Taxele auto vor fi înapoiate de Fisc

Dir Taxe si Impozite interiorPe rolul Tribunalului Neamț sunt înregistrate aproape 1.000 de dosare privind restituirea taxei de poluare. Sunt cauze care se înregistrează încă pe rolul instanțelor, zilnic fiind depuse zeci de cereri, deși este vacanță judecătorească. „Până la data de 27 august 2015 sunt înregistrate la Tribunalul Neamț un număr de 995 de cauze având ca obiect taxa de poluare, dintre care 617 dosare sunt pe rolul Secției I Civile, iar 378 dosare sunt înregistrate pe rolul Secției a II-a Civilă, de contencios administrative și fiscal“, a declarat Silvia Aciobăniței, președinta Tribunalului Neamț.

Zilnic, intră în fază de recurs alte zeci de dosare, astfel că pe rolul Curții de Apel Bacău așteaptă să fie soluționate alte sute de cauze la finalul cărora nemțenii vor să-și primească înapoi banii din taxele de poluare achitate conform legislațiilor anterioare. Sunt cauze care vin suplimentar pe masa de lucru a judecătorilor, la secții deja foarte aglomerate conform statisticilor, care își urmează cursul firesc până la soluționare în timp relativ îndelungat. Dincolo de volumul crescut de activitate din instanțe, sunt oamenii care au fost la mâna unei legislații mereu în schimbare în domeniul poluării auto și care au fost nevoiți să facă demersuri numeroase care i-a costat timp și bani.
De-acum, nemțenii care vor să-și recupereze banii dați în contul diverselor taxe – cea specială pentru autoturisme și autovehicule, pe poluare pentru autovehicule sau taxa pentru emisii poluante provenite de la autovehicule – vor putea cere direct Fiscului acești bani.
Guvernul a adoptat zilele acestea și urmează să fie publicat în Monitorul Oficial o ordonanță care trimite problema la ANAF. Cei care ulterior intrării în vigoare a acestui normativ vor înmatricula un autovehicul, se vor adresa cu cererea de restituire a taxelor la organul fiscal.
Normele prevăd un termen de soluționare a cererilor de 45 de zile de la înregistrare, iar organul fiscal emite o decizie care se comunică persoanei interesate în maximum 10 zile de la emitere. Orice contestații se fac pe cale administrativă, în termen de 30 de zile de la comunicarea deciziei sau respectiv de la împlinirea termenului în care decizia trebuia comunicată, iar contestația se soluționează în 45 de zile de la înregistrare.
Abia în această fază, dacă solicitantul nu este mulțumit de răspuns sau cererea nu i-a fost soluționată, se poate adresa instanței, printr-o plângere.
Noul normative mai prevede ca sumele reprezentând taxa specială pentru autoturisme și autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule sau taxa pentru emisii poluante provenite de la autovehicule, precum și dobânzile datorate contribuabilului, actualizate cu indicele prețurilor de consum publicat pe portalul Institutului Național de Statistică, să se restituie pe parcursul a 5 ani calendaristici, prin plata în fiecare an a 20% din valoarea acestora. Restituirea sumelor se face de către organul fiscal competent, de la bugetul Fondului pentru mediu sau bugetul de stat, după caz, din contul de venituri bugetare în care a fost încasată suma, în contul bancar indicat de către solicitant prin cererea sa de restituire.
O altă noutate este legată de impunerea obligației de plată a timbrului de mediu cu ocazia transcrierii dreptului de proprietate asupra autovehiculului rulat, în situația autovehiculelor pentru care s-a emis decizie de restituire a taxei speciale pentru autoturisme și autovehicule, a taxei pe poluare pentru autovehicule sau a taxei pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule.
Nu în ultimul rând, se majorează valoarea voucherelor acordate pentru stimularea achiziționării de vehicule noi, nepoluante și eficiente din punct de vedere energetic. Astfel, se majorează de la 12.000 de lei la 20.000 de lei valoarea ecotichetului de care beneficiază persoanele fizice, persoanele juridice, unitățile administrativ-teritoriale și instituțiile publice la achiziționarea unui autovehicul pur electric. Și se instituie acordarea ecotichetului în cuantum de 5.000 de lei de care beneficiază persoanele fizice, persoanele juridice, unitățile administrativ-teritoriale și instituțiile publice la achiziționarea unui autovehicul nou electric hibrid cu sursă de alimentare externă, care generează o cantitate de emisii de CO2 mai mică de 50g/km. Aceste ajutoare financiare se acordă din bugetul Fondului pentru mediu.

Cristina IORDACHE