Stomatologie de criză – cu aţa legată de clanţa uşii

dentist

*Doar 7 instituţii şcolare din Piatra Neamţ sunt dotate cu cabinete stomatologice

 

Oferta de asistenţă stomatologică pentru copii este practic inexistentă. Copiii noştri nu beneficiază de asistenţă stomatologică gratuită sau compensată parţial.

Programele de prevenţie stomatologică au în vedere în special cabinetele medicale şcolare.

Problema este că în Piatra Neamţ sunt doar 7 unităţi de învăţământ care sunt dotate cu câte un cabinet stomatologic: Şcoala Gimnazială nr.5, Şcoala nr.10, Şcoala nr.11, Şcoala nr.4, Colegiul Tehnic „Georghe Cartianu”, Colegiul Naţional „Calistrat Hogaş” şi Grupul Şcolar Economic-administrativ.

Copiii apelează la aceste cabinete stomatologice şcolare în general pentru probleme de extracţie a unui dinte de lapte, abcese şi profilaxie. Deja şi aşa cererea este mare, iar puţinele cabinete cu dotări şi materiale neîndestulătoare nu fac faţă fluxului de elevi.

Aşa că singura variantă pentru părinţi este să îşi ducă odraslele la cabinetele stomatologice particulare. Aici situaţia nu este deloc roză. Pentru o consultaţie primară din start scoţi din potofel 30 de lei. La restul tratamentelor stomatologice: drenaj abces, pansament antibiotic, pansament calmant, tratament antiinflamator, extracţie, preţurile iau startul de la 40 de lei în sus.

Situaţia devine mai grea acolo unde în familie sunt mai mulţi copii: „Am patru copii şi cel mai dureros este când copilul are un abces sau o măsea care îl doare. Din pământ din piatră seacă fac rost de bani şi alerg cu ei la un cabinet stomatologic. I-am mai trimis şi la cabinetul şcolar, dar de cele mai multe ori, în ciuda programului afişat, doctorul nu este de găsit. Cu dinţii de lapte ne mai descurcăm cu aţa legată de clanţa uşii”, ne-a spus of-ul o pietreancă din zona Dărmăneşti.

În acest context, în care Casa de Asigurări de Sănatate nu mai alocă bani doctorilor stomatologi, consecinţele unui asemenea act se răsfrânge asupra buzunarului omului de rând şi asupra sănătăţii copiilor. Nici înainte când se alocau fonduri nu se putea face cine ştie ce cu ei: „Banii îmi ajungeau pentru trei urgenţe, două drenaje şi două extracţii la copii. Restul pacienţilor trebuiau să plătească“, a mărturisit un medic stomatolog.

Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, s-a întâlnit pe 22 octombrie 2013 cu reprezentanţii Colegiului Medicilor Dentişti din România. Printre principalele subiecte abordate s-a pus accentul pe sănătatea orală şi impactul ei asupra sănătăţii oamenilor,  pe serviciile stomatologice incluse în pachetul de bază.

De asemenea, Ministerul Sănătăţii a luat  în calcul includerea stomatologiei în programul naţional de prevenţie, pentru a reduce incidenţa afecţiunilor în special la copii.

Până ce ministrul se gîndeşte la  programul de prevenţie stomatologică pentru copii, pietrenilor nu le rămîne decât să aleagă din oferta destul de vastă a cabinetelor stomatologice din oraş pe cele cu preţuri mai puţin usturătoare.

 

Mihaela Racovanu