Ţeparul Nuclearelectrica, 6 ani după gratii

* Ieri, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie i-a respins recursul

* Pe lângă închisoare, Alexandru Lucaci are de plătit despăgubiri de sute de mii de lei

Alexandru Lucaci (53 de ani), din comuna Doljeşti, a rămas cu pedeapsa de 6 ani închisoare pentru înşelăciune, potrivit deciziei definitive de ieri a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Unul dintre cei mai mari escroci din Neamţ, Alexandru Lucaci a dat mai multe tunuri după anul 2000, când a început afacerile cu produse petroliere. Încheia contracte de furnizare combustibil cu societăţi din ţară, livra o parte din cantitatea contractată, atâta cât să primească măcar o parte din bani, după care dispărea ca şi când n-ar fi existat. După ce a început să aibă necazuri, la prima condamnare, în 2010, a dispărut din zonă şi a fost dat în urmărire generală. A fost prins în octombrie 2011, la Constanţa, unde făcea ce ştia cel mai bine: s-a asociat cu un individ împreună cu care se ocupa de comerţ cu materiale de construcţii şi făcuse, deja, câteva victime printre firmele din Bucureşti, Călăraşi şi Constanţa. „Talentul” acestuia a fost moştenit şi de fiul lui, Sebastian, care în octombrie 2011 a fost arestat pentru implicare într-o reţea de escroci ce a produs mai multor firme un prejudiciu de 500.000 de euro. Sebastian Lucaci avea alt stil decât tatăl lui: prelua firme falimentare şi le trecea pe numele unor sărmani care primeau te miri ce numai ca numele lor să apară pe filele CEC fără acoperire date în schimbul mărfurilor luate de la firme din toate colţurile ţării. Materiale de construcţie şi produse de papetărie, în special, care erau vândute pe loc, sub preţul de achiziţie.

* Contract cu Nuclerelectrica de un milion de lei

După ce Alexandru Lucaci a ajuns să fie cunoscut şi oamenii de afaceri începuseră să-l ocolească, el s-a asociat cu alţi indivizi, pe care i-a folosit pentru a merge la contractări şi pentru a semna documentele. Ultima mare ţeapă a fost dată de Lucaci în 2005, când împreună cu Dorel Achim (46 de ani), din Blejoi, Prahova şi cu Giani Bogdănel Fron (39 de ani), tot din Prahova, a reuşit să încheie mai multe contracte cu firme mari, precum Romanel International, Mecanica Ceahlău, Promex SRL Brăila şi cu CN Nuclearelectrica Cernavodă. Compania constănţeană a încheiat un contract pentru motorină în valoare de peste un milion de lei, în iunie 2005, şi a achitat un avans de 295.000 lei. Avansul a fost plătit în condiţiile în care Lucaci a prezentat o scrisoare de garanţie bancară prin care, chipurile, dovedea că este credibil. Firma lui Lucaci a livrat motorină în valaore de 104.000 lei şi apoi s-a dat la fund. Când a văzut că nu-şi primeşte combustibilul, Nuclearelectrica s-a adresat instanţei şi a obţinut o decizie prin care nemţeanul a fost obligat la plata banilor pe care i-a încasat degeaba.

Între timp, complicii acestuia au intrat în afaceri cu celelalte firme, dar numai pentru a încasa nişte bani, fără a mai livra combustibilul. După ce a început să curgă plângerile, procurorii au început ancheta şi pe măsură ce cercetările înaintau, valoarea prejudiciului creştea. În martie 2009 Judecătoria Piatra Neamţ a dat o primă sentinţă şi Dorel Achim a primit trei ani şi jumătate de închisoare. Ulterior, dosarele s-au conexat şi la finele anului 2010 cei trei au fost trimişi în judecată, iar în martie anul trecut au fost condamnaţi. Alexandru Lucaci a primit pedeapsa cea mai mare, de 6 ani închisoare, în timp ce Dorel Achim a primit 5 ani după gratii şi Giani Bogdănel Fron a scăpat cu 2 ani cu suspendare. Aceştia din urmă nu au mai contestat sentinţa tribunalului. Definitive au rămas şi despăgubirile pe care ţeparii le au de plătit. Lucaci este obligat la plata a 126.500 lei către Romanel International, peste 28.400 lei către Promex, aproape 10.000 lei societăţii Mecanica Ceahlău. Întrucât Nuclearelectrica nu s-a mai constituit parte civilă, prima instanţă a dispus confiscarea a circa 163.000 lei, dar ÎCCJ a decis ieri ca Lucaci să plătească doar jumătate.

Înainte de 2005, Alexandru Lucaci a mai avut un asociat. Cu Giovana Elek a făcut acelaşi gen de „afaceri” şi în 2008 au fost trimişi în judecată cu un prejudiciu, la acea vreme, de peste 420.000 lei. Lucaci avea firma Ecoma şi Elek înfiinţase Petrogrup. Procedând în maniera cunoscută, în 2007 el a încheiat un contract prin care urma să achiziţioneze combustibil de la firma Benzoil din Dumbrava Roşie. La început, relaţia a fost una onestă, dar ulterior Lucaci a emis file CEC fără a avea disponibil în cont, astfel că Benzoil s-a trezit cu o pagubă de 200.000 lei. La fel a procedat Elek, care prin firma ei a bătut palma cu Media Rom Grup din Iaşi. Aceasta trebuia să livreze la Piatra Neamţ lunar 50 tone de produse petroliere, timp de un an. Firma ieşeană a trimis combustibil un timp, dar când patronii au văzut că nu le mai intră bani în cont, au sistat livrările, paguba calculată fiind de 190.000 lei. Lucaci şi Elek au fost cercetaţi şi trimişi în judecată pentru înşelăciune şi în cele din urmă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie s-a pronunţat definitiv. Alexandru Lucaci a primit o pedeapsă de 4 ani şi jumătate închisoare şi a fost obligat să achite 230.000 lei daune către Benzoil, iar Giovana Elek a scăpat cu 2 ani şi jumătate cu suspendare şi cu  190.000 lei despăgubiri.