Sub amenințarea apelor: cod galben de inundații și de ploi torențiale!

cod-galben1*În Neamț, plouă mocănește încă din noaptea de duminică spre luni, când cerul plin de nori a fost brăzdat de fulgere, iar tunetele au prevestit furtuna

După o secetă îndelungată, ploile torențiale căzute prin toată țara au crescut cotele apelor, amenințând gospodăriile oamenilor și viețile lor. Pentru Neamț, autoritățile au instituit două coduri galbene de vreme rea, respectiv de ploi însemnate cantitativ și de inundații. Prima avertizare este valabilă până în această noapte, la ora 21, iar a doua, până mâine dimineață, la ora 10. În primul caz, conform Administrației Naționale de Meteorologie, în intervalul menționat, vor fi ploi cu caracter temporar în toată țara și se vor cumula cantități de apă ce vor depăși frecvent 20…25 l/mp și pe arii restrânse 40…50 l/mp. La începutul perioadei avertizate, cu precădere în regiunile sudice și sud-estice, ploile vor fi însoțite de descărcări electrice, intensificări ale vântului ce vor lua și aspect de vijelie și izolat de grindină. În a doua parte a zilei de 20 septembrie, ploile însemnate cantitativ se vor semnala în special în sud-vest. Dacă ne referim la atenționarea hidrologică de inundații, institută ieri de Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor, aceasta se referă la afluenții Oltului superior și mijlociu (aferenți județelor Harghita, Covasna, Brașov, Sibiu,Gorj, Vâlcea și Argeș), afluenții din bazinele superioare ale Argeșului, Ialomiței, Buzăului, Călmățui, Râmnicu Sărat, Putna, Trotuș, Bârlad, afluenții mici din bazinele inferioare ale Siretului și Prutului, râurile din Dobrogea.

Având în vedere situația hidrometeorologică actuală și prognoza meteorologică, în intervalul menționat se pot produce scurgeri importante pe versanți, torenți și pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundații locale pe unele sectoare de râu și creșteri de debite și niveluri pe unele râuri din bazinele hidrografice menționate, cu posibile depășiri ale cotelor de atenție pe râurile din următoarele bazinele hidrografice: afluenții Oltului superior și mijlociu din județele Harghita, Covasna, Brașov, Sibiu, Gorj, Vâlcea și Argeș, Argeș superior (județele Argeș și Dâmbovița), Ialomița – bazin superior și afluenți (județele Dâmbovița și Prahova), Călmățui (județele Buzău și Brăila), Buzău – bazin superior și afluenți (județele Brașov, Covasna și Buzău), Trotuș (județele Harghita, Neamț și Bacău), Putna (județul Vrancea), Rm Sărat (județele Buzău și Vrancea), Bârlad (județele Iași, Vaslui, Bacău, Vrancea și Galați), afluenții mici aferenți cursului inferior al Siretului și cursului mijlociu și inferior al Prutului (județele Vrancea, Galațiși Vaslui) și râurile din Dobrogea (județele Constanța și Tulcea). Fenomenele se pot produce cu o probabilitate mai mare pe unele râuri mici din bazinele hidrografice Olt mijlociu (județele Sibiu, Vâlcea, Argeș), afluenții mici aferenți cursului inferior al Siretului și cursului mijlociu și inferior al Prutului (județele Vrancea, Galați și Vaslui), afluenții Bârladului din județele Vaslui, Vrancea și Galați și pe râurile din Dobrogea (județele Constanța și Tulcea).
Ieri după-amiază, la ora 13, se răcise bine prin tot județul Nemț. De la temperaturi de vară, respectiv 28 de grade Celsius, nemțenii care au ieșit afară au fost nevoiți să poarte umbrele și haine mai groase, adecvate unei ploi mocănești și unor temperaturi specifice unei toamne târzii, respectiv între 11 și 13 grade Celsius. În județ, cel mai rece a fost pe masivul Ceahlău, unde se înregistrau doar 9 grade Celsius.
În țară, la aceeași oră, cele mai mari valori au fost la Zimnicea, unde temperatura aerului era de 26 de grade Celsius. La polul opus, pe Vârful Omu iarna dădea târcoale, fiindcă maxima din termometre arăta 3 grade Celsius.
În Neamț, conform ANM, nici în următoarele zile nu vom scăpa de ploi și frig. Pe Vârful Toaca e posibil să ningă.

V. ANDRIEȘ