Stent cardiac de-ţi „îngheaţă” inima!

stent cardiac

* Costul unui astfel de dispozitiv poate depăşi 2.000 de euro

* Pentru urgenţe, spitalele universitare pot achiziţiona stent-uri „în limita  fondurilor”

Sute de nemţeni suferă în tăcere şi se roagă să nu le pocnească vasele de sânge care duc spre inimă, în condiţiile în care nu-şi permit să cumpere stentul necesar pentru reechilibrare. Un dispozitiv protejat farmaceutic ajunge la aproximativ 2.000 de euro, după cum ne-a declarat Vasile Barbu, preşedintele Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Pacienţilor, însă clinicile universitare unde se fac operaţiile specifice nu suportă aceste cheltuieli.  În urmă cu doar câteva zile, unui bolnav din Piatra Şoimului I s-a făcut rău în faţa comisiei de evaluare a persoanelor cu handicap din judeţ şi era să moară pentru că nu-şi permite să-şi cumpere un stent şi să se opereze.

„Spitalele universitare asigură, cel mult pentru urgenţe, în limita fondurilor disponilibe, dispozitivele cele mai ieftine pentru lărgirea vaselor afectate, respectiv cele de  300 de euro, care însă nu sunt la fel de eficiente şi chiar au contraindicaţii pentru organismele tarate de anumite boli. Noi ne luptăm în instanţă pentru recuperarea sumelor cheltuite de bolnavi pentru stenturi de mii de euro şi chiar avem, deja, câteva procese câştigate împotriva spitalelor, pentru că am argumentat foarte bine obligaţia unităţii sanitare de a-i asigura bolnavului toate materialele sanitare necesare pe perioada spitalizării”, a completat Vasile Barbu, preşedintele Asociaţiei  Pentru protecţia Pacienţilor.

Practic, încadrarea a stent-urilor în categoria materialelor sanitare şi nu a dispozitivelor, cum ar fi fost normal, îi ajută pe reprezentanţii pacienţilor în instanţă. Mai exact, fiind considerat „material sanitar” şi nu „dispozitiv medical”, stentul trebuie asigurat de spitalul unde are loc intrvenţia chirurgicală. Dacă ar fi fost inclus în categoria „dispozitiv medical”, ar fi trebuit ca bolnavul să ajungă pe lungi liste de aşteptare pe la casele de asigurări de sănătate, CAS care, desigur, ar fi decontat o infimă parte din cost, la fel cum se întâmplă actualmente cu cristalinul, pentru care CAS decontează trei milioane de lei vechi, pe când costul unui astfel de dispozitiv medical este de peste 20 de milioane de lei vechi.

„Noi pledăm pentru introducerea licitaţiilor naţionale pentru achiziţionarea stent-urilor de către spitale, pentru că astfel, dispozitivele ar fi mai ieftine, deci ar ajunge pentru mai mulţi pacienţi! Se ştie faptul că unele firme ar acorda bonusuri medicilor care le recomandă în achiziţionarea stent-urilor…”, ne-a mai spus Vasile Barbu.

 

Geanina NICORESCU