STAŢIUNEA DE CERCETARE DEZVOLTARE AGRICOLĂ SECUIENI: Medalia de aur şi Diploma de excelenţă la Salonul Anual al Cercetării şi Inovării de la Bacău

DSCF4088 „Consider că activitatea noastră se bucură de o bună promovare, iar rezultatele  se regăsesc atât în agricultura zonală, cât şi în întreaga agricultură românească”

declară dr.ing. Elena Trotuş, directorul SCDA Secuieni

Rep.: Nu pot începe discuţia cu dumneavoastră înainte de a vă felicita pentru recentul succes repurtat zilele trecute la o manisfestare ştiiţifică. Nu intru în detalii, dumneavoastră ne veţi spune despre ce performanţă este vorba…

Elena Trotuş: În perioada 25-27 septembrie,  Centrul de Afaceri şi Expoziţii Bacău, împreună cu Camera de Comerţ şi Industrie Bacău, au organizat Salonul Anual al Cercetării şi Inovării, manifestare ştiinţifică la care au participat toate istituţiile de cercetare din zona de est a ţării, adică din toată Moldova. Staţiunea de Cercetare Dezvoltare Agricolă Secuieni a fost prezentă cu oferta noastră, activitatea de cercetare-dezvoltare  pe care o pune la dipoziţia fermierilor din agricultura zonală, din partea de est a ţării, dar şi pentru agricultura României. În cadrul Salonului, am prezentat, cu titlu de noutate, două tehnologii de cultivare a unor plante  de câmp. O tehnlologie de cultivare a speciei Echinaceea corporeea în agricultura  ecologică. Cea de a doua tehnologie prezentată acolo se referă la cultivarea cânepii monoice. Tot în cadrul acestui Salon expoziţional, colegii noştri de la sectorul de cercetare au prezentat un nou soi de cânepă monoică. Este vorba de soiul „Secuieni Jubileu”, soi care a fost omologat în anul 2012, atunci când Staţiunea de Cercetare Dezvoltare Secuieni a  aniversat 50 de la înfiinţare. În anul 2013, acest soi de cânepă monoică, cel care a fost omologat în 2012 sub denumirea de „Secuieni Jubileu”, a fost şi brevetat. Pentru oferta destul de variată pe care colectivul de cercetători  şi specialişti ai Staţiunii de Cercetare Dezvoltare Agricolă Secuieni o pune la dispoziţia agriculturii zonale, pentru noutăţile care s-au prezentat în cadrul Salonului Naţional al Cercetării şi Inovării de la Bacău, unitatea noastră  a primit Medalia de aur şi Diploma de excelenţă însoţită de o cupă.

Rep.: Evenimetul ştiiţific de la Bacău nu-i singurul din activitatea SCDA Secuieni, din acest an…

E.T: Activitatea colectivului Staţiunii  de Cercetare Dezvoltare Secuieni a fost destul de rodnică şi de concetrată pe parcursul anului 2014.  Atât pentru derularea tematicii de cercetare, cât şi pentru promovarea şi extensia rezultatelor obţinute în activitatea de cercetare către agricultura zonală. Sigur, aceste acţiuni de promovare a rezultatelor cercetării s-au derulat pe întregul an 2014, prin participarea cercetătorilor de la SCDA Secuieni la numeroase sesiuni de referate ştiinţifice. Amintesc aici Sesiunea de referate ştiinţifice organizată de Staţiunea de Cercetare Dezvoltare Agricolă Turda, o unitate similară nouă, aflată în slujba  agriculturii din partea centrală a ţării. Am participat şi la Sesiunea naţională de referate ştiinţifice organizată de Institutul Naţional de Cercetare Dezvoltare Agricolă Fundulea, unde cercetătorii noştri au mers cu 5 referate ştiinţiifice. Două au fost prezentate în plenul sesiunii, iar 3 – sub formă de postere.

Pregătim acum participarea cercetătorilor de la SCDA Secuieni la Congresul Naţional al Cercetării şi Învăţământului Superior din Agricultură, care va  avea loc în zilele de 25 şi 26 octombrie la Universitatea Agronomică şi de Medicină Veterinară din Iaşi. Cercetătorii de la SCDA Secuieni vor participa cu 3 referate ştiinţifice, două vor fi prezentate în plenul Congresului, iar unul va fi sub formă de poster.

Dacă tot vorbim de participarea cercetătorilor la sesiuni ştiinţifice şi congrese, trebuie să menţionez, să remarc de fapt, participarea cercetătorilor tineri din cadrul Staţiunii de Cercetare Dezvoltare Agricolă Secuieni la congresul organizat de Academia de Ştiinţe Agricole de la Chişinău. Acolo, tinerii noştri cercetători au participat cu 3 referate ştiinţifice.

Rep.: La manifestările ştiinţifice din acest an, Staiunea de Cercetare Dezvoltare Agricolă Secuieni n-a avut numai statut de invitat, ea a fost şi gazda unor asemenea evenimente…

E.T: Sigur că da. În afară de sesiunile şi congresele organizate de alte instituţii, şi în cadrul unităţii noastre au avut loc asemenea manifestări ştiinţifice. În primăvară, la SCDA SEcuieni, a avut loc Sesiunea internă de referate ştiinţifice, eveniment pe care l-am organizat în colaborare cu Academia Oamenilor de Ştiinţă din România-Filiala Piatra  Neamţ. Ziarul „Ceahlăul” a fost prezent la sesiunea respectivă, chiar a participat la derularea manifestării pe întreg parcursul ei. Ne-am bucurat de  succes în organizarea acelei sesiuni ştiinţifice interne. Din cadrul unităţii noastre s-au prezentat atunci 5 referate ştiinţifice, colectivul Staţiunii de Cercetare Dezvolatre Agricolă de al Turda a participat tot cu 5 referate ştiinţifice. De asememea, au fost prezenţi cu referate ştiinţifice şi colegii noştri de la Centrul de Cercetări pentru Plante Medicinale şi Aromatice „Plantavorel” din Piatra Neamţ. Totodată, au fost prezenţi membri titulari, corespondenţi şi asociaţi ai Academiei Oamenilor de Ştiinţă din România-Filiala Piatra Neamţ. Ca urmare a succesului obţinut în cadrul acelei sesiuni de referate ştiinţifice interne, ne-am propus ca această manifestare să devină o tradiţie la Staţiunea de Cercetare Dezvoltare Agricolă Secuieni, adică s-o organizăm, aici, an de an. Dorim să programăm în fiecare primăvară sesiuni ştiinţifice interene, la care  să invităm colegii noştri cercetători  de la toate unităţile de cercetare  agricolă din Moldova, dar şi de la universităţile şi institutele de învăţământ agricol superior.

Rep.: Cum vă faceţi cunoscută activitatea în rândul fermierilor, beneficiarii direcţi ai rezultatelor cercetărilor de la SCDA Secuieni?

E.T.: În afara sesiunilor de referate ştiinţifice prin care ne promovăm rezultatele obţinute în activitatea de cercetare, ne ocupăm activ şi de exetnsia lor în agricultura zonală. Acest lucru îl realizăm prin acele întâlniri organizate împreună cu renumite firme producătoare de pesticide, seminţe şi îngrăşăminte, sub diverse denumiri. Cum sunt şi întâlnirile pe care le-am organzat an de an cu firma Bayer, cunoscute sub denumirea  de „Agro Areana Bayer”. Întâlniri organizate în baza unui parteneriat încheiat între Staţiunea de Cercetare Dezvoltare Agricolă Secuieni şi firma Bayer. Dar şi cu alte mari companii, în care parteneriatul se bazează pe rodnică şi frumoasă colaborare. Staţiunea de Cercetare Dezvoltare Agricolă Secuieni vine cu tehnologiile de cultivare specifice pentru agricultura zonală, bazate pe un sistem de protecţie sau de fertilizare a culturilor, în funcţie de companiile cu care încheiem aceste parteneriate.

Rep.: Ştiu că, recent, aţi mai pus ceva la cale…

E.T.:  Ca o noutăte, vă spun că, săptămâna trecută, la şedinţa Consiliului de Administraţie a SCDA Secuieni, am aprobat încheierea unui parteneriat cu firma AB Plus Events de la Iaşi, care se va derula cu începe din anul 2015. În cadrul parteneriatului, la Staţiunea de Cercetare Dezvoltare Agricolă Secuieni se va organiza ediţia de primăvară a Târgului AGRALIM, târg destinat tuturor lucrătorilor din agricultură. În cadrul acestui nou parteneriat, SCDA Secuieni va prezenta oferta de sămânţă pentru culturile agricole, oferta de tehnologii de cultivare, dar şi rezultatele obţinute în activitatea de cercetare agricolă. Rezultate care se vor regăsi în câmpul experimental, într-o platformă tehnologică alături de cele ale companiilor cu activitate în domeniul agriculturii din România. Mă refer la companiile producătoare de pesticide, seminţe, îngrăşăminte chimice, dar şi la marile firme distribuitoate de tractoare şi maşini agricole pentru agricultura românească. Sperăm să organizăm foarte bine acest târg, ca el să devină o tradiţie, aşa cum au devenit de-a lungul anilor şi alte manifestări de popularizare a rezultatelor cercetării ştiinţifice de la SCDA Secuinei şi ale partenerilor cu care am organizat astfel de evenimente.

Rep.: Din câte ştiu, sunt şi vor fi în derulare şi alte manifestări ştiinţifice la care vor participa şi cercetători de la SCDA Secuinei. Când şi unde vor avea loc?

E.T. Colegii cercetători au pregătit participarea la Conferinţa Naţională care are loc, în  zilele de 8 şi 9 octombrie, adică ieri şi azi, la Bucureşti. Conferinţa este organizată de Ministerul Agriculturii, în cadrul căreia o atenţie specială este acordată provocărilor şi oportunităţilor privind dezvoltarea fermelor de familie şi, implicit, a zonelor rurale  din România, în perioada următoare. Staţiunea de de Cercetare Dezcoltare Agricolă Secuieni a fost invitată să susţină o prezentare  care să aibă ca temă „Dezvoltarea în sistem integrat a sectorului de plante medicinale şi aromatice în România, oportunitate pentru  valorificarea resurselor  şi creşterea eficienţei fermelor de familie.”  Cultura plantelor  medicinale şi aromatice la Staţiunea de Cercetare Dezvoltare Agricolă Secuieni  constituie deja o tradiţie. Avem cercetări în acest domeniu de peste 42 de ani, iar la Conferinţa Naţională de la Bucureşti  participă colega noastră  dr.ing. Catălina Druţu. Ea îşi desfăşoară activitatea în cadrul Laboratorului de plante medicinale şi aromatice şi prezentă oferta Staţiunii de Cercetare Dezvoltare Agricolă Secuieni pentru micii şi marii fermieri care doresc să introducă sau să diversifice activitatea şi în domeniul plantelor medicinale şi aromatice, în ceea ce priveşte cultura şi valorificarea lor.

În zilele de 16 şi 17 octombrie suntem invitaţi la Târgul Internaţional  Bucureşti. În  cadrul secţiunii de Biosecuritate Alimentară vom fi prezenţi cu o expunere realizată de colegul nostru dr.ing. Constantin Găucă, în care se va referi oferta Staţiunii de Cercetare Dezvoltare Agricolă Secuieni privind soiurile de cânepă monoică şi, sigur, tehnologiile de cultivare în agricultura din România.

Zilele trecute am avut o întâlnire cu colegii din Consiliul ştiinţific al SCDA Secuieni, unde s-a propus ca, anul acesta, la şedinţa de analiză şi de acordare a premiilor Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice pentru lucrări ştiinţifice realizate, editate şi publicate în anul 2013, să trimitem a o propunere cu un referat ştiinţific care a fost prezentat în cadrul Sesiunii Anuale a Institutului Naţional de Cercetare Dezvolatare Agricolă Fundulea  în anul 2013 şi care a fost publicat în volumul de Anale ale Institutului de la Fundulea, tot în anul 2013. De fapt, acest volum de anale este cotat ca volum ISI,  întrucât include lucrări ştiiţifice de circulaţie internaţională.

Eu consider că activitatea desfăşurată de întregul colectiv de cercetare-dezvoltare de la staţiunea noastră  se bucură de o bună promovare, pe baza căreia rezultatele obţinute se regăsesc atât în agricultura zonală, cât şi în întreaga agricultură românească.

În toamna aceasta, fermierilor mici şi mari, SCDA Secuieni le-a pus la dispoziţie o gamă largă de soiuri de grâu, orz, triticale şi orzoiacă de toamnă, oferind sămânţă din categoria biologică „bază” la soiurile cu pretabilitatea cea mai ridicată pentru condiţiile din zona de influenţă a SCDA Secuieni.

Pagini realizate de Tina CONDREA

Foto: Sorin PRUTEANU