Tăcere deplină asupra unei inițiative care ar fi trebuit să scoată România în stradă: Ținutul secuiesc, trecut prin Monitorul Oficial!

 

* Deputatul Ioan Munteanu: „Este un vis irealizabil! La cerere, contra cost, se poate publica așa ceva în Monitorul Oficial!“

„O revoluție e întotdeauna începută de naivi, continuată de intriganți și exploatată de escroci“, a spus Paul Bourget. Pe fondul unui subiect cu adevărat revoluționar, cum este cel al ordonanței care a înfuriat sute de mii de români, chiar dacă nu toți au ieșit în stradă, în ziua de 26 ianuarie, istorică pentru nașterea celui mai mare dictator român, apare în Monitorul Oficial al României: Inițiativă legislativă nr. 1.288 din 13 decembrie 2016 referitoare la proiectul privind Statutul de autonomie al Ținutului Secuiesc (Szekelyfold – Terra Siculorum)

Emitent: Reprezentanții unui grup de cetățeni.

Publicat: Monitorul Oficial nr. 66 din 26 ianuarie 2017.

Textul trece aproape neobservat sau, cel puțin, nu se face mare caz, pentru că aparține unui grup mai mic de 100.000 de oameni, cât cere Constituția. Este, totuși, o inițiativă bine pusă la punct, nu opera unor visători. Întâmplător sau nu, apare peste ea această ordonanță a grațierii, care trece Ținutul Secuiesc sub tăcere.

Constituția, ca Biblia: interpretată după voie

Inițiatorii proiectului de lege, care este foarte bine pus la punct, au găsit, cred ei, o breșă chiar în Constituția României, așa cum bolnavii psihic își justifică fiecare acțiune prin cuvântul Domnului, din Biblie: „Regionalizarea întregii țări presupune modificarea Constituției, un proces destul de anevoios, pe când crearea regiunii propusă de noi prin proiectul de lege anexat nu presupune acest lucru, putând fi realizat în limitele actualei constituții, în baza art. 117 alin. (3), care stipulează: «Autorități administrative autonome se pot înființa prin lege organic㻓.

Adus din condei, pentru necunoscători, proiectul lege publicat în Monitorul Oficial ar putea să devină credibil, mai ales că întrunește toate elementele unei legi care – și de aici pot începe controverse – poate trece tacit de cel puțin una din camere, care este decizională. Trecerea tacită – și nu o dată s-a întâmplat să fie așa, deși e greu de crezut că o astfel de lege trece sub tăcere, este posibilă doar la una din camere. La cealaltă, decizională, sunt dezbateri care, fiind vorba de inima României care riscă să devină autonomă, numai tăcere nu va fi.

L-am întrebat pe el mai experimentat parlamentar nemțean cum este posibil să fie promovat în Monitorul Oficial al României un astfel de proiect de lege, ce înseamnă trecerea tacită și care este pericolul asupra României. Cât este diversionism sau nu? Ion Munteanu ne-a răspuns direct din Constituție.

„Inițiativa legislativă aparține, după caz, Guvernului, deputaților, senatorilor sau unui număr de cel puțin 100.000 de cetățeni cu drept de vot. Cetățenii care își manifestă dreptul la inițiativă legislativă trebuie să provină din cel puțin un sfert din județele țării, iar în fiecare din aceste județe, respectiv în municipiul București, trebuie să fie înregistrate cel puțin 5.000 de semnături în sprijinul acestei inițiative“.

Cât despre trecerea tacită, deputatul spune că „nu este posibilă și, din păcate, astfel de interpretări greșite le dau chiar și uni parlamentari care sunt mai debutanți și nu cunosc suficient legea. Cum să iau un astfel de proiect… ca pe o glumă, ca pe un vis irealizabil al unui număr mic de cetățeni, un vis imposibil. Că s-a publicat în Monitorul Oficial? Au plătit și au publicat, asta nu e greu, dar nu e lege și nici proiect de lege, chiar dacă așa vrea să sune“.

Ce vor cei 10 semnatari ai așa zisului proiect de lege?

Ținutul Secuiesc (Szekelyfold – Terra Siculorum) este o regiune istorică cu un trecut aparte, care s-a bucurat de o largă autonomie, indiferent de statul din care făcea parte de a lungul secolelor. Comunitățile locale să aibă un cuvânt important în privința treburilor care prezintă interes pentru ele. Reorganizarea administrativă a țării este pe agenda publică de ani de zile și cu privire la care un număr de 62 de consilii locale, reprezentând aproape jumătate din locuitorii celor 149 de comune și orașe care se găsesc pe teritoriul Ținutului Secuiesc (Szekelyfold – Terra Siculorum), și-au expus punctul de vedere, solicitând formarea unei regiuni administrative care să cuprindă exact aceste 149 de comune și orașe.

În altă ordine de idei trebuie să menționăm că în Ținutul Secuiesc (Szekelyfold – Terra Siculorum) s-a desfășurat un referendum (chiar dacă neoficial), în cadrul căruia 99,8% din participanți (peste 210.000 de persoane cu drept de vot) s-au pronunțat în favoarea creării unei regiuni administrative cu prerogative sporite, menite a prezerva valorile, cultura, tradițiile și identitatea acestei regiuni.

Mai mult decât atât, trebuie avut în vedere și faptul că, cu ocazia aderării la Consiliu Europei, România s-a angajat să își bazeze politica față de minorități pe principiile Recomandării 1201 (1993) a CE, care în articolul 11 stipulează că: „În regiunile unde sunt majoritare, persoanele aparținând unei minorități naționale au dreptul de a dispune de administrații locale autonome adecvate sau de un statut special, corespunzător situației istorice și teritoriale specifice și conforme cu legislația națională a statului“.

Cei 10 semnatari publică proiectul ca și cum chiar ar trece prin Parlamentul României, ba chiar arată și cum va fi organizat acest ținut. La întrebarea cum se justifică tăcerea națională pe acest proiect și manifestațiile de stradă pe cel privind grațierea, cât este coincidență, cât nu, deputatul Munteanu a răspuns: „Singurul răspuns este Constituția. Restul, sunt speculații, inerente oricărui regim. Acest proiect nu va trece niciodată. Și, mai ales, să nu scrieți «tacit»! Nu se va întâmpla!“. (M.O.T.)