Staţie de epurare a puroiului din spitalul judeţean

* Instalaţia de filtrare a apelor uzate a fost „moşită” timp de 5 ani

* Raportul corpului de control al Ministerului Sănătăţii din 2012 a semnalat că staţia trebuia pusă în funcţiune încă de anul trecut

Conducerea spitalului judeţean a semnat, ieri, contractul cu o firmă privată pentru realizarea  staţiei de preepurare a apelor uzate, aflată în proiect încă de-acum cinci ani. Instalaţia nu va mai permite evacuarea puroiului şi a sângelui infectat direct în canalizarea oraşului, aceasta fiind prima condiţie impusă pentru acreditare şi pentru menţinerea autorizaţiei de funcţionare. Rezolvarea imediată a acestei probleme, inadmisibiliă pentru acest mileniu, a fost pusă în vedere conducerii spitalului şi de echipa corpului de control al Ministerului Sănătăţii, care a descins la spital în vara anului trecut.

 „Am primit aprobarea Consiliului Judeţean Neamţ pentru bugetul de venituri şi cheltuieli, astfel încât avem tot sprijinul financiar pentru realizarea acestei staţii de preepurare, şi nu ne mai rămăsese de făcut decât să semnăm contractul pentru executarea lucrării cu firma care a câştigat licitaţia în decembrie 2012”, ne-a declarat dr. Ioan Lazăr, managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ.

Licitaţia pentru realizarea staţiei de preepurare a fost câştigată de firma Axa Imex din Piatra Neamţ. Lucrările vor fi realizate în cuantumul sumei de 594.000 de lei, iar instalaţia va fi amplasată în curtea spitalului, între biserică şi policlinică.

Proiectul a prins contur, pe hârtie, în decembrie 2007, când consilierii judeţeni de atunci au aprobat investiţia la solicitarea conducerii spitalului, unitatea având obligaţia să obţină toate avizele şi autorizaţiile prevăzute de lege.  Realizarea obiectivului „Staţie de preepurare a apelor uzate şi deviere branşament canalizare” se încadrează în prevederile autorizatiei de funcţionare emisă de Sistemul de Gospodărire a Apelor Neamţ şi constă în executarea unei staţii de preepurare a apei uzate, pentru decantarea părţii solide din apele uzate, cu o arie construită de 15 metri pătrati şi devierea canalizării existente către bulevardul Traian, în cea care se descarcă în reţeaua din strada Orhei. Proiectul prevede refacerea canalizării, acolo unde este cazul, reparaţii la căminele de vizitare sau construirea altora noi, montarea capacelor de siguranţă, devierea canalizării apelor uzate menajere spre un singur colector orăşenesc, construirea de separatoare de grăsimi şi a unei staţii de clorinare.

Corpul de control al MS a constatat în vara anului 2012 că „Unitatea are autorizaţie sanitară eliberata de DSP cu clauză funcţională privind respectarea unui plan de conformare care prevede instalarea unei staţii de preepurare a apelor uzate, construirea şi punerea în funcţiune a acesteia până în decembrie 2012”.

 Echipa de control a constatat că documentaţia tehnică şi autorizaţia de execuţie aveau ca termen 31 ianuarie 2012. Însă documentaţia încă se afla „în lucru”, proiectul fiind în faza de avizare. Reprezentanţii MS au fost, însă, fermi şi au dat un ultimatum: „Managerul spitalului va depune diligenţele necesare în vederea obţinerii avizelor necesare construirii şi punerii în funcţiune a staţiei de preepurare a apelor uzate şi respectării termenelor prevăzute în planul de conformare”. Iar dr. Lazăr s-a conformat.