Trandafirul, în topul preferinţelor   

Tina-Trandafir,foto 1Trandafirul se regăseşte pe primul loc în topul preferinţelor iubitorilor de frumos. Cele mai căutate sunt  soiurile de trandafiri agățători, în culori vii. Datorită diversităţii şi coloritului variat al acestei specii, dar şi a rezistenţei şi a perioadei mai lungi de înflorire, cererea pentru astfel de trandafir este tot mai mare, de la an la an.

Pe lângă parte romantică, cultivarea trandafirilor în propria gradină  aduce o stare de bine, deconectare şi un venit în plus în bugetul familiei. Şi ,de ce nu, a unei ferme profilată pe cultivarea rozelor.

Pentru a cultiva trandafiri, nu este nevoie de foarte mulţi bani, ci de îndemânare şi de cunoştinte specifice acestei culturi. Mai este şi voinţa  de a lucra pământul într-un mod cât mai plăcut cu putinţă.

*Secrete în îngrijirea trandafirilor

În ceea ce priveşte îngrijirea acestor specii de flori, trandafirii preferă un sol uscat, bogat în humus şi reavăn,  sunt mari iubitori de lumină. Pentru a se putea dezvolta şi înflori corespunzător, cel mai indicat este ca trandafirii să se planteze într-un sol lutos, sau luto-argilos, de fertilitate medie, într-o zonă cât mai însorită. Cerinţele faţă de apă ale acestei plante sunt moderate, fiind mai mari în timpul creşterii lăstarilor şi a bobocilor, iar ploile foarte abundente pot deprecia calitatea florilor la unele specii.Curenţii uşori de aer fac ca roua şi ploaia să se usuce repede, împiedicând astfel apariţia  bolilor. Vara, prea mult vânt poate dăuna frunzelor,iar  iarna, tulpinilor.  Apăraţi trandafirii plantându-i lângă un zid, un gard sau acoperindu-i cu ceva!

Nu plantaţi trandafirii prea aproape de pomi, căci se vor „bate” pe lumină, apă şi hrană. Dar nici unde se pot acumula ploaia, zăpada sau gheaţa.

Cultivaţi trandafiri unde îi puteţi vedea zilnic. Nu numai că vă veţi delecta văzându-i, dar puteţi avea cel mai bine grija de ei. Veţi vedea primele semne de boli şi le veţi putea aplica tratamentele necesare. Şi nici nu uitaţi să-i udaţi la timpul potrivit.

Nu aglomeraţi trandafirii cu alte plante sau pomi. Unor trandafiri, precum cei căţăratori, nu le place compania.  Altora, da. Dacă înlocuiţi o tufă veche, este important să scoateţi mai mult pământ din jur şi să-l înlocuiţi cu altul nou. Unui trandafir nou plantat nu-i place să crească în acelaşi sol unde a mai fost altul înaintea sa…

Tina CONDREA