„Taxi ambulanţa”- 4 milioane cu tot cu medic plus motorina

ambulanta taxi

* O salvare poate fi închiriată cu ora sau pentru transport, la tariful per kilometru practicat şi de taxiuri

* Răspunsul oficial al noului manager de la Serviciului de Ambulanţă Neamţ se lasă aşteptat…

Oricine poate avea la poartă ori în faţa blocului o ambulanţă, dacă-l ţine „punga”. Legea permite închirierea contra-cost a oricărei autosanitare, cu medic ori cu asistent, atât pentru staţionarea la evenimente particulare cu risc de accidentare cât şi pentru transport. După ce am aşteptat trei zile un răspuns oficial din partea noului manager al Serviciului de Ambulanţă Neamţ, dr. Dorice Albu, ne-am interesat, ca orice om de rând interesat de această facilitate care, până la urmă, aduce bani la bugetul public, am obţinut câteva tarife pe care le practică SJA Neamţ.

Astfel, am aflat că, în baza unui contract de pestări servicii, oricine poate închiria o autosanitară cu echipaj medical pentru suma de 190 de lei pe oră sau de echipaj cu asistent medical pentru 100 de lei pe oră. În cazul în care se pune problema transportului medicalizat sau nemedicalizat, fără să fie caz de urgenţă- care ar intra în cheltuiala statului- trebuie achitate sume ceva mai mari. Pentru o salvare în care puteţi beneficia de asistenţa unui medic se achită vreo 4 milioane de lei vechi plus 2,5 ron pentru fiecare kilometru. Dacă solicitarea vine din partea unei persoane care se mulţumeşte doar cu asistenţa unui cadru medical mediu, tariful coboară la aproximativ 3 milioane de lei vechi, plus tariful per kilometru. În  paranteză fie spus, firmele de Taxi practică aproximativ acelaşi tarif per kilometru, între 2,2 ron şi 2,5 ron/km,  însă în mod evident ambulanţa nu este solicitată pentru simple călătorii, ci pentru asistenţă medicalizată pe perioada transportului.

„Conform prevederilor legale, serviciile judeţene de Ambulanţă au posibilitatea închirierii la cerere a unei ambulanţe contra-cost pentru a interveni în caz de urgenţă la evenimentele cu risc mare de accidentare”, au subliniat reprezentanţii Ministerului Sănătăţii într-un comunicat de presă.

Banii obţinuţi în urma acestor servicii private trebuie viraţi la bugetul de stat, fără ca serviciile judeţene de ambulanţă să poată folosi vreun leu, deşi pe plan local ar fi foarte mare nevoie de bani pentru întreţinerea parcului auto…

 Geanina NICORESCU