Temperaturi normale în decembrie, perioade cu ger în ianuarie

*Ieri dimineață, la Roman s-au înregistrat cele mai scăzute valori din această perioadă, respectiv minus două grade Celsius
*De mâine, vremea va intra într-un ușor proces de încălzire
În Moldova, prima lună din iarnă nu va aduce schimbări bruște de temperaturi și nici precipitații în exces. În schimb, în luna ianuarie alta va fi situația. Meteorologii estimează perioade cu ger persistent, dar și zile cu valori apropiate de normalul perioadei. Nici în această lună cantitățile de precipitații nu vor fi în exces.
Conform estimărilor realizate de Centrul European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading – Anglia, în decembrie, temperatura medie lunară a aerului va avea, în general, valori apropiate de media multianuală, care a fost stabilită la -0,8 grade Celsius. Dacă ne referim la precipitații, acestea vor fi local excedentare în regiunile centrale, estice și sudestice și apropiate de mediile climatologice în restul teritoriului. Media multianuală lunară este de 44,8 l/mp.
În luna lui “Gerar”, valoarea medie lunară va avea valori sub media climatologică, local, în nordul și centrul țării și apropiate de normal în celelalte regiuni. Media multianuală lunară este de – 2,1 grade Celsius. Din punct de vedere al cantităților de precipitații, ele vor avea o tendință spre excedent în regiunile centrale și local în cele vestice, iar în restul țării vor putea fi apropiate de mediile multianuale. Media multianuală lunară fiind de 33,6 de l/mp.
Pentru Moldova, în perioada 30 octombrie – 12 noiembrie, meteorologii de la Centrul European estimează că prima săptămână va debuta cu o vreme rece pentru această perioadă. În perioada 2 – 7 noiembrie valorile termice vor crește de la o zi la alta, astfel încât mediile diurne vor atinge 12…13 grade Celsius, iar minimele nocturne se vor situa în jur de 3 grade Celsius. Ulterior, vremea se va răci treptat, urmând ca spre sfârșitul celei de-a doua săptămâni media maximelor termice să ajungă la 8 grade Celsius, iar cea a minimelor la 1…2 grade Celsius, valori apropiate de mediile multianuale pentru a doua decadă a lunii noiembrie. Trecător vor fi ploi slabe și local lapoviță, în prima zi a intervalului. Apoi, va mai ploua în 3 noiembrie și cu o probabilitate destul de ridicată și în unele zile ale intervalului 7-12 noiembrie.
Ieri dimineață, la ora 8, pe masivul Ceahlău erau minus 9 grade Celsius și un strat de zăpadă de 8 centimetri. În aceeași dimineață, la Roman au fost cele mai scăzute valori din această perioadă, respctiv minus două grade Celsius. La Piatra Neamț s-au înregistrat două grade Celsius, iar la Târgu Neamț cu un grad mai mult. În următoarele zile, vremea va intra într-un ușor proces de încălzire.
V. ANDRIEȘ