Stațiunea de Cercetare-Dezvoltare Agricolă Secuieni și Asociația „Donau Soja“: parteneri și buni colaboratori în promovarea și extinderea culturii de soia în agricultura zonală

Tina-Secuieni, Elena Trotuș_resize *Asociația „Donau Soja“ include 16 țări situate de o parte și de alta a Dunării * Obiectivele SCDA Secuieni: testarea ecologică a celor mai noi creații la culturile de soia; elaborarea tehnologiilor de cultivare specifice soiei; producerea de sămânță de soia în vederea extinderii ei în agricultura zonală; stabilirea măsurilor de prevenire și de combatere a organismelor dăunătoare

Stațiunea de Cercetare-Dezvoltare Agricolă Secuieni, în parteneriat cu Asociația „Donau Soja“, a organizat o manifestare științifică și practică special destinată culturii de soia. Evenimentul s-a derulat în prima sa parte pe câmpul experimental al acestei prestigioase unități de cercetare și dezvoltare agricolă din județul Neamț. În câmpul experimental al SCDA Secuieni a fost special organizată Platforma „Donau Soja“ pentru promovarea soiei. Aici au fost prezentate comportarea unor soiuri de soia, românești și străine, influența verigilor tehnologice asupra creșterii și dezvoltării plantelor, în condițiile pedoclimatice ale anului agricol 2015-2016.

La Secuieni, alături de cei doi parteneri – Stațiunea de Cercetare-Dezvoltare Agricolă Secuieni și Asociația „Donau Soja“ – au venit și reprezentanții companiilor producătoare de semințe, de îngrășăminte chimice și de pesticide. Împreună, toți acești factori decizionali pot contribui la introducerea noilor verigi tehnologice și la îmbunătățirea tehnologiilor de cultivare a soiei, tehnologii specifice condițiilor din zona centrală a Moldovei.

La manifestarea științifică de la SCDA Secuieni a participat prof. univ. Costel Samoilă, rectorul Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară Iași.

Dr. ing. Elena Trotuș, gazda manifestării științifice, a transmis un mesaj emoționant din partea prof.univ. Constantin Vasilică, reprezentantul Academiei de Științe Agricole și Silvice București în Consiliul de Administrație al SCDA Secuieni.

La activitatea teoretică și practică de la SCDA Secuieni a participat dr. ing. Eugen Mureșanu, cel mai mare ameliorator și renumit creator al soiurilor românești de soia. La eveniment au fost prezenți mai mulți specialiști și cercetători de la Stațiunea de Cercetare-Dezvoltare Agricolă Turda, în frunte cu directorul Nicolae Rizean. Totodată, la manifestarea științifică au luat parte reprezentați ai companiilor producătoare de semințe, îngrășăminte chimice și pesticide, specialiști din agricultura nemțeană, fermieri interesați de cultura de soia, înființată cu soiuri românești, adaptate condițiilor pedoclimatice specifice zonei noastre.

*Întrebări și răspunsuri la margine de lan, în câmpul experimental

Mai multe detalii despre manifestarea științifică și practică, ce s-a derulat direct în câmpul experimental, pe Platforma „Donau Soja“, au oferite, de la început, de dr. ing. Elena Trotuș, directorul Stațiunii de Cercetare-Dezvoltare Agricolă Secuieni.

„Întâlnirea de la noi este structurată în două părți. O primă parte a manifestării este cea care s-a derulat în câmpul experimental, unde gazde au fost reprezentanți ai organizatorilor, respectiv Dragoș Dima, directorul Asociației „Donau Soja“ și dr.ing. Simona Pochișcanu de la SCDA Secuieni, cea care împreună cu colectivul de la Testare ecologică s-au ocupat exclusiv de organizarea Platformei «Donau Soja». Companiile de semințe și îngrășăminte ne vor prezenta comportarea unor soiuri de soia, românești și străine, influența unor verigi tehnologice asupra creșterii și dezvoltării plantelor de soia, în condițiile climatice ale anului agricol 2015-2016.

În partea a doua ne vom deplasa la sala de referate și comunicări științifice a SCDA Secuieni, unde vor avea loc prezentări de lucrări și discuții privind tehnologia de cultivare a soiei, în vederea extinderii sale pe suprafețe mai mari în agricultura României, ținând cont și de potențialul de care dispune țara noastră.

Vă mulțumesc că ați făcut un efort deosebit ca să parcurgeți un drum atât de lung, ca să fiți astăzi la SCDA Secuieni! Vă mulțumesc pentru colaborarea instituțională dintre unitățile noastre! Și, sigur, vă mulțumesc pentru prietenia dintre cele două grupuri de cercetare! Vă mulțumesc, dumneavoastră, dragi oaspeți că sunteți prezenți la SCDA Secuieni, că ați făcut posibilă întâlnirea noastră de astăzi!

Ca de fiecare dată, și acum îmi doresc ca evenimentul de astăzi să-și atingă scopul, iar la final să ne simțim cu toții mai bogați din punct de vedere profesional. Vă mulțumesc încă o dată pentru că sunteți astăzi la Stațiunea de Cercetare Dezvoltare-Agricolă Secuieni, pentru contribuția la reușita acestei manifestări din agricultura zonală“, a spus, în deschidere, dr. ing. Elena Trotuș.

 

*„În urma cercetărilor efectuate, am obținut rezultate deosebite și am reușit să promovăm în agricultura zonală soiuri de soia dintre cele mai pretabile!“

*Declară dr.ing. Elena Trotuș, directorul Stațiunii de Cercetare-Dezvoltare Agricolă Secuieni

Reporter: Stațiunea de Cercetare-Dezvoltare Agricolă Secuieni este din nou gazda unei manifestări științifice dedicate unei culturi de bază și în agricultura nemțeană. Este vorba de astă dată de cultura de soia, realizată cu soiuri autohtone, de mare productivitate, unele dintre ele fiind realizate la SCDA Secuieni. O cultură care stârnește tot mai mult și interesul fermierilor nemțeni. Ce și-a propus Stațiunea de Cercetare-Dezvoltare Agricolă Secuieni în această privință?

Dr.ing. Elena Trotuș: La Stațiunea de Cercetare-Dezvoltare Agricolă Secuieni, fiind amplasată în partea vestică a Podișului Central Moldovenesc, într-o zonă considerată a fi favorabilă pentru cultura de soia, preocupările privind cercetarea din domeniul soiei au existat aproape de la înființarea acestei unități. Sigur, activitatea de cercetare a fost structurată pe 4 obiective mari. Ne-am ocupat de testarea ecologică a celor mai noi creații la culturile de soia, în vederea stabilirii pretabilității lor la condițiile pedoclimatice ale zonei. Un al doilea obiectiv specific pentru cercetarea în domeniul culturii de soia a fost cel de cunoaștere a protecției plantelor de soia și de stabilire a măsurilor de prevenire și combatere a organismelor dăunătoare. În special a bolilor și dăunătorilor specifici acestei culturi. Un alt obiectiv al activității de cercetare de la SCDA Secuieni cu privire la această specie de leguminoase pentru boabe care este soia, a fost concentrat pe elaborarea de tehnologii de cultivare specifice pentru condițiile din zona în care noi ne desfășurăm activitatea și, sigur, din zona de influență a Stațiunii de Cercetare-Dezvoltare Agricolă Secuieni. Știm bine că această zonă reprezintă agricultura din centrul Moldovei. Mai precis, reprezintă agricultura județelor Neamț, Bacău și nordul Vrancei. Un alt obiectiv, la fel de importante ca i celelalte, aferent culturii de soia, este cel de producere de sămânță în vederea extinderii în agricultura zonală, în agricultura din partea de est a țării, a soiurilor cele mai pretabile la condițiile pedoclimatice din zona noastră.

*Soiuri de soia pretabile, bine adaptate zonei noastre de cultură

Rep.: În acest domeniu SCDA Secuieni are realizări remarcabile, iar fermierii știu foarte bine acest lucru, pentru că s-au convins deja de performanțele acestor soiuri. Detaliați vă rog!

Dr.ing. Elena Troruș: Sigur, în urma cercetărilor efectuate am obținut rezultate deosebite și am reușit să promovăm în partea de est a țării, deci în agricultura zonală, soiuri de soia dintre cele mai pretabile. Sunt soiuri care au valorificat foarte bine condițiile de sol, soiuri care au valorificat bine condițiile climatice. Adică soiuri bine adaptate zonei noastre. Soiuri la care, de-a lungul timpului, am avut producții medii la hectar apropiate cu potențialul de producție al soiului cultivat.

Este foarte adevărat că suprafețele cultivate cu soia au scăzut, nu numai în partea de est a țării, ci la nivelul întregii țări. Asta s-a întâmplat odată cu interzicerea cultivării în Europa, inclusiv și în țara noastră, a soiurilor de soia modificate genetic. Prin această colaborare care există cu Asociația „Donau Soja“ dorim să promovăm cultura de soia. „Donau Soja“ este o asociație a țărilor cultivatoare de soia, cele care sunt amplasate de o parte și alta a Dunării. Din această asociație fac parte 16 state.

*SCDA Secuieni e peste tot cunoscută și căutată pentru produsele și tehnologiile promovate

Rep.: Concret, cum promovați cultura de soia, la noi și în celelalte state membre ale Asociației „Donau Soja“?

Dr.ing. Elena Trotuș: Promovarea o facem prin manifestări specifice, cum este și cea de astăzi, prin platformele pe care le organizăm în câmpul experimental, unde se poate vedea „pe viu“ cum arată cultura de soia. Pe o astfel de platformă ne adunăm laolaltă: cercetători, cadre didactice, fermieri, pentru ca soiurile convenționale de soia să capete extindere în agricultura țărilor Europei.

Rep.: SCDA Secuieni este producător și pentru semințele de soia autohtone, cele adaptate condițiilor pedoclimatice din zona noastră de cultură. Cum vă găsesc acei fermieri interesați de cultura de soia, interesați de soiurile convenționale?

Dr.ing. Elena Trotuș: Fără să mă considerați lipsită de modestie, cred că Stațiunea de Cercetare-Dezvoltare Agricolă Secuieni este bine cunoscută de fermierii și specialiștii nu numai din partea de est a țării, ci din aproape majoritatea zonelor din România. Sigur, fermierii intră foarte ușor în legătură cu noi, sunt mai multe posibilități pentru asta. Una este și această manifestare organizată pe câmpul experimental de la Stațiunea de Cercetare-Dezvoltare Agricolă Secuieni. Este o manifestare de popularizare a rezultatelor cercetării noastre în domeniu culturii de soia.

*Oferta de sămânță este „la pachet“ cu consultanța agricolă de specialitate!

Ne facem cunoscuți prin aceste întâlniri pe care le organizăm anual, în câmpurile experimentale, prin demonstrațiile practice pe care le face la SCDA Secuieni, prin intermediul site-urilor de prezentare și de popularizare a rezultatelor cercetării științifice din agricultură. Sigur și prin oferta de semințe produse de unitatea noastră, ofertă care este publicată în revistele de specialitate, reviste de popularizare. Dar și promovarea pe care o faceți dumneavoastră, cei din mass media, pentru noi cei care lucrăm în activitatea de cercetare și dezvoltare agricolă. Și, sigur, permanent ținem legătura cu colaboratorii și partenerii noștri. De fapt, această legătură între noi, dintre fermieri și specialiștii din agricultură, nu este dedicată numai ofertei de sămânță. Legătura dintre noi se extinde și pe partea de consultanță. Pentru că una din ofertele pe care colectivul de cercetători de la SCDA Secuieni este aceea de a pune la dispoziția cultivatorilor soluții, variante la problemele generate de schimbările climatice, la problemele de tehnologie din agricultura zonală. Deci, suntem, peste tot!

Tina CONDREA-ZĂPODEANU

Foto: Sorin PRUTEANU