Statistică Națională a Camerei de Comerț: Neamțul, foarte aproape de polul sărăciei

Un studiu deosebit de laborios realizat de Camera de Comerț și Industrie a României, pe baza informațiilor primite de la instituțiile statului în domeniu, plasează județul Neamț pe ultimul loc în țară la indicele producției industriale, care a scăzut în 2016 cu 11 la sută față de anul 2015, după Brăila și Călărași.

Neamțul este pe locul 37 în țară la câștigul salarial mediu brut, în luna decembrie, după Vrancea, Harghita, Suceava, Bistrița și Teleorman. În ceea ce privește forța de muncă, numărul salariaților înregistrați în luna decembrie 2016 era de 82.991, în creștere cu 3.418 față de luna decembrie a anului 2015. „Uni indicatori ar trebui să ne îngrijoreze“, a spus Mihai Apopii, președintele Camerei de Comerț și Industrie Neamț (CCI).

Referindu-se, comparativ, la creșterile salariale anunțate în mediul bugetar și cele din mediul privat, Mihai Apopii a precizat că există riscul ca forța de muncă să se deplaseze către mediul bugetar, indiferent dacă este sau nu calificată.

Ca și la nivel național, nici la Neamț nu se cunoaște – sau nu vrea să se cunoască încă, numărul de salariați din bugetul statului. „Eu am căutat peste tot și n-a putut nimeni să-mi răspundă. Nu sunt împotriva majorărilor salariale la bugetari, dar ar trebui stabilite criterii de performanță. În mediul privat, singura cale de creștere a salariilor este creșterea productivități muncii“, a explicat Mihai Apopii.

Așa cum reiese din analiza președintelui CCI, cam tot atâtea firme câte s-au înființat în ultimul an au și dispărut, însă raportul este considerat neimportant, atât timp cât numărul angajaților de la firma respectivă contează, și nu numărul firmelor. „Din păcate, în Neamț, sunt doar trei firme cu peste 1.000 de angajați și, din acest punct de vedere, nu ne situăm deloc bine. De exemplu, într-un județ cu care putem face comparație, Bistrița-Năsăud, există 14 firme, dintre care unele au chiar și peste 3.000-4.000 de angajați“, a mai spus Apopii.

„O să mă întrebați care sunt soluțiile. Sunt, doar că trebuie să fim mai corecți cu noi. Această abordare triumfalistă nu ne ajută cu nimic. În ceea ce privește Camera de Comerț, sprijinim firmele prin informații, cursuri, Biroul Unic etc. La nivel național ar trebui un pachet de măsuri fiscale, apoi sprijinirea capitalului românesc“, a concluzionat Mihai Apopii, președintele CCI Neamț.

 

Mariana OLTEAN TUDOSE