TAȘCA: Hramul Bisericii ”Schimbarea la față”

foto6Schimbarea la Faţă a Domnului aminteşte de minunea petrecută pe muntele Tabor, unde Hristos işi descoperă Dumnezeirea Sa prin natura umană pe care a asumat-o. Iisus îi luă pe Apostolii Săi preferaţi , Petru, Iacov şi Ioan, ducându-i deoparte, urcă pe un munte înalt – muntele Taborului în Galileea – ca să se roage.
„Şi pe când se ruga, deodată, faţa Sa deveni o alta, Se schimbă şi sclipi ca soarele, în timp ce hainele sale deveniră strălucitoare, de un alb scânteietor, cum nu poate înălbi pe pământ înălbitorul” (Marcu 9, 3). Ceea ce Hristos le arăta Apostolilor Săi în vârful muntelui nu era deci o privelişte nouă, ci manifestarea strălucită în El a îndumnezeirii naturii omeneşti – inclusiv trupul – şi a unirii Sale cu splendoarea dumnezeiască. Lumina nematerială, necreată şi situată în afara timpului, aceasta era Împărăţia lui Dumnezeu venit întru puterea Duhului Sfânt, după cum Domnul promisese Apostolilor Săi. Sărbătoarea Schimbării la Faţă este deci prin excelenţă aceea a îndumnezeirii naturii noastre omeneşti şi a participării trupului nostru trecător la bunurile veşnice, care sunt mai presus de fire.

Multă lume la hramul bisericii

La „Schimbarea la față” are loc și hramul bisericii cu același nume din centrul comunei Tașca. Sărbătoarea a început marţi seara cu slujba Vecerniei, a continuat ieri, cu Utrenia, urmată de Sfânta Liturghie săvârșită de un sobor mare de preoți. Corului „Amonia” al Episcopiei Tomisului, cel care a câştigat locul I în Europa la secţiunea cor bărbătesc, a dat răspunsurile la strană la toate slujbele care s-au oficiat la Biserica „Schimbarea la faţă”, în acestă zi sfântă, dar şi în ajunul ei.
După slujă a avut loc un recital de cântări bisericeşti susţinut de Corul „Armonia. Cântări bisericeşti atât de dragi nouă, dar pe care le auzim atât de rar.
Curtea Bisericii „Schimbarea la faţă” părea neîncă-pătoare pentru câtă lume se adunase, slujba oficiindu-se în amfiteatrul din fața acestui lăcaş sfânt.
Partea a doua a Serbării Comunei Taşca, cu genericul „Flori de munte”, va avea loc duminică, pe 17 august, când va fi un prilej de întâlnire între săteni şi invitaţiilor, motiv bucurie şi, în acelaşi timp, momente de bilanţ.

Florin Chirilă, părinte instructor Mitopolia Moldovei și Bucovinei:

„Dumnezeu l-a ales pe părinte şi pe dumneavoastră ca să-i construiţi aici casa Domnului. Încercaţi să fiţi alături şi iubiţi pe părintele dumnoavoastră, ajutaţi-l şi respectaţi-l. Dânsul, fără dumneavoastră, nu poate face multe lucruri, dar nici dumneavoastră fără dânsul.
Dumnezeu să vă ajute, să vă binecuvântezeze, să vă dăruiască sănătate, pace, bucurii şi multe, multe împliniri. Dumnezeu să vă ajute!”

Dan Caia, preot paroh, Biserica „Schimbarea la faţă” Taşca:

„Dăm slavă bunului Dumnezeu pentru minunata zi de astăzi, pentru binecuvântarea de care am avut parte. Să bucurăm de o slujbă atât de înălţătoare, oficiată de un sobor numeros de preoţi, de părinţii care au venit din depărtări să fie alături de noi şi să se bucure împreună cu noi la Sărbătoarea comunităţii noastre, a parohiei şi a bise-ricii noastre.
Cu ajutorul bunul Dumnezeu am reuşit şi anul acesta să organizăm, în ajun, dar şi astăzi, o zi şi o slujbă frumoasă. Ne-a rânduit Dumnezeu oameni buni şi cu suflet mare care să ne sprijine. Iar dumneavostră, enoriaşi şi invitaţi, să vă bucuraţi de tot ceea ce prin osteneală să pregătim.”

AlexaNdru Drăgan, primarul comunei Taşca:

„Să mulţumim lui Dumnezeu pentru această zi minunată. Vreau să vă reamintesc că, azi, se împlinesc 20 de ani de când noi, sărbătorim în Taşca, „Schimbarea la faţă”. Exact acum 20 de ani am instituit Ziua Comunei Taşca, cu sărbătoarea „Schimbarea la faţă”, în speranţa că Dumnezeu, de-a lungul timpului, va schimba faţa comunei noastre, va schimba gândirea noastră, viaţa noastră din ce în ce mai bine. Că aşa vom deveni mai buni, mai darnici, mai aproape de biserică şi de Dumnezeu. Dacă am reuşit asta, cei care, an de an, vin la noi şi văd, ei sunt cei care să constate asta.
Să-i mulţumim lui Dumnnezeu pentru ceea ce s-a putut face în acestă comună. Şi nu există mulţumire mai mare decât să înălţăm în comuna noastră o nouă casă a Domnului. O biserică pe care ne-o dorim reprezentativă pentru crezul oamenilor acestor locuri. ”

Un loc înălţător, de profundă trăire duhovnicească

Biserica cu hramul „Schimbarea la faţă” din centrul comunei Tașca este o ctitorie nouă, foarte frumoasă, una monumentală. Demisolul ce se întinde pe toată suprafaţa bisericii, un loc bun unde să se săvârșească activitatea religi-oasă, are deplinătatea ca a oricărei biserici.
Primarul Alexandru Drăgan și preotul Dan Caia, câţiva consilieri ai parohiei, au reușit să realizeze ceva deosebit: catapeteasma la altarul bisericii de la demisol, de o rară frumuseţe şi originalitate, un altar realizat într-un mod aparte. Catapeteasma este un perete de sticlă, care a fost dată spre a fi pictată, s-a lucrat în sistem vitraliu.
Este ceva deosebit în comparaţie cu obişnuinţa ochilor nostri. Este o catapeteasmă impunătoare, deși nu-i sculptată în lemn masiv, pictată, aurită. Ca-tapeteasma, aflată la demisolul bisericii, este unicat în zona Moldovei, poate şi la nivel de ţară.

Pagină realizată de
Tina CONDREA
Foto: Sorin PRUTEANU