Taxe noi pentru Parcul Național Ceahlău, din 2016

ceahlau* Se mențin taxele de intrare, de cinci lei pentru adulți și de doi lei pentru copii, elevi, studenți și pensionari

Direcția de Administrare a Parcului Național Ceahlău (DAPNC) a cerut, iar consilierii județeni nemțeni au aprobat, în ședința ordinară de Consiliu Județean din 29 octombrie, eliminarea unor tarife și introducerea unor taxe noi pentru cei care vor să urce pe Ceahlău. Și cei de la Salvamont au propus unele modificări pentru anul fiscal 2016.

Începând cu 2016, se introduce plata unui bilet pentru Centrul de vizitare Izvorul Muntelui, în valoare de 5 lei pentru adulți și de 2 lei pentru copii, elevi, studenți și pensionari. Totodată, vor fi eliminate taxa pentru însoțirea turiștilor și tariful pentru abonamentele de intrare în zona parcului, din lipsă de solicitări. Începând cu anul viitor, vor fi introduse un tarif pentru analiză documentații cu convocarea Consiliului Științific al Parcului Național Ceahlău și o taxă pentru exploatații agricole – diferențiată în funcție de suprafața terenurilor agricole, înlocuiește avizul de exploatare pășuni. Astfel, tariful de analiză documentații cu convocarea Consiliului Științific al Parcului Național Ceahlău va costa 1.500 de lei/documentația, iar pentru avizul de exploatații agricole, doritorii vor plăti: 15 lei pentru suprafețe mai mici de două hectare, 30 de lei pentru suprafețe între două și trei hectare, 65 de lei pentru suprafețe mai mari de trei hectare.

Se mențin taxele de intrare în Parcul Național Ceahlău, de cinci lei pentru adulți și de doi lei pentru copii, elevi, studenți și pensionari. Cei care vor să doarmă în cort, plătesc o taxă de campare în locurile special amenajate de 10 lei/cort/zi, iar cei care vor să colecteze fructe de pădure, ciuperci sau plante medicinale vor plăti o taxă de 10 lei/persoană/zi.

Pentru fotografierea în scop comercial, taxa este de 300 de lei/persoană/zi, iar pentru filmarea în scop comercial, taxa este de 500 de lei/persoană/zi.

Poluarea fonică, prin folosirea pe munte a casetofoanelor sau a aparatelor de radio, se amendează cu 80 până la 150 de lei, în timp ce aprinderea focului și a vegetației ierboase ori lemnoase se taxează cu sume cuprinse între 120 și 200 de lei. Încălcarea prevederilor DAPNC se pedepsește cu amenzi cuprinse între 500 și 1.000 de lei.

Taxe noi și la Salvamont

Marea majoritate a taxelor percepute de Salvamont Neamț rămân neschimbate în 2016, însă există și unele majorări, menționate clar în expunerea de motive care a stat la baza proiectului de hotărâre. „Serviciul public Salvamont Neamț propune, prin adresa nr. 134, din 22.10.2015, o majorare a taxelor speciale percepute pentru avize de siguranță montană și o modificare a taxei pentru asistență la concursuri și alte acțiuni de masă de la 80 de lei/salvator montan/zi la 80 de lei/salvator montan/oră, precum și o majorare a taxei pentru verificarea traseului turistic și a dosarului în vederea omologării, de la 300 la 350 de lei. Celelalte taxe vor rămâne nemodificate“, a specificat în expunerea de motive președintele Consiliului Județean Neamț, Constantin Iacoban.

Andreea AMARIEI