Test gratuit de glicemie, de Ziua Mondială a Diabetului

Direcţia de Sănătate Publică Neamţ lansează, cu ocazia Zilei Mondiale a Diabetului, o campanie de informare a populaţiei cu privire la factorii cu risc de îmbolnăvire. DSP-ul vine, ca de obicei, cu zeci de pliante tipărite de Ministerul Sănătăţii, iar de partea practică, respectiv măsurarea greutăţii, a tensiunii arteriale şi determinarea glicemiei, se vor ocupa partenerii privaţi, în virtutea bunei colaborări cu autoritatea sanitară a judeţului . Campania prin care va fi marcată Ziua Mondială a Diabetului începe astăzi, prin distribuirea de postere şi broşuri de educaţie pentru sănătate în cabinetele medicilor de familie şi în cabinetele şcolare. Până la sfârşitul lunii, pietrenii şi romaşcanii pot beneficia, gratuit, de determinarea glicemiei  şi măsurarea tensiunii arteriale în unele clinici medicale private şi în farmaciile partenere cu DSP în perioada campaniei. În data de 14 noiembrie, de Ziua Diabetului, un psiholog va fi prezent în Piaţa Ştefan cel Mare din Piatra Neamţ, unde va acorda consiliere gratuită fiecărei persoane interesate să afle mai multe despre felul în care diabetul poate schimba viaţa unui om.

“Scopul campaniei derulate în acest an este educarea populaţiei, indiferent de vârstă, cu privire la factorii de risc în relaţie cu diabetul- fumat, consum excesiv de alcool, sedentarism, nutriţie dezechilibrată, obezitate, stres- recunoaşterea simptomelor de debut al bolii, respectiv sete excesivă, urinări frecente, foame exagerată, infecţii frecvente, răni care se vindecă foarte greu, oboseală, amorţeli şi furnicături la nivelul mâinilor”, a afirmat dr. Carmen Dumitreasa, şeful Compartimentului  Promovarea Sănătăţii.

Campania pune accent pe prevenirea îmbolnăvirii. Pentru că, se ştie, este mai bine să previi decât să tratezi.  Tratamentele diabeticilor au ajuns, deja, prea costisitoare pentru stat, astfel încât, luna aceasta, Casa de Asigurări de Sănătate Neamţ nu are nici un leu alocat pentru medicaţia celor 16.000 de bolnavi de diabet. Nu sunt fonduri, dar farmaciile eliberează gratuit insulina şi medicamentele orale, în baza reţetelor cu regim special, având speranţa că vor veni bani prin mult aşteptata rectificare bugetară.