la om. Perioada de incubație a bolii (de la contactul cu sursa de infecție și până la apariția semnelor de boală) variază între două zile și două săptămâni.

Geanina NICORESCU