Taşca: „Flori de munte”, zi de spectacol, de bucurie şi distracţie  

Tina-TAŞCA 4 Duminca, locuitorii comunei Taşca şi invitaţii lor s-au adunat în Parcul „Sfânta Maria”, locul obişnuit de sărbătoare, de petrecere şi de voie bună, generic intitulată ”Flori de munte”.  A fost zi de petrecere, de bilanț și proiecte de perspectivă. Zi în care, imediat după orele prânzului,  oamenii s-au adunat pentru a se distra și a se bucura împreună: rude, vecini și prieteni, autorități locale și oficialități județene, artiști dragi lor.

Aşa cum a ţinut să sublinieze şi primarul Alexandru Drăgan: „Prima zi a  sărbătoririi comunei este una religioasă, de post și rugăciune. Cea de a doua e pentru petrecere și distracție. Avem două zile dedicate comunei, una profund religiosă, cealaltă laică. Avem  serbări pentru suflet, dar și pentru trup.”

Aşa cum creştineşte se cade, un sobor de preoţi a săvârşit o slujbă de binecuvintare pentru toţi cei prezenţi la acest eveniment de suflet. Ca în fiecare an, şi ieri au fost sărbătorite cuplurile ce aniversează 50 de ani de căsătorie, prilej cu care au fost felicitate, li s-au înmânat superbe buchete de flori şi câte un plic cu bani. După care a început petrecerea, s-a dat startul unui spectacol cultural-artistic maraton. Programul a fost foarte variat, incluzând mai multe genuri muzicale, pentru toate preferinţele. În prima parte, pe scenă vor evolua mici artişti populari, elevi ai şcolilor din Taşca şi comunele vecine. Invitat de onoare, îndrăgitul solist Pepe.

 

Alexandru Drăgan, primarul comunei Taşca:

 

„Acum 20 de ani, era prima dată când s-a sărbătorit „Ziua Comunei Taşca”. Atunci am avut bucuria de a fi prezenţi foarte mulţi oameni, chiar de la prima ediţiei a acestei manifestări devenite tradiţionale. Acum i-a speriat puţin ploaia, dar până seara se vor aduna oamenii din toate satele comunei. Nu trebuie să ne sperie ploaia, pentru că ea aduce belşug.

Când am timp, privesc înregistrările video făcute acum 20 de ani, observ cum copiii au devenit maturi, cei mai în vârstă au acum mai mulţi „ghiocei” la tâmple, unii au devenit taţi ori bunici, iar alţii ne privesc de sus din cer. Ne bucură faptul că s-a împământenit această zi de sărbătoare. Zi când se adună fiii comunei, veniţi din toate colţurile lumii, unde au plecat să câştige o bucată de pâine. Se reîntorc cu drag, iar când mă întâlnesc cu ei, cu lacrimi în ochi îmi spun că, pe zi ce trece, comuna este tot mai frumoasă, o iubesc cel mai mult, îşi doresc să se întoarcă pe meleagurile natale. Trebuie să facem ceva pentru ei, să le creăm locuri de muncă, ca să se poată întoarce acasă. Asta trebuie să facă toţi: cei de aici, dar şi cei care ne conduc. Cei pentru care, din 4 în 4 ani, aplicăm câte o ştampilă, cu speranţa în ei şi în Dumnezeu că ne va fi mai bine.

De câţiva ani, „Zilele Comunei Taşca” se ţin în două date distincte. Prima este pe 6 august, la sărbătoarea creştină „Schimbarea la faţă”, când este şi hramul bisericii din centrul comunei. Zi de post şi rugăciune, când am invitat corul bărbătesc  „Armonia” al Episcopiei Tomisului, cel care a ocupat locul I în Europa, apoi în SUA. Atunci am înălţat imn Sfintei Fecioare Maria pentru că ne-a dat acest loc minunat de la poalele Muntelui Ceahlău, acest loc cu oameni minunaţi, ne-a ferit de ploi, de vijelii, ne-a păzit de tot ce-i rău, de boli şi necazuri. Urmează apoi prima duminică de la marea sărbătoare creştină „Adormirea Maicii Domnului”, zi în care ne întâlnim în Parcul „Sfânta Maria”, ca să sărbătorim împreună, de data asta cu cântece şi voie bună, cu grătare „garnisite”cu mici, cu bere. O zi în care să ne întâlnim cu toţii, să ne consfătuim, să facem un bilanţ al anilor care au trecut şi să ne gândim la proiectele de viitor. Este un prilej deosebit şi mă bucur că mă întâlnesc cu oameni pe care nu i-am văzut de mult, care sunt azi prezenţi aici.

Am pregătit un program cultural-artistic frumos, avem multe surprize. O să vedeţi apoi nişte copii minunaţi din Taşca şi comunele învecinate, care o să vă încânte cu chitarele şi vocile lor cristaline. O să avem ansambluri folclorice cu tradiţie, dansuri şi muzică populară. În fiercare an, pe această scenă au urcat mari artişti ai României, ansambluri de renume aduse din întreaga Europă. Anul acesta ne vom distra împreună cu Pepe.

Ca buni creştini ce suntem, vom începe festivitatea „Zilei Comunei Taşca” cu un Te Deum adresat cerului spre mulţumire că suntem aici sănătoşi, voioşi şi cu crednţă în Dumnezeu.”

 

Viitorul sună bine!

 

Alexandru Drăgan este unul dintre cei mai longevivi primari din judeţul Neamţ, fiind în această funcţie din 1990. Aveam doi primari care au atins această performană, cel de la Taşca şi de la Bozieni.

În zi de de sărbătoare, de la Alexadru Drăgan am dorit să aflăm ce mai pregăteşte sătenilor, cum le va fi viitorul: „Sperăm ca viitorul comunei Taşca să sune din ce în ce mai bine. Şi se va întâmpla asta dacă avem speranţă în Dumnezeu şi în cei care ne conduc. Să le dea Domnul gânduri mai bune şi să-şi aducă aminte şi de noi în fiecare zi, nu doar din 4 în 4 ani.”

Ba mai mult, în discursul rostit pe scenă, edilul de Taşca i-a cam certat pe politicieni. Am vrut să aflăm de ce: „Păi cum altfel, dacă noi trebuie să aflăm  de la străini că o ducem mai rău. La televizor, politicienii ne spun că ei o duc bine şi cred că şi noi o ducem la fel. Ar trebui să mai coboare printre noi, să vadă câte lacrimi sunt… Să-şi aducă aminte în fiecare zi că noi i-am trimis acolo. Nu i-am trimis pentru ei, ci şi pentru noi…”.

Poate peste doi ani, la viitoarele alegeri…

Pagină realizată de Tina CONDREA