Stațiunea Durău: Festivalul Muntelui Ceahlău

Festivalul Muntelui Ceahlau 002

Timp de 4 zile, staţiunea Durău este gazda celei mai de amploare și mai complexe manifestări:  Festivalul Muntelui Ceahlău, organizat de Consiliul Judeţean Neamţ împreună cu şapte comune: Ceahlău, Borca, Pipirig, Mărgineni, Bicazu Ardelean, Grinţies şi Fărcaşa. În toată această perioadă sunt programate mai multe acţiuni diverse, care, cu siguranță, stârnesc interesul publicului. Localnici și turiști, deopotrivă.

Începând de sâmbăta trecută și până marți inclusiv, de la ora 10, în preajma Mănăstirii Durău, au fost deschise expozitii de artă populară, de produse culinare tradiţionale, de fotografie şi cartofilie. Au fost programate o paradă a portului popular, spectacole folclorice, o procesiune religioasă pe Muntele Ceahlău şi  simpozionul cu tema “Ceahlău – natură, istorie şi turism“. Ziua de sâmbătă a fost dedicată spectacolului folcloric susţinut de următoarele ansambluri și formaţii folclorice: ”Datina Străbună” din satul Neguleşti, „Muguraşii Mărginenilor” din Mărgineni, ”Dor Vânătorean” din Vânători- Neamţ, ”Izvoarele Borcutului” din Borca, „Mioriţa” din comuna Piatra Şoimului, ”Sânziene” din Tupilaţi şi ”Mlădiţe” din Pipirig.

Duminică, a fost ziua cea mai bogată în evenimente cultural-artistice de înaltă ținută. S-a început cu expoziţiile de artă populară  și de produse culinare. La prânz a avut loc parada portului popular, în cadrul căreia artiști din țară și din străinătate și-au etalat frumoasele lor costume, pe ritmul muzicii specifice zonelor din care provin, prin toată Staţiunea Durău. A fost o încântare pentru toată lumea!

Ieri, punctul forte şi atractivitatea maximă au aparținut, normal,  Festivalului internațional de folclor „Ceahlăul”. Pe scenă au evoluat: Ansamblul Secuiesc ”Csonko Torony”-Tomeşti- Harghita; Ansamblul Folcloric „Cununa Apusenilor”, Casa de Cultură Gilău- Cluj; Grupul Folcloric „Mara” – Maramureş; Ansamblul Artistic Aromân „Dor”, localitatea Sarighiolul de Deal- Tulcea; Ansamblul Folcloric „Floricică de la munte”, Centrul pentru Cultură şi Arte “Carmen Saeculare” Neamţ; Folkdance Group of Cultural Association of Haliki –Larisa – Greece; Havsa Belediyesi Halkoyunlari Toplulugu Havsa – Edirne – Turcia; Group ”Pautalia” Kyustendil – Bulgaria; Academic Centre of folk dances and songs ”Iskra” – Muntenegru; Folklore ensemble ”Kitra” Istibanja – Macedonia. Seara, la finaul spectacolului maraton, lumea s-a delectat cu un feeric foc de artificii.
Ziua de luni  începe cu deja tradiționalele expoziţii de artă populară  și de produse culinare tradiţionale. Pe tot parcursul zilei de azi se desfășoară Simpozionul cu tema: ”Ceahlău – natură, istorie şi turism”, organizat în sala de conferinţe a Hotelului Bistriţa. Tot aici este deschisă și o interesantă expoziţie de fotografie şi cartofilie „Ceahlăul”.

Marți, între orele 10 – 20,  pofticioșii , și nu numai, vor da târcoale expoziţiei de produse culinare tradiţionale, plasată strategic pe terenul de la pârtia de schi, din incinta Mănăstirii Durău. În tot acest timp a fost deschisă publicului larg și expoziția de artă populară. Tot pentru marți  este programată și o procesiune religioasă pe Muntele Ceahlău.

Acest festival reprezintă o oportunitate extraodinară  pentru promovarea și punerea în valoare a potenţialului turistic şi a tradiţiilor culturale specifice zonei. Și nu numai. Mai multe detalii, în ziarul nostru de mâine.

Tina CONDREA