Ţeapă bulgărească la APIA Bucureşti cu alimentele UE

 

*Săracii judeţului nu mai primesc făină şi ulei

Din 7 ianuarie anul acesta s-a reluat acordarea pachetelor de alimente de strictă necesitate venite ca ajutor comunitar de la Uniunea Europeană pentru săracii judeţului Neamţ. La Piatra Neamţ, din cei 6.492 de beneficiari, din care 356 sunt şomeri, 1.378 sunt persoane cu dizabilităţi, 839 pensionari cu pensia de pânâ în 400 de lei lunar şi 138 de beneficiari ai venitului minim garantat au reuşit să ridice coletele cu alimente până la finele anului trecut doar 2.711. Fiecare colet ar tebui să conţină 13 kg de făină albă, 4 kg de mălai, 6 kg de orez, 800 gr de paste făinoase, 1 kg de fasole, 500 gr de biscuiţi, 6 l de ulei, o cutie de bulion, o cutie de roşii în bulion, 3 kg de zahăr şi două cutii de mazăre.

Între timp a apărut o problemă, care, din păcate nu are rezolvare în plan local. În depozitul de la Podoleni nu mai există făină şi ulei, deoarece firma Viem Corporation Eood din Bulgaria, câştigătoarea licitaţiei pentru aceste alimente nu şi-a îndeplinit condiţiile contractuale. Agenţia de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură, cea care s-a ocupat de contractare, a informat sec conducerea Consiliului Judeţean Neamţ că aceste două tipuri de alimente nu vor mai fi trimise.

* Uleiul de la UE așteptat şi la Roman

Uleiul nu a ajuns nici până acum la Roman. Singurii care au primit ulei, încă de la finele anului trecut, sunt beneficiarii de ajutor social, iar toate celelalte categorii au primit doar restul produselor. Autoritățile locale spun că distribuirea produselor s-a desfășurat fără impedimente, singura problemă fiind cea a…. lipsei uleiului. „Nu avem abolut nicio noutate în ceea ce privește momentul în care va fi livrat uleiul. Spre deosebire de alte localități, suntem un caz fericit, în sensul că am reușit să aducem la Roman toate celelalte zece categorii de produse, în cantitatea de care aveam nevoie. Acum așteptăm și uleiul pentru a-l putea distribui beneficiarilor”, a declarat Lucian Micu, viceprimar al municipiului Roman.

Alimentele de la Uniunea Europeană se distribuie, prin Consiliul Județean, de către fiecare primărie în parte. „Alimentele provin de la UE și nu au nicio legătură cu autoritățile locale sau centrale. Alimentele ajung în depozitul de la nivelul Consiliului Județean, iar de acolo către primării. Rolul autorităților locale este de a furniza numărul beneficiarilor – persoane care primesc venitul minim garantat, iar rolul autorităților centrale – de a informa asupra numărului beneficiarilor de șomaj, a pensionarilor cu venituri sub 400 de lei și a persoanelor cu handicap grav sau accentuat. Centralizarea totală se comunică mai departe către noi și rolul Primăriei este strict de a le distribui”, a explicat viceprimarul municipiului.

Beneficiarii, aproape 4000 la număr, vor fi anunțați în scris în momentul în care uleiul va ajunge la Roman.

Autori: Angela BRUDARU, Claudia MATEI