Strategie privind reducerea cazurilor de violență domestică

violentaAnul trecut, 207 nemţeni au fost victimele violenţei domestice

Ministerul Muncii dorește introducerea unui sistem de monitorizare a cazurilor de violență domestică la nivel național.

 

Anul trecut, 207 nemţeni au fost victimele violenţei domestice, dintre aceştia 128 fiind copii cu vârste cuprinse între 0 – 13 ani. Alte 57 de victime s-au încadrat în segmentul de vârstă 14 – 17 ani, în timp ce un număr de 22 de victime aveau peste 18 ani. Cele mai multe cazuri de violenţă domestică, respectiv 145, au fost înregistrate în mediul rural.

De asemenea, în primul trimestru al acestui an, la „Serviciul pentru Copilul Abuzat, Neglijat, Exploatat, Traficat, Delincvent” al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Neamţ s-au înregistrat 160 de sesizări privind situaţii de abuz, neglijare şi exploatare a copilului. Dintre acestea, au fost confirmate 110 cazuri: 19 situaţii de abuz fizic, 19 situaţii de abuz emoţional, 8 cazuri de abuz sexual, 49 cazuri de neglijare şi 15 cazuri de exploatare pentru comitere de infracţiuni.

În urma sesizărilor, DGASPC Neamţ a dispus un număr de 2 măsuri de plasament în regim de urgenţă, pentru abuz fizic şi o supraveghere specializată, în cazul unui copil care a săvârşit fapte penale, dar nu are răspundere penală.

„Abuzul, neglijarea şi exploatarea produc efecte ireversibile asupra dezvoltării personalităţii copilului, de aici reieşind şi importanţa acordată în sistemul de asistenţă socială acestui tip de problematică. Direct sau în relaţie cu autorităţile publice locale şi alţi furnizori de servicii sociale, acestei categorii de beneficiari le sunt adresate o serie de servicii, de la găzduire temporară, asistenţă medicală, îngrijire şi suport emoţional, în cazurile de plasament în regim de urgenţă, la consiliere socială – pentru copiii şi părinţii acestora, consiliere psihologică – pentru copil, consiliere şi asistenţă juridică – pentru părinţi, consiliere familială şi parentală acordată părinţilor copilului sau reprezentanţilor legali, evaluarea relaţiilor copil-părinte, cu alte cuvinte, susţinerea copilului în familie şi comunitate, în final derulându-se şi acţiuni de reintegrare familială (atunci când nu se mai remarcă prezenţa indicatorilor de risc ce au determinat propunerea măsurii de protecţie”, ne-a spus Eugen Simion, doctor în sociologie și asistență socială, șef al Serviciului pentru Copilul Maltratat din cadrul DGASPC Neamț.

Săptămâna trecută, Ioana Liana Cazacu, secretar de stat la Departamentul pentru Egalitate de Șanse între Femei și Bărbați, s-a întâlnit, la Madrid, cu şefa Institutului Femeii din capitala Spaniei. În cadrul întâlnirii, s-a discutat despre posibilitatea introducerii unui sistem integrat de monitorizare a cazurilor de violență domestică din România, sistemul reprezentând un pas important în armonizarea legislației specifice din România cu cea din UE.

Irina NASTASIU