Tot mai mulţi nemţeni afectaţi de guşă

gusaNumărul nemţenilor afectaţi de guşă a crescut alarmant de la un an la altul, depăşindu-l, în prezent, pe cel al bolnavilor de epilepsie. În medie, zilnic, un nemţean este diagnosticat cu guşă simplă şi nodulară netoxică, până la această dată fiind în evidenţele medicilor de specialitate 4.470 de pacienţi cu această afeţiune. Medicii susţin că deficitul de iod nu mai reprezintă de mult principala cauză care conduce la apariţia acestei boli. Există alţi factori care intervin, printre aceştia numărându-se tocmai problemele lumii moderne: stresul, consumul de E-uri şi radiaţiile. Potrivit datelor centralizate la nivelul Direcţiei de Sănătate Publică Neamţ, în anul 2008 erau diagnosticate 3.500 de cazuri, iar un an mai târziu numărul pacienţilor crescuse la 3.646, apoi în fiecare an au intrat în tratament alte peste 100 de persoane afectate de boală, anul acesta fiind atins apogeul cu aproape 4.500 de cronici, iar numărul bolnavilor este în continuă creştere.

Atunci când glanda tiroidă nu poate să producă o cantitate suficientă de hormoni tiroidieni, apar semnele şi simptomele de hipotiroidism. Organismul sesizează deficitul de hormoni tiroidieni şi stimulează continuu tiroida să producă, determinând creşterea în volum a acesteia şi ducând astfel la apariţia guşii. Simptomele sunt tuse, senzaţie de nod în gât, dispnee (greutate în respiraţie), se poate simţi o răguşeală persistentă, chiar şi dificultate la înghiţire.

În condiţiile în care glanda tiroidă creşte în dimensiuni, pot să apara micronoduli, noduli mai mari şi brusc poate să funcţioneze în plus sau să se blocheze.

O serie de analize pentru depistarea acestei afecţiuni sunt gratuite pentru persoanele asigurate. Analizele hormonale sunt primele care pot indica dacă tiroida funcţionează normal. Un medic endocrinolog ştie cel mai bine ce investigaţii trebuie făcute şi ce terapie trebuie adoptată, iar dacă sunt depistaţi noduli, tot doctorul hotărăşte dacă trebuie extirpaţi, în prealabil fiind recomandate alte investigaţii, pentru a se vedea dacă s-a ajuns la neoplasm.

Geanina NICORESCU