Strănepoata lui Creangă deapănă „Amintiri despre părintele Cleopa“

Semnalăm apariția, la Editura Doxologia, a cărții „Amintiri despre părintele Cleopa“, semnată de Olguța Creangă Caia, strănepoata marelui nostru povestitor, Ion Creangă.

Lucrarea face parte din colecția „Amintiri dintr-o viață de om“ și continuă seria operelor semnate de talentata scriitoare târgnemțeană.

„Multe și mari minuni a făcut Părintele Cleopa cât a trăit, dar și mai mari minuni face de când Dumnezeu l-a strigat la ceruri. Port icoana Sfinției Sale în inima mea și ispitele fug de la mine și pacea cerească îmi stăpânește ființa. Când plecam de la părintele Cleopa, ne aducea de fiecare dată aminte de cuvintele Sfântului Maxim Mărturisitorul: «Doamne, ce mult aș dori să pot să nu smintesc măcar și toți în jurul meu să-mi radieze căldura și lumina cu care să-mi împrospăteze mereu sufletul. Dar eu, eu oare fac același lucru pe care îl aștept?»“, spune autoarea.

Olguța Creangă-Caia din Târgu Neamț este urmașul direct al scriitorului Ion Creangă, moștenind de la acesta atât zestrea spirituală, cât și harul de povestitor. Soție a preotului paroh de la Biserica „Sfântul Haralambie“ din Târgu Neamț, Olguța Caia s-a născută la Pipirig, la 13 august 1951, într-o familie cu unsprezece copii. „Sunt născută la Pipirig, în familia Creangă, bunicii mei locuind în casa lui David Creangă, bunicul scriitorului. Pe această linie sunt înrudită cu marele povestitor. Părintele Sofian Boghiu, care la momentul nașterii mele picta Biserica «Catedrala Munților» din Pipirig, ctitorie a Patriarhului Nicodim Munteanu, m-a botezat și mi-a pus numele Olga, spunându-le părinților mei că Sfânta Olga mă va ajuta în viață. Am avut privilegiul ca primul meu duhovnic, pe când aveam doar șapte ani, să-mi fie Părintele Paisie Olaru, apoi am fost fiică duhovnicească a Părintelui Ilie Cleopa. Rugăciunile acestora s-au auzit la ceruri și așa am devenit preoteasă, căsătorindu-mă cu teologul Teoctist Caia, absolvent al Academiei Teologice din Zagorsk, Moscova“, mărturisește Olguța Creangă-Caia.

Nepoata marelui povestitor are trei fete, cunoscute pe plan național, Ana-Maria fiind producător tv, iar Claudia și Olguța – cântărețe de operă, pe marile scene ale lumii. Între performanțele Olguței Creangă-Caia se numără înființarea Muzeului „David Creangă“ din Pipirig, implicarea în diferite proiecte educative și, nu în ultimul rând, lupta pentru cauza românilor din Basarabia.

În momentul de față, Olguța Caia lucrează la ultimele volume ale amplei lucrări „Copilăria copilului creștin“, aflate în curs de apariție la Editura Doxologia din Iași.

Irina NASTASIU