Studiu: Stresul poate duce la pierderi de memorie și demență. Cum poți preveni si reduce nivelul de stres?

Un studiu publicat anul trecut în revista Neurology, o publicație recunoscută la nivel internațional, a legat nivelul ridicat de stres al vieții cu accelerarea pierderilor de memorie și semne de demență înainte de vârsta de 50 de ani. Se pare că, hormonul stresului- cortizonul, în cantități însemnate, poate cauza pierderi de memorie și chiar contractarea creierului, iar semnele pot fi observate cu mult înainte de apariția primelor simptome. Asta înseamnă că nu e niciodată prea devreme să fii echilibrat, astfel încât să reduci cât mai mult nivelul de stres. Dacă nu ai idee cum să faci asta, îți prezentăm câteva sugestii recomandate de specialiști.

Cum poți să reduci nivelul de stres din viața ta?

  1. Mănâncă sănătos, fă mișcare și i-ați doza de aer curat

    Același studiu care lega proasta funcționare a creierului de un nivel de stres ieșit din comun, ne îndemna să ne asigurăm că ne hrănim bine acest organ foarte important. „Creierul este un organ foarte flămând” a spus un cercetător în cadrul studiului. Se pare că, pentru a funcționa corect, creierul are nevoie de un volum mare de nutrienți și oxigen. Atunci când corpul este stresat, consuma aceste substanțe pana la refuz, ceea ce înseamnă că o mica parte din ele ajunge la creier.

    Soluția este una simplă, dar poate fi greu de pus în practică. E nevoie să îți faci timp pentru a alege cu atenție ce vei consuma, trebuie să faci exerciții fizice, să te bucuri de un somn odihnitor și să stai cât mai departe de surse de poluare. Pentru a reduce nivelul de stres in viata cotidiana, cea de zi cu zi, poti apela totusi la cateva metode simple. Ce te sfatuiesc specialistii?

  2. Începe să colecționezi lucruri

    Un mod surprinzător de a reduce nivelul de stres este găsirea unui hobby. Practicarea unei activitati din simplul motiv că îți aduce plăcere poate fi eliberator și relaxant. O colecție de obiecte care te pasionează poate fi exact hobby-ul de care ai nevoie. Colecționarea necesită să îți concentrezi timpul și atenția spre studierea obiectelor, istoria lor, valoarea lor și alte caracteristici. Această absorbire în lucruri care nu sunt dictate de cerințe de muncă sau de alte persoane este terapeutică pentru mulți. Poți evada de la gândurile negre sau îngrijorări, petrecând timp absorbit de detaliile colecției tale. Pe SEEDSmafia.ro ai putea găsi ceva deosebit pentru colecția ta de plante, spre exemplu, daca vrei sa te diferentiezi de alti colectionari.



    Bineînțeles că poți colecționa orice, de la monezi la pietre sau tipuri de pene. Dar cei care colecționează plante sau semințe, se bucură de un efect terapeutic dublu, deoarece, pe lângă bucuria de a aduna diverse soiuri de plante, au și satisfacția de a vedea cum germinează și se dezvoltă planta. Colecționarii pot aduna chiar și plante mai controversate cum ar fi canabisul sau marijuana. Fără nicio intenție de a le folosi în scopuri ilegale, poți găsi pe site-ul menționat anterior, chiar și semințe feminizate, care permit dezvoltarea plantei în armonie.

  3. Încearcă tehnici de relaxare simple

    Nicio activitate care îți ia prea mult timp nu te va ajuta să reduci nivelul de stres, din contră. În acest caz, ce poți face este să exersezi câteva tehnici de relaxare rapide. Meditarea este una dintre ele. Încearcă să asociezi momentele de meditare și liniște cu afirmații pozitive pe care să ți le însușești.



    O altă metodă sunt exercițiile de respirație. Acestea permit creierului să se oxigeneze corespunzător, ceea ce duce la scăderea panicii. Stai drept, închide ochii și ține mâna pe burtă. Inspiră ușor aer pe nas, în timp ce simți cum respirația începe din abdomen și progresează spre cap. Inversează procesul în timp ce expiri pe gură.

    Un alt truc este acela de a te concentra pe un singur lucru pe rând. Nu lipsi din viața ta din cauza stresului. Ia 5 minute pentru a observa lucruri mici: cum se simte aerul pe pielea ta în timp ce mergi, cum se simt picioarele tale în timp ce lovesc pământul, ce textură are mâncarea și cum îți mângâie aroma papilele. Toate aceste exerciții de concentrare îți recentrează mintea pe ceea ce ar trebui să conteze cu adevărat.

Nicio activitate nu ar trebui să fie atât de stresantă încât să îți pună în pericol sănătatea pe termen lung, așa că, învață să spui nu și să îți stabilești înțelept prioritățile.