Țările occidentale atrag ca un burete forța de muncă de pe plaiurile mioritice

EURES3*Sunt oferite 1.456 de locuri de muncă în Spațiul Economic European *Firmele iberice conduc în topul țărilor care ne oferă cele mai multe posturi *Și Germania are nevoie de multă forță de muncă românească

În această perioadă, angajatorii din Spațiul European oferă, prin intermediul rețelei EURES România, 1.456 locuri de muncă vacante, cele mai multe provin din Spania, respectiv 800 pentru agricultori și un job de maseur. Cum în România și, mai ales, în Moldova muncitorii au puțin de lucru și sunt prost plătiți, țările occidentale atrag ca un burete forța de muncă de pe plaiurile mioritice. De exemplu, în Germania sunt 246 de posturi, din care 24 de ospătar, 22 asistent medical, 20 electrician montator, 17 electrician în construcții, 15 factor poștal, 15 șofer autocamion, 11 mecanic instalații sanitare, de încălzire și aer condiționat, 10 tehnician electronist, 9 ajutor în producție, 8 inginer electrician, 8 inginer mecatronist, 8 inginer mecanic, 6 bucătar, 5 recepționer, 4 dezvoltator software și tot atâtea de electrician. Tot în aceeași țară mai sunt disponibile 4 slujbe de șofer profesionist și câte 3 de ajutor în depozit, ajutor în producția alimentară, bucătar grill, integrator software, lăcătuș mecanic, manipulant mărfuri, mecanic mașini și utilaje, mecanic industrial, medic specialist ortopedie, operator CNC (frezor/strungar), operator mașini prelucrare mase plastice, sudor MAG, 2 barman, 2 bucătar/commis de cuisine, 2 inginer software, 2 mecatronist, 2 tâmplar, 2 visual designer, 2 zugrav, 1 demichef de rang (f/b), 1 dezvoltator IT, 1 excavatorist, 1 modelator specialist Maya/3D Studio Max 3D, 1 personal servire mic dejun și un post de vopsitor auto.

Și Marea Britanie oferă de muncă. Acolo se găsesc 110 posturi, în aceste ocupații: 60 îngrijitori persoane la domiciliu și 50 de îngrijitori de persoane.

Și frații noștri de sorginte latină ne dau de lucru. În Italia, angajatorii dispun de 60 de locuri, respectiv 30 ca asistent medical și tot atâtea de îngrijitor persoane.

În Suedia, firmele oferă 57 de joburi. Cele mai multe posibilități de angajare le au femeile de serviciu, e vorba de 20 de locuri. Urmează 15 vopsitori auto, 10 tinichigii auto, 6 manageri proiect și 6 dezvoltatori componente auto. În Cehia se găsesc 50 de posturi, din care 20 de operatori mașini-unelte-sculer (presă de mână),15 șlefuitor/pilitor, 10 șofer profesionist camion (Europa) și 5 ca tractorist-operator mașină de recoltat și expeditor.

Nemțenii care vor să lucreze în Slovacia, au vacante 39 de locuri de muncă, respectiv 30 ca șofer autocamion transport internațional, 7 îngrijitor persoane/infirmier și încă două de bucătar.

Și țările nordice ne oferă de muncă. De exemplu Norvegia, unde românii pot lucra în 36 de locuri, fiind disponibile locuri pentru 10 montatori acoperișuri, 10 zugravi, 6 tâmplari, 6 tâmplari/parchetari și 4 dulgheri cofraje. În Lituania se găsesc 27 de posturi, respectiv 20 asfaltator, 5 tehnician electrician, 1 tehnician mecatronist și un inginer în industria maselor plastice. Finlandezii ofertează joburi pentru 10 măcelari-tranșatori, 6 operatori CNC și un lucrător în metal-sudor.

Chiar și vecinii bulgarii ne-au oferit de muncă. În această țară, își pot găsi de muncă 10 operatori în industria de prelucrare a lemnului. Ultima pe listă este Croația, care dispune de două locuri de muncă pentru bucătari.

V. ANDRIEȘ