Teroare printre iepuri

VANATORI.

*Câinii sălbatici, vulpile, dar şi pesticidele folosite în agricultură, decimează urecheaţii *În schimb, s-au înmulţit mistreţii, care dau iama prin culturile agricole

Tot mai puţini urecheaţi ţopăie pe fondurile de vânătoare din Neamţ. De vină pentru scăderea efectivelor acestor animale sunt mai mulţi factori, spune Toader Roca, directorul Asociaţiei Judeţene a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi Neamţ:

„De câteva zile s-a terminat evaluarea vânatului începută din 20 februarie. Acum s-au numărat speciile principale, respectiv mistreţul, cerbul, căpriorul şi iepurele. A fost necesar acest recensământ al animalelor, deoarece trebuie să facem propuneri la cota de vânat pentru sezonul 2014 – 2015. La iepuri, pe fondurile de vânătoare din Războieni, Negreşti şi Bodeşti s-a constatat o scădere substanţială a numărului acestor animale. Dar acest lucru nu se întâmplă doar la noi, ci în întreaga ţară”.

Conform celor declarate de şeful vânătorilor nemţeni, câinii sălbătăciţi şi nu doar ei, ucid tot mai mulţi iepuri:” Principalele cauze care au dus la împuţinarea iepurilor ar fi câinii sălbăticiţi, dar şi mărirea suprafeţelor agricole, unde sunt folosite utilaje moderne şi pesticide. La toate aestea, se mai adaugă şi numărul crescut al prădătorilor, respectiv vulpea. Nu trebuie uitaţi nici câinii care însoţesc turmele de oi, care lăsaţi liberi atacă iepurii”.

În rest, la căprior şi cerb, efectivele de vânat au rămas aceleaşi. De ieri, vânătorii nemţeni şi o delegaţie de la Protecţia Mediului numără efectivele de vânat la speciile protejate, respectiv urs, lup, pisică sălbatică şi râs. Tot în această perioadă, AJVPS Neamţ, împreună cu primăriile din comună şi posturile de poliţie, au demarat o campanie de instruire a proprietarilor de stâni, în ceea ce priveşte folosirea legală a numărului de câini, precum şi vaccinarea şi deparazitarea animalelor de pază. Toate acestea, în scopul prevenirii unor incidente care s-au produs în alţi ani.

V. ANDRIEŞ