Teatrul Tineretului, la Festivaluri internaţionale de profil

TT2 *Succesul repurtat la Alba Iulia, se doreşte a fi reeditat la Iaşi

Teatrul Tineretului Piatra Neamţ prezintă sâmbătă, 11 octombrie 2014, de la ora 19, în Sala Mare a Teatrului „Luceafărul” Iaşi, în cadrul Festivalului Internaţional de Teatru pentru Publicul Tânăr (FITPT) spectacolul  „Contra iubirii”.

FITPT se află în plin proces de desfăşurare – a început în data de 5 octombrie şi se va încheia în data de 12 octombrie. Ediţia de anul acesta reuneşte sub genericul “Noi realităţi teatrale”, 24 de companii de stat și independente din 15 ţări  – Austria, Cehia, Danemarca, Franța, Germania, Italia, Macedonia, Marea Britanie, Norvegia, Polonia, Republica Moldova, România, Rusia, Olanda, SUA –  care vor evolua în cele 8 zile de festival.

Succesul reputat, sătămâna trecută,  la Festivivalul Internaţional de Teatru POVEŞTI de la Alba Iulia, se doreşte a fi reeditat la Festivalul Internaţional de Teatru  pentru Publicul Tânăr  d la Iaşi. La Alba Iulia, trupa TT a prezentat spectacolul „O …ladă”, creaţie colectivă după Ion Creangă, regia Alexandru Dabija. O comedie de succes, foarte îndrăgită de public. Dovadă că a fost premiată cu distincţia de „Cel mai bun spectacol” în cadrul Festivalului Naţional de Comedie de la Bucureşti, în 2014.

Refacem şirul unei poveşti frumoase, de succes cu ajutorul colegilor de la Ziarul, dar şi a Ralucăi Naclad, secretar literar la Teatrul Tineretului din Piatra Neamţ.

 

 

CONTRA IUBIRII, de Esteve Soler

Traducerea din limba spaniolă: Luminiţa Voina-Răuţ

Distribuţia: Nora Covali, Cezar Antal, Corina Grigoraş, Dragoș Ionescu, Ecaterina Hâţu, Lucreţia Mandric, Alexandra Suciu, Florin Hrițcu, Loredana Grigoriu, Rareş Pîrlog

Regia: Bobi Pricop

Scenografia: Adriana Dinulescu

Muzica: Cezar Antal

Ilustrație video: Bobi Pricop și Adriana Dinulescu

Spectacol recomandat persoanelor peste 14 ani

 

 

 

ESTEVE  SOLER, un vizionar

 

Contra iubirii e o lume alcătuită din sensuri demontate, asamblabile după reguli ce frizează absurdul, populată de fiinţe care au organul sufletesc al inimii dereglat. Oamenii devin din ce în ce mai puţin oameni pe măsură ce, în ei, se stinge Iubirea, fie ea erotică, paternală sau caritabilă.

Esteve Soler a devenit deja un nume de referinţă în dramaturgia mondială. Trilogia sa, alcătuită din piesele Contra progresului (2008), Contra iubirii (2009), Contra democraţiei (2010), a fost tradusă în peste zece limbi și s-a bucurat, până în prezent, de peste 50 de montări  pe scene din întreaga lume.

Succesul acestei trilogii s-ar explica prin faptul că dramaturgul spaniol este un vizionar. Cu un acut simţ al anomaliilor de mentalitate dirijate de cei care deţin puterea de a crea inginerii sociale, el face din scrisul său un telescop prin care vedem dezvoltarea tumorală, în stadiu ultim, a tendinţelor maligne din prezent. Mesajul acestui spectacol este orientat în direcţia contrarierii receptorului, dintr-un imbold salvator: conştientizarea păcatelor lumii actuale contra Iubirii, sentimentul care ne defineşte cel mai bine umanitatea.

Dacă doriţi să vă trataţi Inima, veniţi să vedeţi „Contra iubirii”!

 

*Doi teneri de succes!

 

 

Tânărul regizor Bobi Pricop, premiat încă de la spectacolul de debut, creditat de critica teatrală, care i-a apreciat tehnica sigură de decupaj a elementelor esențiale în spectacol, vine în teatrul cu care a crescut propunând un proiect dificil, care în mod sigur nu va lăsa indiferent publicul spectator. Gabriel Pricop (nume oficial) are dublă specializare, absolvind  Facultatea de Teatru – Actorie în 2008 (clasa prof. Sanda Manu – Universitatea „Spiru Haret“ Bucureşti) și Regie teatru în 2011 (clasa prof. Tudor Mărăscu – Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică Bucureşti). Tot în cadrul UNATC București a absolvit şi un masterat de regie teatru, în 2013, la clasa prof. Ducu Darie.

Adriana Dinulescu: un ochi care decupează estetic, cu inventivitate proaspătă, lumile teatrale, propune pentru acest spectacol spaţii scenografice şi costume cu o stranietate ce te smulge din plictisul obişnuinţei cotidiene. Cu studii politehnice și abilităţi de grafician, designer, decorator, Adriana a optat pentru teatru, absolvind UNATC, secţia scenografie, în 2008.

 

ALBA IULIA: „O…Ladă” a lui Dabija, o poveste plină de umor

 

Joia trecută,  TT a încântat, entuziasmat şi a distrat publicul spectator, participant spectacolul pe care trupa pietreană l-a susţinut în cadrul  Festivalului  Internaional de Teatru POVESTE de la Alba Iulia. Că spectacolul „O…Ladă” a fost un real succes, o spun colegii noşti de la ziarul  onliine „Alba24.ro”, text pe care îl redăm integral:

„O…Ladă” a lui Dabija, o poveste plină de umor. Bârfa, invidia, prejudecățile și superstițiile au conturat cea de-a doua seară a Festivalului de Teatru Albaiulienii care au fost prezenți joi seara în sala de spectacole a Casei de Cultură a Sindicatelor, au avut parte de o adevărată lecție de viață din partea actorilor de la Teatrul Tineretului din Piatra Neamț. Cei aproximativ 150 de spectatori au putut să se destindă pentru două ore și să trăiască alături de actori emoții și suspans.

Povestea „O…Ladă”, sub regia lui Alexandru Dabija definește realitatea așa cum e ea, plină de bârfă, invidie, prejudecată și superstiție. Acesta continuă explorarea poveștilor lui Ion Creangă, unde umorul prinde contur.

În „O… ladă” am întâlnit personajele din Fata babei şi fata moşneagului, cărora li s-au adăugat o suită de babe straşnice, precum şi Cucoşu’, moşul şi baba din OO! (creaţie colectivă după Punguţa cu doi bani).

Chipurile din poveşti au primit importante atribute psihologizante, în intenţia de a aduce în prim plan diferite derapaje de mentalitate. Faţă de babele lui Creangă, construite aproape monocord ca întruchipări ale răutăţii, singura precizare de natură fizică fiind vârsta înaintată, O… ladă a adus în scenă felurite babe, marcate de câte o trăsătură fizică sau morală distinctivă, pentru sublinierea căreia actorul trebuie să găsească numeroase resurse creatoare.

Nu puține au fost momentele în care din sală s-au auzit râsete și chicoteli, momente în care actorii arătau realitatea așa cum este ea. Fiecare dintre cei prezenți a simțit că face parte din poveste și asta pentru că Alexandru Dabija, împreună cu actorii lui au făcut un spectacol de zile mari.

Grupaj realizat de Tina CONDREA