“Top Agribusiness”

personajADRIAN HAVRICI, campion în cultura porumbului: „Vreau să fiu fermier european, cu drepturi egale!”

 

Zilele trecute, fermierii și companiile de inputuri prezente în agricultura românească s-au reunit la Gala Premiilor „Top Agribusiness”, organizată de Facultatea de Management, Inginerie Economică în Agricultură și Dezvoltare Rurală, cu sprijinul partenerilor săi. Prima ediție a evenimentului organizat în premieră în România s-a desfășurat la ARCUB, în centrul Capitalei, și a fost moderată de Vlad Macovei, directorul Revistei „Agrointeligența”.

Premiile Top Agribusiness a oferit companiilor oportunitatea de a-i premia pe fermierii români care au obținut cele mai bune recolte în anul agricol 2014, dar și pe cei care fac agricultură de o viață sau pe cei care, aflați la început de carieră, obțin deja rezultate extraordinare.

Evenimentul a fost deschis de  prof. Toma Adrian Dinu, decanul Facultății de Management, Inginerie Economică în Agricultură și Dezvoltare Rurală, instituţie care a oferit și primul premiu al Galei, cel pentru „Agricultură la nivel înalt”, înmânat lui Dacian Cioloș, fost comisar european pentru agricultură și dezvoltare rurală.

Fiecare companie parteneră a Galei Premiilor „Top Agribusiness” a avut dreptul să premieze câte doi fermieri. Compania Pioneer a acordat premiul pentru campioni la cultura porumbului fermierilor Adrian Havrici din Moldoveni- Neamț și Mihai Afiliu, din Prahova,  care au obținut producţii recod de 14.400 kg/ha.

Dr. ing. Lucian Buzdugan a fost premiat de Compania Agrium Agroport pentru o viață dedicată tehnologiilor moderne în agricultură. Un special nemţean împătimit de agricultură care, într-un fel, a „părăsit” agricultura nemţeană în favoarea celei din Insula Mare a Brăilei, unde lucrează şi acum.

 

* „Mă simt discriminat!”

Abia întos de la Bucureşti, Adrian Havrici încă era marcat de emoţia evenimentul la care participase, acolo unde i s-a oferit o înaltă distincţie, ca semn al recunoaşterii succesului dobândit în cultura porumbului.

„M-am bucurat foarte mult. M-am simţit onorat. Am fost şi tare emoţionat, eram într-un  mediu academic. Din păcate, nu cu aceeaşi bucurie pot vorbi preţul produselor agricole de la noi. Discut cu fermieri din Franţa şi Italia, ne-am împretienit, schimbăm opinii, ne consultăm. Diferenţele sunt mari. Nu vreau pomană! Vreau să fiu fermier european, cu drepturi egale! Mă simt discriminat!”

Ne-a dat şi câteva exemple clare de „discriminare” între cum se face agricultură la noi, comparativ cu colegii lui fermieri din Franţa şi Italia.

„La porumb stas, cu 14 la sută umiditate, am negociat un preţ de 117 euro/ tonă. În Italia preţul este de 130 euro/tonă, cu umiditate de 24 la sută! Un furnizor de îngrăşămite chimice a venit la mine cu o ofertă de 2900 lei/tonă, în condiţiile în care a zis că am avut o reducere de 20 la sută. Acelaşi furnizor, pentru exact acelaşi timp de îngrăşământ chimic, fermierului din Italia i l-a vândut cu 2000 lei/tonă. La fel este cu diferenţa de preţuri de la utilajele agricole. Dau un singur exemplu: la un tractor de aceeaşi marcă, diferenţa de preţ este de 20.000 euro. Cu atât mi-a cerut mai mult…”

Diferenţele de „tratament” aplicate agricultorului român vin pe două planuri, care accentuează şi mai mult prăpastia dintre agricultorii români şi cei Occident, cu toţii membri ai Uniunii Europene. La noi, preţurile produselor agricole sunt mici, iar preţurile inputurilor mari! Asta înseamnă că trebuie să vinzi mai multă recoltă pentru ca, să zicem, să cumperi un kilogram de îngrăşământ ori sămânţă din  categorii biologice superioare. Situaţie care se menţine  şi în cazul produselor de protecţie a plantelor, a carburanţilor de la noi.

 

*Tot agricultura-i baza!

Adrian Havrici şi-a început afacerile în 1996, cu activităţi de comerţ. A pus bazele Societăţii Comerciale „Baltazar” Moldoveni. I-a trebui ceva timp până să-şi dea seama că tot agricultura-i baza! Mai ales în comuna Moldoveni, unde pământul este roditor, lucat cu mult drag şi patimă de oameni destoinici, renumiţi după felul cum numai ei ştiu să-i smulgă pămtului roade tot mai bogate.

Aşa că, din 2006, Adrian Havrici a făcut „schimbarea de macaz”. E drept că a avut şi noroc. Deşi norocul mai e şi după şi-l face omul! A întocmit un proiect SAPARD prin care a beneficat de o finanţare europeană în valoare de 220.000 euro. Bani pe care i-a investitit în utilaje agricole performante. Asta a însemnat un pas înainte!

Şi de atunci tot agricultură face. Societatea este profilată pe cultura cerealelor, platelor leguminoase şi oleagenoase. Lucrează în jur de 430 hectare, teren proprietate, dar şi arendat. Producţiile sunt bune. Anul acesta, la porumb a obţinut 14.400 kg/ha, fapt ce i-a adus distinţia oferită la  Gala Premiilor „Top Agribusiness”. Vorbim de lotul pe care s-a folosit sămânţă de la Pioneer. Felicitări!

Tina CONDREA