”Stimulentul material bate patriotismul!”

spital bicaz

Semnal al deputatului Arsene / Despre criza de medici
Spitalele – inclusiv cele din Neamț – se vor confrunta cu o criză și mai acută de specialiști în viitorul imediat, dacă guvernanții nu iau urgent măsuri – aceasta este părere deputatului Ionel Arsene exprimată de la tribuna Camerei Deputaților într-o recentă declarație politică.

În opinia parlamentarului nemțean, atracția materială oferită de spitalele private din străinătate specialiștilor din sănătate combinată cu efectul închiderii unor spitale și a aglomerării altora vor genera un efect dezastruos – unități medicale suprapopulate de pacienți de care nu va avea cine să aibă grijă.

Doar 15 % din spitale îndeplinesc criteriile de acreditare

”Nu mai este pentru nimeni un secret faptul că România devine din ce în ce mai săracă în medici, în personal medical şi, nu în ultimă instanţă, în unităţi sanitare. După cum bine ştiţi, în aprilie 2011,autorităţile aflate la vremea aceea la conducere, au hotărât închiderea a 67 de spitale deoarece ţara noastră traversa o perioadă de criză. Motivul a fost obţinerea de economii la bugetul de stat. Puse în balanţă, economiile realizate cu zecile de mii de persoane afectate de decizia GuvernuluiBoc, aceastea îşi pierd valoarea de câştig. Privind obiectiv întreaga situaţie, aşa cum a afirmat şi Fondul Monetar Internaţional într-una din scrisorile sale evaluative, costurile redeschiderii spitalelor închise în 2011 sunt mult mai mari decât celepe care statul le-ar fi suportat în cazul în care aceste unităţi rămâneau deschise. Concluzia este desigur una evident pentru toţi şi se leagă de caracterul inutil al deciziei adoptate. Ceea ce este însă vital de precizat este că aceste unităţi medicale trebuie să fie redeschise în număr cât mai mare şi într-un timp cât mai scurt. Ştim că nu este uşor! Şi mai ştim că doar 15% dintre unităţile medicale din România îndeplinesc condiţiile de acreditare necesare, mai exact doar 77 de spitale din totalul de 480. Şi mai grav este faptul că cele care nu vor obţine certificarea până în 2015, vor rămâne fără finanţare”, este tabloul sumbru al situației spitalelor românești zugrăvit de alesul nemțean.

Baza e la medicii pensionari

Deputatul Arsene consider că și tendințele internaționale în domeniu sunt în măsură să dezavantajeze și mai mult spitalele românești: “Ţin să vă precizez că în prezent, o tendinţă în plină ascensiune în Europa se referă la înfiinţarea mai multor spitale private decât de stat. Având în vedere că un spital trebuie să îndeplinească peste 85% din indicatorii ce ţin de siguranţa pacientului, nu este de mirare că mult mai multe spitale private trec cu brio acest test, în comparaţie cu cele de stat. În contextul economic actual, pentru România creşterea acestei tendinţe poate duce la accesul limitat al pacienţilor la sistemul sanitar.
Şi judeţul Neamţ a fost afectat de decizia Guvernului din 2011, pe 1 aprilie fiind închise 2 spitale: cel din Bicaz şi cel din Roznov. Această decizie nu a făcut decât să complice şi mai mult situaţia Spitalului Judeţean Neamţ, care la scurt timp a devenit supra aglomerat, cu liste de aşteptare foarte lungi.Mulţi medici de la Spitalul Judeţean Neamţ sunt în pragul pensionării însă amână aceast moment din pasiune pentru meseria lor cât şi din devotement faţă de pacienţii care ar rămâne fără posibilitatea de a se trata. Privind înviitor, peste 3-7 ani, lucrurile se vor complica şi mai mult odată cu plecarea acestor medici. Desigur, la cererea Ministerului Sănătăţii, Spitatul Judeţean Neamţ a întocmit o listă cu necesarul de specialişti pentru următorii 3-7 ani.Însă este bine ştiut că absolvenţii de medicină optează pentru un loc de muncă în afara ţării şi nu îi putem condamna. Stimulentul material bate patriotismul în situaţia lor”.

În alte județe s-a putut, la Bicaz doar vorbe

“Nu doar proaspăt absolvenţii se lasă convinşi de salarii mai mari, ci şi medici cu experienţă ne părăsesc pentru un statut şi un venit mai ridicat, fapt alarmant şi chiar dureros. Pierderea resurselor umane de bază din sistemul medical va duce în scurt timp la tratarea pacienţilor de către cadre medicale cu un nivel mai redus de competenţă.
Încă din anul2012, printr-o declaraţie oficială, premierul Victor Ponta s-a angajat să facă tot posibilul pentru redeschiderea spitalelor închise abuziv în 2011 în urma aşa-zisei restructurări operate în sistemul sanitar de către Guvernul Boc. Redeschiderea spitalului din Urlaţi de la 1 octombrie 2012 cât şi a spitalului din Buftea sunt dovezi că acest proces a început deja. Demersuri se fac în continuare pentru a se <restabili pulsul sistemului sanitar romanesc>”, mai spune Ionel Arsene.

Pacienți puși pe drumuri

Dintre cele 67 de spitale închise, doar 21 au fost transformate şi funcţionează cu statutul de cămin pentru îngrijirea bătrânilor. Alte 10 unităţi sanitare au fost redeschise ca spitale iar 7 au fost reorganizate şi funcţionează cu statut de centre multifuncţionale. ”Restul de 29 au rămas nefolosite. Aşadar, fişa medicală a sistemului sanitar din România nu prea arată bine. Nu cred că este normal ca în secolul XXI, în România membră a Uniunii Europene, care exportă cadre medicale de excepţie în toată Europa şi nu numai, pacienţii să fie purtaţi de la un spital la altul, doar pentru că, printr-o decizie aberantă, cel din localitatea lor a fost închis”, concluzionează deputatul nemțean.

Daniel VINCA