Stațiunea de Cercetare-Dezvoltare Agricolă Secuieni: Sesiunea științifică de primăvară 2016

Tina-SCDA. foto 1 *„ȘTIINȚĂ, CUNOAȘTERE, CREATIVITATE“, ediția a IV-a

 

Stațiunea de Cercetare-Dezvoltare Agricolă Secuieni a fost gazda Sesiunii științifice de primăvară 2016, generic intitulată „ȘTIINȚĂ, CUNOAȘTERE, CREATIVITATE“, ajunsă la cea de a patra ediție. Eveniment de înaltă ținută științifică, la care au luat parte reprezentanți ai: Academiei de Științe Agricole și Silvice, Institutului pentru Cercetarea Plantelor București, Academiei Oamenilor de Știință, Filiala Neamț, Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară Iași, Stațiunilor de Cercetare Dezvoltare Agricolă Turda și Suceava, Stațiunii Pomicole Iași, Stațiunii de Cercetări pentru Legumicultură Bacău, Stațiunii de Creștere a Ovinelor din Popăuți și de la Stațiunea de Cercetare Dezvoltare Agricolă Brăila.

Ca un amfitrion desăvârșit, dr. ing. Elena Trotuș, directorul Stațiunii de Cercetare Dezvoltare Agricolă Secuieni, și-a prezentat oaspeții de seamă prezenți la această manifestare științifică de înaltă ținută.

Sesiunea de referate științifice a fost organizată împreună cu Filiala Piatra Neamț a Academiei Oamenilor de Știință din România, cu care SCDA Secuieni are o colaborare strânsă, o colaborare veche. În cadrul manifestării au fost prezentate referate științifice care au vizat mai multe aspecte ale cercetării și dezvoltării agricole zonale și naționale. S-a discutat despre influența condițiilor climatice asupra producției la principalele soiuri de grâu, s-au prezentat rezultatul cercetărilor de lungă durată privind fertilizarea cerealelor, cercetările privind rolul diversității citoplasmatice asupra unor elemente de producție la porumb, opinii pro și contra neonicotinoidelor, a fost etalat și un nou soi de cânepă monoică, dar și evaluarea unor genotipuri autohtone de vișin sau rezultatele cercetărilor privind efectul unor doze diferite de biofertilizanți asupra producției de floarea soarelui.

Și în acest an, la Sesiunea științifică de primăvară de la SCDA Secuieni a avut loc și o lansare de carte. De au fost 4 apariții editoriale ale autorilor Simina Florina Pochișcanu, Gogu Gheorghiță, Elena Florescu, Florentina Buzenschi, Virgil Răzeșu.

* Dr.ing. Elena Trotuș, director SCDA Secuieni: „Împreună să contribuim la creșterea ținutei științifice a acestui eveniment, iar întâlnirea de astăzi să fie un câștig profesional pentru noi toți“

„Vă urez bun venit la Stațiunea de Cercetare Dezvoltare Agricolă Secuieni, la Sesiunea științifică de primăvară 2016 , intitulată «ȘTIINȚĂ, CUNOAȘTERE, CREATIVITATE», ajunsă acum la cea de a IV-a ediție. Vă mărturisesc că ideea organizării unei sesiuni anuale de referate științifice la Stațiunea Secuieni a aparținut domnului profesor universitar doctor, doctor Honoris Causa Constantin Vasilică. Noi am analizat-o și am aprobat-o în Consiliul de Administrație al unității noastre. Ne-am propus apoi ca această manifestare științifică să devină o tradiție pentru unitatea noastră, ca ziua de 25 martie a fiecărui an, o zi de mare sărbătoare creștină, să fie dedicată Sesiunii anuale de referate științifice de la SCDA Secuieni.

Ca și în anii anteriori, Sesiunea de referate științifice am organizat-o împreună cu Filiala Piatra Neamț a Academiei Oamenilor de Știință din România, cu care unitatea noastră are o colaborare strânsă, o colaborare veche și, sigur, se cuvine să-i mulțumesc domnului președinte, profesor universitar doctor Gogu Gheorghiță.

Ne-am propus ca, de la un an la altul, să reunim la SCDA Secuieni câți mai mulți cercetători din unitățile de profil din țară. Să reunim la Secuieni alături de cercetători, cadre didactice din învățământul superior și preuniversitar, specialiști din agricultura județelor Moldovei, studenți, viitorii noștri specialiști pentru agricultură, pentru ca împreună să contribuim la creșterea ținutei științifice a evenimentului.

Și astăzi de bucurăm de prezența în mijlocul nostru a unor personalități de marcă în domeniu, domnul prof.univ. dr.dr. Honoris Causa Constantin Vasilică, din partea Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Iași, astăzi fiind și reprezentantul Academiei de Științe Agricole și Silvice București. Vreau să vă mulțumesc în mod deosebit pentru că ați ales să veniți la SCDA Secuieni, deși aveați mai multe invitații și la alte manifestări științifice.

Salutăm prezența în mijlocul nostru a domnului prof. univ. dr. Gogu Gheorghiță, președintele Filialei Piatra Neamț a Academiei Oamenilor de Știință din România, a domnului dr. Alexandru Alexandri, vicepreședintele Societății de Protecția Plantelor din România și vicepreședinte al Companiei ALCEDO, fost cercetător al Institutului de Protecția Plantelor București și un susținător permanent al cercetării agricole.

Salutăm prezența în mijlocul nostru a directorului general ing. Maricel Tălmăcel, de la Direcția pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală Neamț.

Mulțumesc în mod deosebit colegilor de la unitățile de cercetare din domeniul agriculturii, celor de la Institutul de Protecție al Plantelor București, reprezentată aici prin doamna director Florica Constantinescu și doamna dr. Carmen Minceac, vechi colaboratoare ale unității noastre. Mulțumesc colegilor noștri de la Stațiunile de cercetări din Turda, Suceava și de la Stațiunea Pomicolă Iași. Astăzi ni s-au alăturat și colegii noștri de la Stațiunea de Cercetări pentru Legumicultură Bacău, de la Stațiunea de Creștere a Ovinelor din Popăuți, Botoșani și de la Stațiunea Cercetare Dezvoltare Agricolă Brăila.

Sunt alături de noi, astăzi, ca de fiecare dată, domnii directori de la Direcțiile Fitosanitare Neamț și Bacău, de la Oficiile Județene de Consultanță Agricolă din Bacău și Neamț. De asemenea, sunt alături de noi doamna director împreună cu profesorii de la Liceul Tehnologic «Ion Ionescu de la Brad» din Horia, distinși specialiști din agricultura zonală și presa națională, zonală și locală. Tuturor vă mulțumesc pentru prezența la SCDA Secuieni, pentru că ați făcut posibilă întâlnirea noastră.

Obiectivul întâlnirii noastre de astăzi este de a reuni la SCDA Secuieni cercetători, cadre didactice, specialiști și viitori specialiști, pentru ca împreună să contribuim la creșterea ținutei științifice a acestui eveniment. Să ne prezentăm și să cunoaștem rezultatele obținute în activitatea noastră de cercetare agricolă. Să realizăm schimburi de idei, păreri, opinii care să constituie bazele viitoarelor noastre colaborări. Nu în ultimul rând să oferim tinerilor cercetători posibilitatea de a prezenta lucrări științifice și de a se familiariza cu modul de prezentare publică a rezultatelor cercetării științifice.

Doresc mult succes referenților, doresc ca manifestarea noastră să-și atingă scopul și, așa cum spun de fiecare dată, îmi doresc ca întâlnirea de astăzi să fie un câștig profesional pentru noi toți. Vă mulțumesc încă odată pentru prezența dumneavoastră la Sesiunea științifică de la SCDA Secuieni!“

*Prof.univ.dr.dr. Honoris Causa Constantin Vasilică: „SCDA Secuieni, printre puținele așezăminte de cercetare agricolă care găsit o cale de redresare“

„Întâlnirea științifică de astăzi este binevenită, cu atât mai mult cu cât cercetarea agricolă se află într-un impas din care se chinuie să iasă și nu prea poate. Este demnă de toată lauda activitatea SCDA Secuieni, ea se numără printre puținele așezăminte de cercetare agricolă din țara noastră care găsit o cale de redresare, de revigorare a cercetării agricole. Chiar și fără nici un fel de sprijin financiar din partea statului, deși există o legislație care prevede finanțarea cercetării agricole de la bugetul statului. Din păcate, această legislație nu s-a pus în aplicare, spre regretul tuturor celor care au interes pentru progresul agriculturii românești.

La SCDA Secuieni, colectivul de conducere a preluat unitatea, în urmă cu 8 ani, cu foarte multe datorii, dar a găsit cărarea ca să iasă din această conjunctură mai puțin favorabilă. Motiv pentru care se cuvine să aducem toate laudele, în primul rând, doamnei director, dr.ing. Elena Trotuș. Dar și întregului colectiv de cercetători de la această stațiune pentru realizări de excepție. Pentru că, în actuala conjunctură, numărăm pe degetele unei singure mâini stațiunile de cercetare agricolă care s-au redresat din punct de vedere financiar și au început revigoreze cercetarea științifică.

Sesiunea științifică de astăzi reunește pentru prima dată comunicări științifice de la mai multe stațiuni din Moldova. Simpozionul are câteva lucrări cu titlu de noutate pentru această parte a țării. Se prezintă o lucrare despre cultura sorgului în această zonă, unde până acum s-a considerat că sorgul nu este o plată prielnică pentru condițiile de aici, fiind o plantă termofilă. Este surprinzător și edificator titlu «Sorgul, planta-cămilă“. Se prezintă și rezultatele unor cercetări din domeniul plantelor medicinale, rezultatele de lungă durată ale cercetării privind aplicarea îngrășămintelor la cereale. Toate aceste comunicări au rezonanță practică în agricultura zonei și, din acest punct de vedere, SCDA Secuieni merită toată lauda! Sunt convins că toți dintre noi vom pleca cu niște concluzii frumoase și utile de la această manifestare științifică. Sunt convins că această tradiție va continua la SCDA Secuieni, că unitatea va merge mai departe pe drumul dezvoltării și angajării unor noi cercetători tineri care să ducă mai departe stindardul cercetărilor agricole. Felicit colectivul și conducerea SCDA Secuieni pentru rezultatele obținute, pentru cercetările care se fac la această stațiune. Toate acestea sunt posibile pentru că se lucrează cu multă pasiune, în condiții mai puțin prielnice față de ceea ce ar trebui să fie cercetarea agricolă“.

*Prof.univ.dr. Gogu Gheorghiță, președintele AOS, Filiala Piatra Neamț: „Apreciez contribuția colegilor de aici la dezvoltarea agriculturii din România“

„Vreau să-i mulțumesc dr.ing. Elena Trotuș pentru faptul că a acceptat ca această manifestare științifică s-o organizăm împreună și pentru că aceasta a devenit o tradiție pentru SCDA Secuieni. Eu sunt sub impresia evenimentelor tragice care au avut loc la Bruxelles și mă gândesc ce mare bucurie e să trăiești în aceste locuri de pace și liniște.

Să ne bucurăm de aceste momente de relaxare, pentru că este o relaxare atunci când vii în contact cu oamenii din cercetare și afli ce fac ei în alte colțuri ale țării. Personal sunt încântat că rezultatele din cercetarea agricolă, față de cele din alte domenii de cercetare, se văd și roadele în câmp, nu doar vorbe.

Sunt alături de această instituție de 45 de ani, am fost alături la numeroase momente festive ale stațiunii. Apreciez în mod deosebit contribuția colegilor de aici la dezvoltarea agriculturii din România. Sunt bucuros că doamna director Elena Trotuș a reușit să redreseze această unitate de cercetare agricolă, să se numere printre puținele unități de profil care stă pe propriile picioare și încearcă să demonstreze că locul dumneaei este aici și nu în altă parte. Sunt sigur că vom avea o întâlnire reușită, vom învăța unii de la alții, că ne vom cunoaște mai bine rezultatele. Vă doresc tuturor mult succes în activitatea dumneavoastră!“

Tina CONDREA-ZĂPODEANU

Foto: Sorin PRUTEANU