Toamnă blândă, decembrie cu puțină zăpadă

*La Piatra Neamț, prima brumă se va forma abia în luna noiembrie

Chiar dacă în Neamț, pe masivul Ceahlău primii fulgi de nea pot cădea oricând, în restul județului, iarna va ajunge abia în luna decembrie, când, conform estimărilor realizate de Centrul European pentru prognoze pe medie durată de la Reading, Anglia, valorile aerului și cantitățile de precipitații vor fi apropiate de normalul perioadei, fără alte „derapaje”.

Dar până atunci, în luna lui „Brumărel”, când nopțile și diminețile sunt răcoroase, iar frunzele arămii ale copacilor încep să se desprindă de ramuri, temperaturile diurne ale aerului vor fi mai ridicate decât norma perioadei. Abia după jumătatea lunii vor apărea și ceva precipitații mai insistente, precum și scăderi ale valorilor din termometre.

Conform meteorologilor, temperatura medie va avea valori peste normalul climatologic în sud, sud-est și local în vest și apropiate de normal în restul tării. Dacă ne referim la precipitații, acestea vor fi în general apropiate de mediile multianuale, excepție făcând regiunile centrale, vestice și estice, unde local vor avea o tendință spre excedent.

Nici în noiembrie nu vor fi fenomene meteo deosebite, temperaturile medii se vor situa peste normalul climatologic în sud, sud-est și local în vest, și vor fi apropiate de normal în restul țării. În această lună, specialiștii Centrului European pentru prognoze Reading, estimează că precipitațiile totale lunare se vor situa în general, în limite normale în cea mai mare parte a teritoriului, local excedentare în regiunile centrale.Apoi, în ultima lună din an, valorile medii lunare ale aerului vor fi cuprinse în limite apropiate de mediile multianuale în majoritatea regiunilor, local mai ridicate în sud-estul țării. Dacă facem referire la precipitatiile totale lunare, ele vor fi local excedentare în regiunile centrale și sudice, și apropiate de mediile climatologice în restul teritoriului

Pentru Moldova, în perioada 25 septembrie-8 octombrie, conform ANM, în primele două zile, valorile diurne de temperatură vor fi apropiate de cele normale și se vor situa în medie în jurul a 22 de grade Celsius, dar începând din data de 27 septembrie acestea vor fi în scădere pâna la medii de 14…15 grade Celsius și vor caracteriza, în perioada 29 septembrie – 2 octombrie, o vreme răcoroasă spre rece. Apoi, temperaturile vor crește ușor spre o medie de 18…19 grade Celsius, apropiată de cea regional specifică începutului lunii octombrie. Minimele nocturne vor scădea de la valori medii de 10…12 grade Celsius, până la 4…5 grade Celsius spre finalul primei săptămâni, după care vor crește până la o medie de 8 grade Celsius, normală perioadei. Începând cu data de 3 octombrie va crește probabilitatea de apariție a ploilor slabe și pe arii restrânse.

V. ANDRIEȘ