Sute de copii s-au dus la școală cu păduchi

paduchi*Elevii care au început școala cu păduchi și râie sunt mai mulți anul acesta decât anul trecut

Cadrele sanitare din școli care au efectuat triajul epidemiologic după vacanța de vară 2015 au depistat mai mulți elevi cu păduchi și râie în mediul rural decât la începerea anului școlar trecut. Copiii de la oraș par să fie un pic mai spălăței, dar nu semnificativ.

Potrivit datelor oferite de dr. Mirela Grădinaru, medic șef în cadrul Direcției de Sănătate Publică Neamț, în urma triajului de la începutul acestui an școlar, au fost depistați cu pediculoză 121 de elevi din mediul urban și 144 din rural. „Față de triajul epidemiologic după vacanța de vară 2014 se constată o scădere cu 5 cazuri de pediculoză în mediul urban și o creștere cu 6 cazuri în mediul rural. Pentru aceste cazuri au fost distribuite prin medicii școlari – în mediul urban – și medicii de familie – în mediul rural – flacoane de Oreli Ped“, a precizat dr. Mirela Grădinaru.

Scabia, cunoscută sub denumirea populară de râie, încă-și mai face apariția în rândul copiilor, deși destul de rar. Cadrele sanitare care au efectuat triajul la începutul acestui an școlar au depistat mai multe cazuri decât anul trecut, respectiv 24 în mediul rural, cu 16 mai multe decât anul trecut, și două cazuri în urban, față de 3 în anul 2014. Pielea afectată de scabie provoacă mâncărimi. La adulți, scabia atacă, cel mai frecvent, pielea între degetele de la mâini, dosul palmelor, încheieturile, subsuorile, pielea de pe abdomen (în regiunea ombilicală), pielea din regiunea inghinală, de pe organele genitale și de pe fese. La adulți, scabia afectează rareori fața, capul și gâtul, dar la copiii și la oamenii în vârstă scabia (râia) se poate răspândi și în aceste regiuni ale corpului.

Cu ocazia triajului, cadrele sanitare au depistat, anul acesta, și 57 de elevi cu micoze și 313 cu angine.

Geanina NICORESCU