Succes național: după Bursa Absolvenților, Agenția de Șomaj Neamț ocupă locul 2 pe țară, cu 37 de persoane angajate

*Vineri, la târgul de joburi, în tot județul au participat 570 de persoane și 77 de agenți economici, care au oferit 729 de posturi

*La terminarea acțiunii, 37 de persoane au fost angajate pe loc, iar 146 au fost selectate pentru interviu

Succes național repurtat de Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Neamț. După Bursa locurilor de muncă pentru absolvenți, desfășurată vinerea trecută, AJOFM a reușit să plaseze în câmpul muncii nu mai puțin de 37 de nemțeni, fapt care o situează pe locul doi pe țară.

La final, când s-a tras linie, în tot județul, la acest eveniment au participat 570 de persoane, respectiv 230 la Piatra Neamț, 280 la Roman și 60 la Târgu Neamț. Dacă ne referim la prezența firmelor, în Piatra Neamț au răspuns apelului organizatorilor 38, la Roman 33 și 6 la Târgu Neamț. În ordine, cele mai multe joburi au fost oferite la Piatra Neamț, e vorba de 356, după care 275 la Roman și 98 în Târgu Neamț. Ca urmare a acestei acțiuni, 37 de persoane au fost angajate pe loc și 146 au fost selectate în vederea susținerii interviului. Pentru tinerii cu studii superioare, angajatorii au oferit posturi de informatician, asistent manager, inginer chimist, inginer mecanic, fizician-matematician, inginer electrotehnist, etc. În cazul persoanelor cu studii medii, pe foile angajatorilor erau trecute ocupațiile de electrician, lăcătuș mecanic, sudor, tâmplar, frizer, agent de securitate, agent de securitate, vânzător, agent de vânzări, vopsitor, zidar, zugrav, casier, mecanic auto, iar lista ar putea continua.

Dacă ne referim la nivel național, La Bursa desfășurată la 20 octombrie 2017, firmele au oferit 42.158 locuri de muncă. La această acțiune, 2.460 agenți economici au răspuns invitației Serviciului Public de Ocupare, aceștia prezentând locuri de muncă în ramuri de activitate precum: fabricarea articolelor de îmbrăcăminte, comerţ cu amanuntul, învățământ, restaurante şi alte activităţi de alimentaţie, comerţ cu ridicata, fabricarea autovehiculelor de transport rutier, construcţii de clădiri, hoteluri şi alte facilităţi de cazare. La acest important eveniment, în toată România au participat 23.902 de persoane, din care 13.489 absolvenţi de învăţământ. Au fost selectați în vederea încadrării 6.684 absolvenți, iar 290 au fost angajați pe loc. Meseriile în care au fost încadrate cele 31 de persoane din rândul absolvenților cu studii superioare sunt inginer (în diferite ramuri de activitate) (13), agent asigurare (6), farmacist (4), consilier juridic (2), medic generalist (2), tehnician proiectant (1), proiectant inginer electronist (1), medic veterinar (1), programator IT (1). La persoanele cu studii medii și-au găsit de lucru 290 de absolvenți, în aceste meserii : lucrător comercial (27), agent pază şi ordine (23), confecţioner asamblor articole textile (19), manipulant mărfuri (16), mecanic (11), etc. De asemenea, au mai fost încadrați 39 muncitori necalificaţi în diferite ramuri de activitate. În ordine, judeţele cu cele mai multe locuri de muncă ocupate sunt: Mureș (56), Maramureș (37), Neamț (37), Botoșani (30) și Iași (30).

V. ANDRIEȘ