Tabăra „Poiana voluntarilor din Răuceşti”, în Munţii Apuseni

Raucesti-Apuseni4 * Tinerii s-au întâlnit cu supravieţuitorii accidentului aviatic

 Zilele trecute, în localitatea Horea din Munţii Apuseni, s-a desfăşurat tabăra „Poiana Voluntarilor”, activitate care face parte din proiectul „Nimeni nu e singur”, iniţiat de Asociaţia Centrul Comunitar de Resurse Răuceşti şi finanţat cu sprijinul Consiliului Judeţean Neamţ. La tabără au participat 56 de persoane,  50 de tineri şi 6 instructori.

Acţiunile desfăşurate au fost diverse, urmărindu-se stimularea tinerilor pentru a se implica în activităţi de voluntariat şi realizarea unui film documentar.

În acea perioadă, la Horea a avut loc şi Festivalul Lemnarilor, la care tinerii voluntari nemţeni au oferit un program artistic susţinut de Fanfara elevilor din şi Ansamblul „Oglinduţa” din comuna Răuceşti.

Mai multe detalii ne-a oferit Ana Săvescu, manager proiect: „Urcarea până la locul accidentului aviatic ne-a fost asigurată de  Primaria Horea, cu o maşină a Armatei. Acolo, sătenii au amenajat, luna trecută, un foișor de lemn sub formă de altar, unde, alături de crucea pe care aceștia au pus-o aici a doua zi după accident, au fost expuse fotografii cu Aura Ion și Adrian Iovan. Noi am depus o coroană de flori şi am ridicat un steag. S-a păstrat un moment de reculegere în memoria celor dispăruţi iar fanfara Răuceşti a intonat 3 melodii. Tot în acel loc am amplasat un banner cu înscrisul „Poiana Voluntarilor” şi cu titlul proiectului nostru „Nimeni nu e singur” care va rămâne definitiv legat de doi brazi din acea poieniţă.

A fost un moment deosebit, extrem de emoţionant. La  pelerinajul de  la locul accidentului aviatic din Apuseni s-au întâlnit şi au trăit clipe de reculegere trei dintre supravieţuitorii întorşi la Horea, medicii Radu Zamfir, Sorin Ianceu şi copilotul Răzvan Petrescu. Împeună cu salvatorii au fost şi cei trei eroi ajunşi primii la locul accidentului: Argentin Todea, Gheorghe Zamfir şi Gheorghe Giurgiu. Doctorul Zamfir și-a adus aminte ce moment de bucurie a fost atunci când i-a văzut, în noaptea accidentului, pe salvatori. „Sunt niște momente greu de descris. Ce s-a întâmplat aici, pe Vârful Petreasa, locul unde a căzut avionul, o spun și copacii ăștia care sunt retezați”, a afirmat Radu Zamfir, care se afla printre noi. La rândul său, Sorin Ianceu a spus că liniștea de pe munte îi aduce aminte de acea noapte. Sprijinit în cârje, ajutat de unul dintre salvatori, copilotul Răzvan Petrescu a urcat pe jos o distanță apreciabilă până la locul prăbușirii aeronavei. Gheorghe Giurgiu i-a explicat acestuia unde anume și în ce poziție l-a găsit, copilotul amintindu-și că s-a târât câțiva centimetri.

După momentele trăite în locul în care s-au născut a doua oară, medicii i-au vizitat pe cei trei salvatori, acasă la ei, împreună cu familiile, iar spre seară au venit în centrul comunei, unde, alături de noi si tinerii din comună, au luat parte la spectacolul pe cer, focul de artificii.”

Tot în prima zi a manifestărilor, horenii au petrecut cu cântec, joc şi voie bună pe Dâmbul lui Gâf „Dealul Îndrăgostiţilor”, au fost serviţi cu plăcinte calde pe lespede, au ascultat  muzica Fanfarei Răuceşti, au incins o horă mare moldovenească. Spre seară, distracţia s-a mutat în centrul comunei, la discoteca în aer liber. Pe 17 august a avut loc Târgul Lemnarilor care s-a desfăşurat la Mătişeşti, ziua fiind dedicată în special moţilor lemnari.

Cei mai pricepuţi dintre lemnarii din zonă şi-au demonstrat măiestria, fiind susţinuţi şi aplaudaţi de cei prezenţi. Întrecerile precum cioplitul cu securea, încheietori – lucrătură în formă de rândunică, aruncarea cu ţapinul, căţărarea pe un catarg de 10 m, tăiatul cu custura, fierăstrăul şi securea, ridicarea buşteanului de peste 400 de kg le-au stârnit tuturor interesul şi curiozitatea, dar în acelaşi timp i-a amuzat copios.

Un moment emoţionant a fost cel în care supraviețuitorii accidentului aviatic – medicii Sorin Ianceu și Radu Zamfir și copilotul Răzvan Petrescu – au primit în cadrul Târgului Lemnarului, titlul de cetățean de onoare al comunei Horea din Apuseni.

Autoritățile locale au conferit titlul de cetățean de onoare post mortem pilotului Adrian Iovan și Aureliei Ion, diplomele urmând să fie înmânate de către autoritățile locale rudelor acestora. Titlul de cetățean de onoare al comunei Horea a fost acordat primilor trei salvatori ajunși la locul accidentului, Argentin Todea, Gheorghe Giurgiu și Gheorghe Trif.

Geo Bogza a numit acest diptic „Aur şi Oameni”.  Este de fapt ceea ce au văzut  şi trăit toţi cei prezenţi acolo.

Tina CONDREA