Tânărul înecat era în plasament la fundație

agircia1

Neglijență criminală

* Singurul însoţitor al grupului care marţi era în excursie la Agîrcia este contabilul fundaţiei

* Această organizaţie a mai trecut printr-un episod considerat inițial moarte suspectă

 

* „Le-am strigat că e periculos acolo!”

 

Pompierii pietreni au continuat ieri căutările trupului tânărului C.B., de 16 ani, înecat marţi, la amiază, în canalul de fugă al lacului Bâtca Doamnei, de la Agîrcia, în comuna Alexandru cel Bun. Hidrocentrala de la Vaduri a oprit uzinarea încă de la prima oră, pentru a permite salvatorilor să „perie” adâncurile mai bine, zona fiind foarte lată şi albia plină de vegetaţie.

Din cauza condiţiilor, conducerea Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Neamţ a decis să trimită ambele bărci pneumatice ale unităţii în această misiune, altfel şansele de a fi găsit cadavrul sunt destul de reduse. După amiază, când am ajuns în zonă, una din bărci tocmai fusese avariată în vegetaţia lacului şi adusă la mal pentru a fi strânsă, aşa că pompierii au rămas să deruleze căutările tot cu o singură barcă. Suprafaţa imensă, însă, şi adâncimea lacului sunt elemente care îngreunează mult munca salvatorilor şi dacă nu va fi găsit de pompieri, în cele din urmă trupul umflat va fi împins la suprafaţă de apă.

Zona în care grupul de copii a fost dus, marţi, în excursie într-un program de timp liber organizat de fundaţia „W.K.M.S. – Să-i ajutăm iubindu-i” din Piatra Neamţ, care îi are în plasament, este lângă pensiunea Lory. Zona este pe malul canalului de fugă al hidrocentralei de la Vaduri, la câţiva kilometri de pontonul de pe lacul Bâtca Doamnei, în amonte, şi marţi hidrocentrala funcţiona, apa fiind adâncă. „Grupul de copii însoţit de şofer a coborât spre canal, pe porţiunea de pietriş care înaintează în apă şi au stat acolo, un timp, deşi muncitorul de aici a strigat la ei şi le-a spus că e periculos”, a relatat ieri o angajată de la bar a pensiunii. „La un moment dat a intrat un băiat în apă, undeva aproape de punte, părea că nu ştie să înoate şi imediat a intrat alt băiat după el, au trecut de punte, a reuşit şi l-a scos o dată, pe urmă nu s-a mai văzut el. Apa este plină de curenţi şi băiatul ăla a mai încercat să-l scoată, însă era să se înece el şi a renunţat, a ieşit din apă prin zona ţevii de gaz metan. Şoferul a sunat la poliţie imediat ce a văzut că băiatul a intrat în apă, probabil nu ştie să înoate şi de aia nu s-a băgat în apă. Pompierii au venit imediat şi au început căutările, au căutat până seara, când s-a înnoptat, însă n-au găsit nimic. E greu să cauţi înecaţi aici, că apa e adâncă şi mai încolo este plin de răchiţi, apa se lărgeşte şi e posibil să se agaţe trupul printre crengi. Zona asta e periculoasă, dar oamenii nu înţeleg”.

 

* „Însoţitorul, şoferul, este contabilul fundaţiei”

 

Ieri, Mihaela Gemine, preşedinta fundaţiei, a părut mai deschisă în a sta de vorbă cu noi, însă nu a oferit foarte multe detalii. Am aflat, de pildă, că WKMS este o fundaţie privată înfiinţată în anul 2000, acreditată în 2013 ca centru de plasament, centru de recuperare şi cantină socială, care se finanţează din fonduri private, exceptând alocaţia de stat aferentă copiilor care sunt luaţi în plasament la fundaţie. O parte din copiii instituţionalizaţi aici „sunt recomandaţi de comisia din cadrul Direcţiei de Protecţia Copilului Neamţ, iar alţii sunt încredinţaţi de instanţă”. Pentru cei primiţi în plasament, Direcţia de Protecţia Copilului monitorizează periodic fundaţia. Când am ajuns ieri la sediul fundaţiei, undeva în apropiere de Ocol, preşedinta tocmai dădea explicaţii membrilor comisiei din cadrul Direcţiei judeţene pentru Proctecţia Copilului Neamţ care face o anchetă administrativă în acest caz. Mihaela Gemine ne-a lămurit că fundaţia are calitate de tutore pentru copiii primiţi în plasament. Ceea ce, nu-i aşa, atrage şi responsabilităţi pe măsură. Tânărul care s-a înecat era în plasament permanent.

Organizarea excursiei de marţi a fost decisă luni, cu o zi înainte, cu acordul Direcţiei pentru Protecţia Copilului şi cu o simplă informare a părinţilor, spune șefa Fundației. „Personalul şi copiii au fost instruiţi în prealabil, în legătură cu ce au de făcut în excursie, grupul de 13 copii a plecat cu microbuzul, eu nu am fost cu ei, dar am înţeles că s-au jucat pe prundiş, au avut pături la ei şi pachete de mîncare pentru că excursia era programată în intervalul 9,30 – 14,30, iar la un moment dat doi copii s-au desprins de grup, în ciuda instructajului, şi au intrat în apă, până când unul s-a înecat. Sunt anchete în curs, şi administrativă şi penală, care vor lămuri”. Mihaela Gemine a mai spus că şoferul care a însoţit grupul de copii, de altfel singurul adult la 13 copii cu vârste de la 7 la 16 ani, este angajat contabil la fundaţie. „Dar, în fişa postului el are mai multe atribuţii, inclusiv să însoţească copii sau să conducă maşina. Alte informaţii legate de personal, nu pot să vă dau în acest moment, nu au legătură cu cazul, să lăsam anchetele să stabilească exact”.

 

* Context cu doi copii morți

 

Legătura informaţiilor privind personalul care deserveşte activităţile fundaţiei şi tragedie este în contextul în care s-au petrecut lucrurile. În măsura în care contabilul, care între timp a fost şofer şi probabil că mai are şi alte atribuţii „în fişa postului”, a reacţionat la acea scenă punând mâna pe telefon ca să sune la 112, pare oarecum firesc. Dar dacă grupul de copii ar fi avut drept însoţitor un asistent social sau un psiholog, cu siguranţă situaţia n-ar fi scăpat de sub control până acolo încât cineva să moară. Fie şi din neascultare, teribilism ori altceva mai grav.

Acelaşi context devine extrem de important în măsura în care acum câţiva ani tot la fundaţia WKMS a mai avut loc un episod cu moarte suspectă, iniţial, la un copilaş de câţiva anişori. „S-a elucidat de atunci, au fost motive medicale, nu altceva”, a explicat preşedinta Gemine.

Şi atunci, două morţi au altă perspectivă într-un context care te duce cu gândul la ce condiţii minim obligatorii sunt îndeplinite aici, inclusiv de personal suficient şi specializat. Chiar dacă nici o instituţie a statului nu vine în control la această fundaţie privată pentru că nu asigură finanţarea, totuşi o minimă  supraveghere nu strică. Cei câţiva copii care erau ieri în curte, majoritatea din zona Romanului, păreau mulţumiţi. Curat îmbrăcaţi, bine crescuţi, cu spiritul fricii de Dumnezeu, se jucau între ei, în iarbă, atenţi să nu se lovească, grijulii unii cu alţii, în vreme ce trei, mai mari, se bălăceau în piscina construită într-o margine a curţii.

Inspectorii de muncă au făcut un control tematic la WKMS chiar anul acesta. Ţintit pe relaţii de muncă, verificările au vizat dacă personalul are contracte individuale de muncă, dacă li se achită salariile, dacă orele suplimentare se plătesc sau se compensează cu zile libere, dacă se respectă programul de lucru trecut în contract. „Nu s-a aplicat nici o sancţiune, nefiind găsite abateri grave”, a declarat Nicolae Hârlea, purtătorul de cuvânt al ITM Neamţ.

Poliţia a deschis un dosar de moarte suspectă, în acest caz, urmând ca după găsirea cadavrului şi efectuarea necropsiei să se ajungă la o soluţie. Rămâne de văzut şi pe parte administrativă ce măsuri se vor lua.

Cristina IORDACHE