Tinerii din centrele de plasament, admişi cu brio la facultate

studenti centre plasamentMai mulţi tineri din centrele de plasament aflate în subordinea Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Neamţ au primit, de câteva zile, vestea extraordinară că au fost admişi la facultăţi de prestigiu din ţară ori la studii de masterat. Tinerii nu s-au simţit deloc marginalizaţi de societate, ba chiar s-au ambiţionat şi au reuşit nu doar să treacă examenul de bacalaureat, ci şi să fie admişi la facultăţi, fără nici un fel de meditaţii. Nu şi-au considerat destinul deja scris şi au înţeles că o diplomă de studii superioare este singura lor alternativă de a reuşi.

Printre aceştia se numără trei tineri de la Complexul de Servicii Elena Doamna care au fost admişi anul acesta la facultate, unul dintre ei la Medicină, la Iaşi, altul la Ingineria Mediului Bacău, iar cel de-al treilea la Facultatea de Studii Economice Suceava. Iosif Mîrţ este un tânăr foarte perseverant care, după ce a absolvit Şcoala Postliceală Sanitară Piatra Neamţ, a fost admis anul acesta la Facultatea de Medicină Cluj, la specializarea Balneo-fiziokinetoterapie. Un alt exemplu de succes este şi Geanina Plătică, aceasta reuşind în această vară să fie admisă la o a doua facultate. Ea a absolvit Universitatea Emanuel din Oradea, secţia de Educaţie Muzicală, a terminat şi masterul în acelaşi domeniu, iar acum a fost admisă la Universitatea de Muzică, secţia Canto.

Povestea unor învingători

Pentru tinerii care se află în sistemul de protecţie al statului şi care urmează studii universitare, cheltuielile de cazare şi masă sunt asigurate de Direcţia Generală de Asistenţă Socială si Protecţia Copilului Neamţ.

„Ambiţia, munca şi dorinţa acestor tineri de a-şi depăşi condiţia şi de a reuşi în viaţă sunt demne de tot respectul şi de cea mai pură admiraţie. Sunt copii care au învăţat de mici că viaţa este o luptă, iar ei au făcut totul pentru a câştiga fiecare bătălie. Au înţeles că unica lor şansă pentru a avea un viitor luminos este educaţia, motiv pentru care, prin muncă şi seriozitate, au reuşit să urce treaptă cu treaptă şi azi au devenit studenţi, masteranzi sau chiar doctoranzi. Ca ei sunt mulţi, iar noi suntem extrem de mândri de ei, îi încurajăm şi sprijinim pentru a-şi îndeplini visele şi sperăm să fie modele pentru colegii lor“, a declarat Cristina Păvăluţă, director general al DGASPC Neamţ.

Tinerii din centrele de plasament admişi la facultăţi de calitate nu reprezintă o premieră în Neamţ, an de an înregistrându-se astfel de performanţe. În total, la data de 30 iunie, în centrele din judeţ existau 21 de studenţi, iar alţi 15 tineri cu familie, dar cu posibilităţi materiale precare, beneficiau de sprijin din partea DGASPC, fiindu-le decontate cheltuielile de masă şi cazare.

În 2014, de exemplu, o fată care a locuit aproape toată viaţa în Centrul de Plasament Ion Creangă a fost admisă la Medicină, la Iaşi, din păcate însă la locurile cu taxă. Tocmai când era pe punctul de a-şi abandona studiile, un om cu suflet mare din Piatra-Neamţ s-a oferit să-i achite taxa de studii, respectiv 6.000 de lei anual. Acelaşi sponsor generos mai suportă şi costul studiilor unui alt copil deosebit, provenit tot din centrele de plasament şi care acum face studii de masterat.

O altă tânără muncitoare şi ambiţioasă din cadrul Centrului Ion Creangă este doctorand. Deşi a trăit aproape toată viaţa în centrul de plasament, a reuşit să termine Facultatea de Litere cu o medie aproape de 10.00, la fel şi studiile de masterat, iar acum este în anul II la doctorat, lucrarea sa fiind tot în domeniul filologiei.

Irina NASTASIU