Traian Cicoare: Oameni şi locuri din Neamţ

Constantin Bostan, directorul Bibliotecii judeţene „G T Kirileanu” face un gest de generozitate, adunând într-o carte cele mai multe dintre articolele de presă publicate în ultimii ani de profesorul Traian Cicoare. Volumul „Oameni, fapte şi comori spirituale din ţinutul Neamţ” este publicat sub auspiciile Fundaţiei culturale „G T Kirileanu”, printr-un proiect susţinut financiar de Consiliul judeţean Neamţ, la 5 ani de la stingerea din viaţă a autorului.

Cu un cuvânt înainte semnat de profesorul Leonard Rotaru, cartea lui Traian Cicoare cuprinde 181 de articole semnate în diferite publicaţii din judeţ, din peste 300 reţinute pentru publicare, volumul fiind plănuit să apară încă din anul 2006 pe când autorul era încă în viaţă. Aşezate pe capitole cu trimitere la diverse domenii (Civica, Cultură, Învăţământ, Istorie, Religie) articolele volumului dovedesc spiritul ascuţit şi cultura temeinică a celui care a fost profesorul Cicoare. Preocupat să aducă în faţa cititorilor nume importante din viaţa culturală, administrativă sau ştiinţifică a Neamţului, autorul, cu acribia-i binecunoscută, reface portretele multor personalităţi nemţene, articolele sale, multe dintre ele, putând fi luate drept fişe de dicţionar pentru cei preocupaţi de domeniile în care au activat aceştia. Un cititor obişnuit devine, astfel, familiarizat cu biografiile unor personalitaţi despre care auzise doar vag, din pagina cu nume de străzi. Însă, profesorul nu se oprea în articolele sale doar la date esenţiale şi informaţii utile, ci trecea (datorită pregătirii sale enciclopedice temeinice) şi la a furniza cititorului diferite istorii din spatele scenei oficiale legate de aceste personalităţi, istorii care conturau mai preganant portretele celor vizaţi. De altfel, multe din informaţiile din aceste articole au fost, la data publicării lor, inedite pentru cititorul de rând. Astfel, cartea lui Traian Cicoare se poate aşeza, astfel, între manualele didactice utile oricărui tânăr preocupat de a cunoaşte ce a avut sau încă mai are judeţul nostru între elitele acestei ţări.

Cartea va fi lansată astăzi la Biblioteca judeţeană, la ora 17, cu prilejul dublei aniversări a instituţiei: 40 de ani de la ridicarea actualei construcţii şi 20 de ani de la corpului B al clădirii, o investiţie foarte importantă pentru buna funcţionare a bibliotecii, în prezentarea profesorilor Elena Preda şi Leonard Rotaru.