Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul, zi de post / Biserica de lemn din Vânători-Neamț, construită în anul 1812, își serbează astăzi hramul   

ioan-botezatorulAstăzi, creștinii ortodocși, catolici și greco-catolici sărbătoresc Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul. Biserica Ortodoxă Română a rânduit post pentru această zi.

Sf. Ioan Botezătorul s-a născut în cetatea Orini, fiind fiul Elisabetei și al preotului Zaharia. I-a fost atribuit supranumele de „Înaintemergătorul“, datorită faptului că a pregătit venirea lui Hristos, el fiind cel despre care Mântuitorul a rostit: „Ce ați ieșit să priviți, în pustie? Oare trestie clătinată de vânt? Dar ce ați ieșit să vedeți? Oare om îmbrăcat în haine moi? Iată, cei ce poartă haine scumpe și petrec în desfătare sunt în casele regilor. Dar ce-ați ieșit să vedeți? Oare prooroc? Da! Zic vouă: și mai mult decât un prooroc. Acesta este cel despre care s-a scris: «Iată trimit înaintea feței Tale pe îngerul Meu care va găti calea Ta, înaintea Ta». Zic vouă: Între cei născuți din femei, nimeni nu este mai mare decât Ioan; dar cel mai mic în împărăția lui Dumnezeu este mai mare decât el“ (Luca, cap. 7, 24-28).

„Vreau să-mi dai îndată, pe tipsie, capul lui Ioan Botezătorul“

Din Evanghelie aflăm că Irod Tetrarhul, la petrecerea organizată cu ocazia zilei sale de naștere, a ordonat tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul, la cererea Irodiadei. În acea perioadă, Ioan Botezătorul era închis în temnița din Castelul lui Irod, de la Maherus, pe motiv că îl critica public pentru traiul nelegiuit de care dădea dovadă, alături de Irodiada, soția fratelui său. „Nu-ți este îngăduit să ții pe femeia fratelui tău“, îi spunea Sfântul Ioan regelui Irod.

De ziua nașterii lui Irod, la ospățul la care au participat toate căpeteniile oștirii, fruntașii și dregătorii din Galileea, fiica Irodiadei, Salomeea, a jucat în fața mesenilor și a plăcut lui Irod. Iar Irod, cu mintea tulburată de beția simțurilor, i-a făgăduit cu jurământ că-i va da orice va cere, până la jumătate din regatul său.

Întrebând-și mama ce să ceară de la Irod, Salomeea este sfătuită de Irodiada să ceară capul Sf. Ioan: „Vreau să-mi dai îndată, pe tipsie, capul lui Ioan Botezătorul“.

Deși nu s-a așteptat la o asemenea cerere sângeroasă, care ar fi putut stârni mania poporului său, Irod a cedat, ațâțat de băutură și de pofte, poruncind călăului să-l decapiteze pe Sfântul Ioan Botezătorul. „Și s-a adus capul lui pe tipsie și s-a dat fetei, iar ea l-a dat mamei sale“.

Temându-se că Ioan Botezătorul ar putea învia, Irod decide să dea ucenicilor doar trupul acestuia pentru a fi înmormântat la Sevastia, în timp ce capul său a fost îngropat de către Irodiada în curtea sa.

Conform tradiției, Sfânta Ioana este cea care a luat capul Sfântului Ioan din curtea Irodiadei și l-a îngropat la Ierusalim în multele Eleonului. Acolo a rămas până pe vremea împăraților Constantin și Elena, care au dus capul la Emesa, Siria. Așadar, cea de-a doua aflare a capului Sfântului Ioan Botezătorul a avut loc la Emesa, în anul 453.

Ulterior, pe vremea luptei împotriva icoanelor, capul său a fost îngropat la Comane, iar mai apoi a fost dus de către Sfântul Ignatie la Constantinopol, în anul 860. În timpul cruciadelor, o parte a capului său a fost luată de la Constantinopol de către latini și a fost dusă la o biserică din Amiens.

Biserica de lemn „Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul“ din Vânători Neamț, construită în anul 1812, își serbează astăzi hramul. Pentru o vreme, aici s-a aflat iconostasul capelei dezafectate din Cetatea Neamțului. Astăzi, acel iconostas se află expus la muzeul mănăstirii Neamț. Lăcașul de cult este înscris pe noua listă a monumentelor istorice, fiind unul dintre cele mai importante obiective turistice din Moldova.

Irina NASTASIU