FOTO – Super Festival de Datini la Roznov

datini (18)_resize   

*Cea de a 12-a ediție a manifestării – cea mai reușită acțiune de acest fel din județul Neamț

*Participanți din 4 județe, paradă și spectacol de 6 ore

Centrul orașului Roznov și Parcul Roznovanu din localitate au fost ieri o scenă imensă pe care au evoluat sute de artiști populari din Neamț și din județele vecine în cadrul unei manifestări artistice închinată datinilor și obiceiurilor de iarnă care, fără nicio exagerare, a fost una dintre cele mai reușite din toată zona Neamțului, organizate în această perioadă.

Ajuns la ce-a de a 12-a ediție, ”Festivalul Datinilor și Obiceiurilor de Iarnă – Roznov – 2013”, a adunat pe scenă urători, colindători, capre, urși, jieni etc din Neamț, Botoșani, Vaslui, Bacău. Practic, cele mai frumoase tradiții de iarnă ale satului românesc au defilat ieri într-o paradă memorabilă, de la Primăria Roznov până la scena din Parc. Coloana artiștilor costumați s-a întins pe câteva sute de metri și a smuls primele aplauze de la trecătorii opriți pe trotuare sau de la participanții la traffic. Au fost chiar familii de turiști, aflate în treacăt, care au parcat mașinile și au coborât pentru a poza sau filma…

După paradă, partea cea mai consistentă a urmat pe scenă. Mai întâi, Moș Crăciun (Costache Lupu) i-a întâmpinat pe organizatori și musafiri cu o urătură adaptată la loc și vremuri. Primarului Ionel Ciubotaru i s-a urat să aibă copii și nepoți în bătătură mai mulți decât angajații din Primărie și un An Nou în care să continuie investițiile derulate în ultimii ani.

Înconjurat de președintele Consiliului Județean Neamț, Culiță Tărâță, deputatul Constantin Moisii, de primari din localitățile apropiate sau de edili care au venit la Roznov cu grupurile folclorice, Ionel Ciubotaru a declarat deschis Festivalul de Datini, nu înainte de a le ura roznovenilor ca 2014 să fie plin de împliniri, cu sănătate și cu bucurie.

”Nu-i român ca roznoveanul!”

”Cu ajutorul lui Dumnezeu am mai trecut peste un an și am și ajuns la această a 12-a ediție a acestui festival de datini. A fost un an cu bucurii și cu problem, dar iată că am ajuns la finalul lui. În ciuda tuturor dificultăților, administrația din Roznov, pe care o reprezint, a reușit și în acest an să vină în întâmpinarea dorințelor dumneavoastră, a roznovenilor, cu soluții, cu proiecte derulate întru rezolvarea cerințelor firești. Mulțumesc pentru sprijin și consilierilor locali și tuturor roznovenilor. Și, în ton cu festivalul de astăzi, permiteți-mi să vă fac o urare pentru anul 2014: <<Nu-i român ca roznoveanul, / Să vă fie plin tot anul! La mulți ani!>>”, le-a urat primarul Ionel Ciubotaru roznovenilor.

Președintele Culiță Tărâță a vorbit și el despre greutățile și împlinirile din anul care se termină și le-a adresat urări de bine roznovenilor. ”Sperăm ca 2014 să fie un an mai bun, vor demara investiții noi cu fondurile europene care urmează să vină”, a punctat Culiță Tărâță.

Deputat în Colegiul 3 Neamț în care se află și Roznovul, Constantin Moisii i-a felicitat pe toți participanții: “Aceste tradiții sunt temelia neamului românesc. Felicit organizatorii care fac o frumoasă propagandă sufletului românesc, vă felicit pe dumneavoastră, stimați artiști, iar tuturor roznovenilor urarea de sănătate, bucurie și un An Nou așa cum vi-l doriți”.

Miracolul datinilor

Microfonul a fost preluat apoi de Marius Zgâianu, cunoscut rapsod popular din Bucovina care, ieri, a făcut și oficiile de prezentator al spectacolului.

Iar pe scenă s-a dezlănțuit un adevărat recital, o prezentare miraculoasă ale tradițiilor seculare ale românilor, ale obiceiurilor de iarnă. Fanfare și orchestre populare, capre și țapi tradiționali, măști care mai de care mai interesante, copii, adulți sau venerabili păstrători ai acestei moșteniri de cultură au prezentat programul dedicat trecerii în Noul An.

Și cum stă bine la casă de om gospodari, alături de urători au evoluat și raspozi populari (Marius Zgâianu și cei de la Codrii Neamțului) dar și tinere talente, recitalul de colinde și cântece de iarnă al unei fetițe din Roznov fiind absolut încântător.

Început ieri dimineață pe la 10,30, cu parada formațiilor, întregul spectacol a durat peste 6 ore. Și tot ca la casă de oameni gospodari, primarul Ciubotaru (ajutat de viceprimar și de alți oameni de ispravă) a răsplătit pe fiecare urător în parte cu câte un colac și un pachet de dulciuri.

Participanți la Festivalul de Datini Roznov – 2013

Ansamblul de Datini și Obiceiuri de Iarnă ”Balada” – Botoșani

Teatru Folcloric ”Iancu Jianu” – Ștefan cel Mare

Capra de la Zănești

Fanfara de la Răucești

Ansamblul Folcloric ”Izvoarele Borcutului” – Borca

Ansamblu Folcloric ”Codrii Neamțului”

Clubul Ecvestru Piatra Neamț

Ansamblul de Datini din Todirești – Vaslui

Ansamblul de Datini din Ștefan cel Mare

Ceata Urșilor de la Asău – Bacău

Cap de afiș: Urșii de la Asău

 

Toate trupele aflate ieri în spectacol au fost minunate, au prezentat programe deosebite. Un farmec aparte îl au însă urșii de la Asău. Cine nu i-a văzut a pierdut, cine a avut ocazia să le vadă, până acum prestația, știe despre ce e vorba.

Ieri, încă de la paradă, Ceata urșilor din Bacău a arătat că și la tradiții de iarnă perfomanța înseamnă profesionism și respectarea regulilor.

În primul rând, urșii s-au așezat ultimii în paradă. Ca să nu deranjeze pe nimeni dar să nu fie nici deranjați. Apoi, între trupa precedentă și ei au lăsat o distanță de vreo 15 metri. Când a pornit coloana, s-a lămurit și misterul. Fiecare trupă avea proprii instrumentiști sau propria ”echipă de zgomote” (tobe, zurgălăi etc). Ei bine, cei de la Asău au dorit ca atunci când ajung în fața cuiva (evident, pe un dans de paradă), spectatorul să asculte acea ”coloană sonoră” (chiar dacă, de la depărtare de mai auzeau, vag, alte 2-3 fanfare). Iar fundalul era unul special, realizat de vreo 15 tobe uriașe. Mai aveau apoi câțiva membri costumați în diverse straie (șeful de ceată, baba, moșul etc) și vreo… 50 de urși. Tineri dar și tinere foarte frumoase, toți costumați în blană de urs adevărată.

Dansul lor este, de asemenea, unul special. Amintind de ritualul împerecherii, de lupta pentru existență sau de hibernare, prestația Cetei are și elemente de veritabilă acrobație (piramidă de urși sau dans pe toiagul purtat de doi flăcăi).

”Foarte frumos. Am văzut atâția urși la viața mea – am 78 de ani, măi băiete – dar așa de frumoși ca ăștia nu am mai văzut până acum”, spunea ieri un roznovean.