Toate mașinile de intervenție ale Salvamont Neamț sunt distruse

*Un brad doborât de vânt a căzut peste cele trei autospeciale parcate la Baza Durău

În urma unor rafale de vânt de peste 100 km/h ce au răscolit Masivul Ceahlău și au provocat căderi de arbori, duminică seara, în jurul orei 22, un brad de dimensiuni foarte mari a fost doborât peste mașinile de intervenție ale Serviciului Salvamont Neamț, informează șeful instituției. „Trei autospeciale au fost distruse în întregime. Mașinile aveau dotări tehnice de ultimă generație: trolii, comunicații, echipamente medicale de urgență, erau ranforsate și pregătite să facă față terenului greu accesibil din zona montană. La ora actuala suntem în incapacitate totală de a interveni conform procedurilor operative și probabil va dura destul de mult până când vom putea să revenim la capacitatea tehnică de până la eveniment“, spune Raul Papalicef.

*Turiștii care urcă Ceahlăul sunt sfătuiți să fie extrem de atenți

Situația creată face ca orice intervenție pentru victime în Masivul Ceahlău să se tripleze de-acum încolo, în condițiile în care sezonul turistic de iarnă începe în 10 zile și în cazul unor temperaturi scăzute, timpul de supraviețuire a victimelor scade simțitor. „Nu știm cum o să putem rezolva aceasta situație. Alte servicii Salvamont din țară nu au cum să ne ofere o mașină, plus că este dificil legat de partea administrativă. De la ISU nu putem lua, pentru că nu au dotările speciale de care avem nevoie. Aceasta este, din păcate, realitatea pe care trebuie să ne-o asumăm“, adaugă șeful Salvamont Neamț.

Ieri, 12 decembrie, echipajele de pompieri încă lucrau la degajarea arborilor, după ce alți doi brazi erau în pericol de a se prăbuși. La fața locului a ajuns și o echipă de poliție care face cercetări. „Sunt ferm convins că, având în vedere importanța serviciului și faptul că în fiecare an zeci de turiști sunt salvați grație operațiunilor derulate de noi, Consiliul Județean Neamț va rezolva această problemă și ne va sprijini ca și până acum. Pagubele estimate depășesc 200.000 lei“, mai spune Raul Papalicef.

Acesta face apel la turiști să fie responsabili și foarte atenți când urcă în Ceahlău, întrucât singura soluție de salvare ar fi elicopterul SMURD, însă ar fi nevoie de condiții meteo ideale, fără vânt, fără ceață, misiune pe timp de zi.

Cristina IORDACHE