Spunem NU timbrului literar!

petitie timbru literarAsociaţia Editorilor din România a strâns, prin intermediul petiţiei  „Spunem NU timbrului literar!” peste 12.000 de semnături, în favoarea eliminării Legii 35 privind instituirea timbrului literar. Acestora li se adaugă alte aproape 5000 de semnături online.

Campania de semnături a debutat încă din luna martie, în toate librăriile din ţară (Cărtureşti, Compania de Librării Bucureşti, Diverta, Humanitas, Litera, Mihai Eminescu şi Nemira), petiţia fiind depusă, miercuri, la Avocatul Poporului – singura instituţie care poate sesiza Curtea Constituţională privind legea timbrului literar.

“Noua taxă pe cultură va afecta ireversibil industria cărții din România iar cel mai mare risc constă în distrugerea specificului cultural național. Editorii fac de peste 15 ani eforturi  financiare proprii uriașe de a susține cultura națională, în absența unor strategii guvernamentale de salvare a domeniului. În acest context, noua taxă pe cultură va avea urmări grave pe toate planurile, mai ales în ce privește educația și instrucția noilor generații – conform statisticilor oficiale, din ce în ce mai îndepărtate de fenomenul lecturii și implicit de pregătirea profesională. În consecință, numărul de cărți – și așa foarte mic – se va reduce drastic, iar autorii tineri și debutanții vor avea mai puține șanse să ajungă la public”, se arată într-o scrisoare a AER, adresată lui Gigel Sorinel Ştirbu, preşedintele Comisiei de Cultură, Arte şi Mijloace de Informare în Masă din cadrul Camerei Deputaţilor.

Potrivit noilor prevederi legale, timbrul literar plătit pentru fiecare carte nu va mai reprezenta 2% din costul acesteia, ci va avea valoarea de un leu.

Reprezentanţii editorilor spun că noul cuantum al timbrului literar reprezintă o suprataxare a consumului de carte, ducând la o scădere a vânzărilor. Noua lege vizează taxarea tuturor formelor de cultură, de la literatură până la muzică şi arte plastice, prin intermediul unui timbru numit generic cultural.

Irina NASTASIU