Tot mai multe nemţence nasc prin cezariană!

cezariana* Partea bună este că pacientele sunt mai bine investigate şi se descoperă patologii care ar periclita viaţa fătului şi a mamei, susţine dr. Vintea

* Partea proastă- existenţa acestor probleme de sănătatea

* România, pe locul 3 în Europa la numărul de naşteri prin cezariană

Numărul femeilor care îşi aduc pe lume copiii prin cezariană a crescut considerabil în ultimii ani, România fiind, în acest moment, pe locul 3 în Europa la numărul de naşteri pe această cale. Raportul a fost realizat la nivel european şi reflectă abordări diferite ale sistemelor medicale în ceea ce priveşte sarcina şi naşterea. Ca şi în restul ţării, în judeţul Neamţ există această problemă majoră care se acutizează, de la zi la zi.

Dr. Georgeta Vintea, şefa secţiei Obstetrică-Ginecologie, ne-a declarat că, în cadrul maternităţii judeţene, procentul de naşteri prin cezariană este destul de mare, fapt care, potrivit opiniei domniei sale, s-ar explica prin aceea că pacientele sunt mai bine investigate pe parcursul sarcinii. „Fiind mai bine investigate, în sensul prezentării constante a gravidei la medic pe parcursul evoluţiei sarcinii, se descoperă patologii care ar putea periclita atât viaţa fătului cât şi a gravidei în cazul unei naşteri pe cale naturală. Şi atunci, în mod firesc, se recomandă cezariana. Sigur că a crescut şi gradul de informare a gravidei, aceasta are dreptul la alegerea doctorului care să urmărească evoluţia sarcinii şi, deşi nu este reglementată cezariana la cerere, gravida este informată asupra posibilităţilor pe care le are la dispoziţie pentru a-şi aduce pe lume copilul”, a afirmat dr. Vintea.

Opinia medicului şef Sorana Iftimia, de la secţia Neonatologie, exprimată cu fiecare ocazie când se aduce în discuţie optarea pentru naşterea prin cezariană, este tranşantă: „Copilul este pregătit pentru viaţa extrauterină la 39 de săptămâni gestaţionale, altfel există risc de probleme respiratorii. Riscul de a-l aduce pe lume mai devreme este de a face detresă respiratorie. Deci, principalul e să fie nou-născutul perfect sănătos. Asta trebuie să înţeleagă femeia care urmează să aducă pe lume un copil”. Aviz „amatoarelor” de cezariene „la cerere”. În cazurile extreme, de contraindicaţii pentru naşterea pe cale naturală, când cu adevărat copilul trebuie adus pe lume mai devreme, sunt luate toate măsurile pentru ca nou-născutul să beneficieze de ajutor medicalizat pentru a-l ajuta să depăşească problemele inerente.

Noile prevederi legislative sunt clare pentru anul viitor, în sensul că orice intervenţie chirurgicală la cererere va fi taxată corespunzător. Se va plăti contravaloarea intervenţiei. Neoficial, obstetricienii recunosc faptul că multe femei se supun de bună voie cezarienei, pentru a scăpa de „durerile facerii”, însă, oficial, expresia „cezariană la cerere” nu există. Având în vedere că din fişa de observaţie din maternitate nu reiese, evident, că intervenţia ar fi fost făcută la cererea gravidei, noua prevedere legislativă îi va pune pe gânduri pe medici şi nu doar atât, ci şi anunţatele controale stricte pe segment de activitate.

La polul opus, cu cele mai puţine naşteri prin cezariană se situează Olanda, Slovenia, Finlanda, Suedia, Islanda şi Norvegia.

 

Geanina NICORESCU