Testarea jandarmilor nemțeni pentru salvare în masivul Ceahlău

Jandarmeria Neamț a derulat joi, 10 august, un exercițiu intern cu forțe și mijloace în teren pentru căutarea, descoperirea și salvarea persoanelor rătăcite ori accidentate în masivul Ceahlău.

Testul a fost conceput, în special, pentru verificarea sistemului propriu de comunicații și cooperare, dar și pentru identificarea celor mai bune practici în domeniul salvării montane, perfecționarea pregătirii și deprinderilor executării intervențiilor de căutare și salvare, antrenarea jandarmilor pentru executarea întrunită a operațiunilor de intervenție, antrenarea jandarmilor privind folosirea mijloacelor de transmisiuni, asigurarea conducerii acțiunilor în situații complexe, identificarea riscurilor și vulnerabilităților pretabile la astfel de activități, potrivit căpitanului Marius Gămănuț, ofițerul de presă al Jandarmeriei Neamț.

Exercițiul a fost derulat de jandarmii montani din Durău, Bicaz și Vânători-Neamț împreună cu Salvamont Neamț, Inspectoratul pentru Situații de Urgență Neamț, Serviciul Județean de Ambulanță și Poliția Neamț, care au pus în aplicare procedura privind managementul informațiilor și coordonarea resurselor în cazul intervențiilor în zona montană.

Simularea a avut la bază un scenariu potrivit căruia, din cauza condițiilor meteorologice nefavorabile cu ceață densă și umiditate, pe platoul Ceahlău, un grup de 15 persoane care au fost cazate la Cabana Dochia se deplasau către stațiunea Durău pe trei trasee, după cum urmează: un grup de 4 persoane spre Poiana Stănile, 6 persoane pe traseul Cascada Duruitoarea și alte 5 persoane pe traseul Fântânele. Din grupul celor care coborau pe traseul Cascada Duruitoarea, două persoane au alunecat și s-au accidentat la picioare, nemaiputându-se deplasa. Împreună cu acestea au rămas două persoane, iar celelalte două și-au continuat deplasarea spre stațiune pentru a căuta semnal mai bun la telefonul mobil în vederea transmiterii de date suplimentare către structurile de intervenție, însă aceștia s-au abătut de la traseul marcat și s-au rătăcit. Din grupul celor care coborau pe traseul Stănile, ajungând în zona Neagra, un turist a fost mușcat de o viperă, fiind nevoie de administrarea vaccinului antiviperin. Grupul celor care coborau pe traseul Fântânele a întâlnit un urs, turiștii panicându-se și cerând ajutor jandarmilor montani.

Odată cu declanșarea acțiunii, situațiile prezentate au fost semnalate și prin Sistemul Național Unic Apeluri de Urgență 112, cu mențiunea că este un exercițiu și nu o situație reală. Jandarmii s-au deplasat la intervenție cu autovehicule de teren, cu ATV-uri și pe jos. Potrivit procedurii de lucru, în situația în care în zona montană se produce un accident în care sunt implicate persoane, este absolut necesar ca acesta să fie adus la cunoștința structurilor responsabile cu desfășurarea acțiunilor de salvare prin intermediul Sistemul Național Unic Apeluri de Urgență 112. În momentul inițierii apelului de către victimă sau de către o altă persoană care are cunoștință despre eveniment, apelul este preluat de către dispeceratul de specialitate, care va solicita informații referitoare la datele de identificare ale victimei, starea acesteia, posibilitățile de comunicare, localizare, descrierea zonei în care se află, trasee până la locul respectiv etc.

În cursul convorbirii dintre Serviciul Public Județean Salvamont și apelant, celelalte agenții (dispecer ISU, Jandarmerie, coordonator medical) rămân în continuare în ascultare. După încheierea convorbirii cu apelantul, reprezentanții Salvamont, Jandarmeriei precum și coordonatorul medical vor stabili care este echipa cea mai apropiată de locul evenimentului pentru a interveni. La momentul constituirii echipei de intervenție, comanda și coordonarea intervenției este preluată de comandantul intervenției care va decide modul în care echipele vor acționa pentru căutarea, descoperirea, acordarea primului ajutor, transportul victimei și modul de realizare al acestuia.

„Jandarmeria Montană intervine și coordonează operațiunile de căutare-salvare a persoanelor pentru care există confirmarea sigură că starea de sănătate nu le este afectată. De asemenea, derulează, în cadrul acțiunilor de căutare a persoanelor rătăcite sau dispărute, misiuni specifice de identificare a persoanelor implicate și acționează ca echipă de prim răspuns, în apropierea sediului subunității de jandarmerie montană, pentru asistarea victimei până la constituirea echipelor de salvare“, a punctat sursa citată. (C.I.)