Trăim sub asediul alertelor alimentare: Conserve de „vită” din carne de cal

* Inspectorii veterinari din Neamţ au găsit într-un supermarket 228 conserve „Ardealul” care ar putea conţine carne de cal

* DSVSA Neamţ anunţată că Danone România retrage, preventiv, de pe piaţă produse după descoperirea aflatoxinei în laptele livrat de un furnizor

* Avem şi o veste bună: toate probele de lapte recoltate din ferme, fabrici procesatoare şi automate din Neamţ sunt negative la aflatoxină     

De la o zi la alta aflăm că unele alimente pe care le consumăm sunt un surogat şi că, în afara E-urilor înscrise pe etichete, digerăm tot felul de toxine.

Scandalul cărnii de cal a ocolit judeţul nostru până ieri, când inspectorii veterinari din Neamţ au identificat într-un supermarket din judeţ un lot de 228 conserve de vită „Ardealul” care ar putea conţine carne de cabaline. Reprezentaţii Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Neamţ au intrat în alertă după ce autoritatea naţională a transmis în teritoriu informaţia că însuşi producătorul „Ardealul” a solicitat retragerea de la comercializare a conservelor din carne de vită din cauza unor suspiciuni de etichetare neconformă.

Într-un supermarket din Neamţ am identificat un loc 228 de bucăţi conserve etichetate „carne de vită” Ardealul de 300 grame. Acestea fac parte din lotul specificat pentru a fi blocat de la comercializare până la clarificarea aspectului privind conţinutul produsului, respectiv dacă a fost folosită exclusiv carnea de vită sau în compoziţie există şi carne de cal„, ne-a declarat dr. Constantin Lipan, director executiv adjunct al DSVSA Neamţ. „Din lotul de 228 de conserve, inspectorii veterinari au mai găsit doar 155 de bucăţi, restul fiind deja vândute„.

Conservele Ardealul sunt produse la fabrica din Covasna, pe care compania norvegiană o deţine în România. Reprezentanţii firmei au menţionat că, până în acest moment, nu au venit rezultatele analizelor, însă totul va fi clarificat până la sfârşitul acestei săptămâni.

Tot ieri, DSVSA Neamţ a mai primit o alertă prin Sistemul Rapid, referitoare la posibilitatea ca unele produse Danone să conţină temuta aflatoxină cancerigenă. Deocamdată, producătorul Danone România a anunţat că retrage preventiv de pe piaţă unele loturi care ar putea conţine lapte contaminat şi blochează în depozitul său alte 75 de tone de lactate, după ce a descoperit aflatoxină în materia primă livrată de unul din furnizorii săi. Reprezentanţii DSVSA Neamţ subliniază, însă, că produsele cu pricina nu au ajuns în Neamţ, fiind identificate doar în 20 de judeţe. În orice caz, inspectorii veterinari din judeţ au sarcină de serviciu să supravegheze aprovizionarea magazinelor cu produse lactate, mai ales cu Danone. În privinţa laptelui provenit din fermele nemţene, procesat în fabricile de pe teritoriul judeţului dar şi al celui vândut în automatele de prin pieţe, putem sta liniştiţi. „Buletinele de analiză, pe care le-am primit astăzi de la Laboratorul Sanitar-Veterinar Iaşi, demonstrează că laptele este bun pentru consum„, ne asigură dr. Constantin Lipan, director adjunct al DSVSA Neamţ.

Acţiunea demarată de Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară, de intensificare a controalelor pentru laptele materie primă, este în curs de finalizare la nivel naţional, şi a vizat ferme, centre de colectare, unităţi de procesare şi automate de distribuire a laptelui. Rezultatele acţiunii vor fi făcute publice în cursul săptămânii viitoare, dupa finalizarea centralizării datelor de la nivel naţional.

Facem apel la mass-media să se alăture eforturilor autorităţilor şi să promoveze informaţii provenite de la sursele autorizate. Informaţiile neconfirmate de sursele oficiale pot aduce grave prejudicii atât producătorilor interni, dar pot afecta şi imaginea ţării noastre în exterior, punând astfel la îndoială şi credibilitatea autorităţilor în domeniu. Inspectorii sanitar-veterinari au descoperit noi probleme legate de „lapte neconform„, o parte dintre cantităţile suspecte fiind posibil să fi ajuns deja la procesare, potrivit celor mai recente date furnizate de Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor.

Săptămâna trecută, preşedintele interimar al ANSVSA, Vladimir Mănăstireanu, a anunţat că numărul total de unităţi la care s-a descoperit lapte infestat cu aflatoxină – toxina cancerigenă – a fost de şapte, dintre care trei ferme, două unităţi de procesare şi două unităţi de colectare, ale căror nume nu au fost precizate. De asemenea, reprezentantul ANSVSA a mai spus că laptele care se află pe piaţă este bun de consum, iar cantitatea cu aflatoxină peste limitele admise, care a fost sechestrată şi va fi distrusă, reprezintă aproximativ 0,2 la sută din producţia zilnică de 20.000 de tone a României.