Medicamente vândute din sacoşă

medicamente (2)
*Pacienţii din comuna Români ai doctorului Mircea Puşcaşu primesc medicamentele compensate fără a deschide uşa unei farmacii
*Administratorul unei farmacii îl acuză pe doctor că, aşa cum ştie toată lumea, el nu dă reţeta pacientului ci direct medicamentele
*Doctorul spune că percepţia e deformată, că, de fapt, vine reprezentantul unei alte farmacii din Secuieni care „ia comenzi şi apoi adduce medicamentele la dispensar”
*Casa de Sănătate şi DSP au deschis anchete pe acest caz

Legende referitoare la medici de familie care nu se mulţumesc cu câştigurile obţinute din această profesie şi, mai mult sau mai puţin direct, o fac şi pe dealerii de medicamente a auzit cam toată lumea. Şi şeful CAS Neamţ spunea acum câteva zile „Da, şi eu am auzit, dar până acum, doar la nivel de zvon. Niciodată de când sunt la conducerea Casei nu am avut însă ceva concret pe un astfel de subiect, nici măcar o sesizare”.
Ei bine, de vineri 23 mai, şi pe masa directorului CAS Neamţ, Radu Firăstrău şi pe cea a şefului DSP, Dan Morenciu dar şi la Ministerul Sănătăţii (şi poate şi la alte instituţii) a ajuns o sesizare care îl acuză tranşant pe doctoral Mircea Puşcaşu (medic de familie în Bahna dar cu cabinet şi prin satele Goşmani şi Siliştea) că încurcă nu borcanele ci Crucea Roşie (simbolul serviciilor medicale) cu Crucea Verde (siglă pentru serviciile farmaceutice) şi că respectivul ar încălca flagrant un întreg pomelnic de legi (altfel foarte ferme) din domeniul serviciilor medico-farmaceutice dar şi fiscale.
Până când instituţiile abilitate vor face lumină în acest caz, pentru informarea cititorilor dar şi respectând principiile deontologice, prezentăm punctele de vedere ale ambelor tabere.

Doctor furnizor PHARMA?

Sesizarea care pune pe tapet fenomenul medicamentelor distribuite în sistem “volant” este semnat[ de Cosmin Vicol, administratorul SC Farmacia CSC SRL din Piatra Neamţ, care a deschis o farmacie (punct de lucru) în comuna Români şi care susţine că a primit o explicaţie terifiantă pentru faptul că pacienţii dr. Puşcaşu nu ajung cu reţeta în spaţiul închiriat şi modernizat de firma sa: „au spus oamenii că doctorul nu le dă reţeta ci le aduce medicamentele el, personal, sub pretextul că doar aşa poate fi sigur că pacienţii vor lua exact pastilele care trebuie”.
“În luna martie 2014 am deschis un nou punct de lucru în satul Români, comuna Români, cu specificul activităţii de farmacie, întrucat în această comună nu era asigurat necesarul de medicamente al populatiei. În această comună îşi desfaşoară activitatea şi domnul doctor Puşcaşu Mircea, prin cabinetul său înregistrat în comuna Bahna, sat Brosteni, jud. Neamt, având un număr de 3 cabinete medicale (unul în sat Goşmani-Romani, şi două în sat Siliştea- Romani), niciunul din ele inregistrat la DSP Neamt sau aflate in contract cu CAS Neamt.
Până aici toate bune şi frumoase, doar că, pe parcursul acestor 3 luni de când am deschis farmacia din satul Români, am aflat pe diverse căi despre foarte multe ilegalităţi făcute de acest medic, domnul dr. Puşcaşu Mircea. Foarte multi pacienţi înscrişi pe listele dânsului se plâng de faptul că nu au văzut de ani de zile cum arată o reţetă compensată şi că domnul doctor nu le înmânează reţeta după eliberare, acesta, de fapt, aducând direct pacientului o sacoşică cu medicaţia prescrisă pe reţetă, iar pacientul plăteşte direct la medic costul medicamentelor, bineînţeles fără bon fiscal”, se menţionează în sesizare.

“În loc de reţetă, medicamente din cutie”

Administratorul farmaciei deschisă cu acte în regulă consider că aceste practice încalcă şi relaţia corectă pe care pacienţii trebuie să o aibă cu furnizorii de servicii medicale dar şi legislaţia: “Astfel, pacientul nu ştie niciodată cât costă în realitate un medicament, mai mult decât atat, niciodată nu îi este prezentată o alternativă la medicamentele eliberate (poate pacientul doreşte anumite medicamente originale sau poate doreşte o variantă mai ieftină a reţetei cu produse generice). Mai mult decât atât, medicul le spune că el raspunde doar de medicamentele eliberate de el, nu şi de cele cumpărate de la altă farmacie, şi că dacă pacientul păţeşte ceva el nu va răspunde.
În cabinetul dânsului din satul Gosmani, în zilele când domnul doctor are program acolo, vine împreună cu o asistentă de farmacie şi cu câteva cutii de medicamente, acesta eliberând imediat după scrierea reţetei şi medicamentele din cutie, bineînţeles tot fără bon fiscal. Acest obicei este împământenit de foarte mulţi ani, după spusele pacienţilor şi însuşi a domnului dr. Puşcaşu, foarte multi pacienţi fiind convinşi că, de fapt, acolo este o farmacie şi că domnul dr. Puşcaşu le da medicamente de la farmacia dânsului. În plus, domnul doctor nu le dă voie pacienţilor să îşi ia medicaţia de la alte farmacii, dacă cumva un pacient îi cere medicului reteta, medicul nu îi mai dă nimic şi îl trimite la medicul specialist după scrisoare medicală.Din spusele dansului reiese clar ca aceste ilegalitati se petrec de circa 5 ani, recunoscând acest fapt chiar în faţa noastră”.

“Fără bon fiscal, timp de cinci ani de zile”

Iritaţi de faptul că plătesc chirie pe spaţiu, au investit masiv în modernizarea acestuia pentru a respecta legislaţia foarte severă care autorizează astfel de activităţi, că au un om angajat cu carte de muncă şi că pacienţii doctorului Puşcaşu par să se trateze cu aer şi apă de ploaie (adică nu le calcă pragul farmaciei), reprezentanţii firmei s-au apucat de făcut propriile investigaţii. Au stat de vorbă cu oamenii din comună, au aflat lanţul afacerii ciudate cu medicamente, au stat de vorbă cu doctoral vizat sau cu apropiaţi ai lui. Unele dintre cele mai spumoase păreri au fost înregistrate şi – dacă nu ar fi vorba de un subiect cu referire la viaţa şi sănătatea oamenilor – ar fi demne de o emisiune gen “Haz de necaz”.
“Dintr-o discuţie telefonică a dr. Puşcaşu Mircea reiese faptul că domnul doctor Puşcaşu informează o persoană din comună cu faptul că nu se vor mai da medicamente din cabinetul medicului, cu toate că până acum s-au dat, că nu va mai putea obliga asistenta de farmacie să vină cu el la Goşmani pentru a elibera medicamente.
Concluzionez că în această comună s-au produs ilegalităţi foarte mari prin reţeua formată de medicul Puşcaşu Mircea, pacienţilor le-a fost restricţionat dreptul la un tratament corect şi legal, s-au vandut ilegal, fără bon fiscal, timp de 5 ani de zile, medicamente aduse de d-nul doctor Puşcaşu Mircea. Domnul doctor Puşcaşu Mircea interzice pacienţilor să cumpere medicamente de la o farmacie autorizata şi mai mult decât atât, nu le înmânează reţeta prescrisă de dânsul pentru ca oamenii să nu poată lua medicamente din altă parte.
Vă rog să verificaţi acest caz şi rog să verificaţi toate reţetele eliberate de domnul doctor Puşcaşu Mircea pacienţilor din comuna Români, jud. Neamt, către ce farmacie au mers toate aceste reţete, pentru a stopa cheltuirea abuzivă a fondurilor alocate Casei Judetene de Asigurari de Sănătate Neamt. Consider că un asemenea doctor nu ar trebui să mai aibă dreptul de a profesa şi de a mai frauda sistemul de asigurări de sănătate şi de a face evaziune fiscală, pentru ca toată populaţia să aibă dreptul la un tratament corect şi legal.
Menţionez că toate aceste acuzaţii sunt probate cu înregistrari audio/video, pe care, dacă doriti pot să vi le prezint personal”, mai adaugă administratorul care a făcut reclamaţia.

“Am vrut să fac bine”

Apărarea doctorului vizat la aceste acuzaţii foarte grave este pe firul lui “Am vrut să fac bine, uite ce a ieşit…”.
Din start, dr. Puşcaşu a acuzat că administratorii farmaciei “vor să câştige bani”, că nu se gândesc, ca el, la faptul că oamenii de la ţară sunt mai săraci, nu pot suporta, la preţ medicamente mai scumpe.
Confirmând, în parte măcar, pasaje întregi din relatarea adversarilor, cel acuzat a avut şi câteva puncte unde are alte opinii, argumente, cifre. Astfel el a spus că în comuna Români nu are 3 dispensare, ci doar două, unul la Goşmani (autorizat de DSP dar fără să fie în contract cu Casa de Asigurări) şi unul la Siliştea, total neautorizat, pe care l-a luat în primire după plecarea unui alt medic, cabinet care „nu e nici legal, nici ilegal” (n.r. – ???).
Autorizarea, în relaţia cu CAS a acestor cabinet (după ce are deja unul la Bahna) ar fi presupus înfiinţarea unei firme care să ofere servicii de medicină de familie şi (OBLIGATORIU!) angajarea măcar a încă unui medic. „Am vrut să fac asta, dar nu am reuşit şi am abandonat ideea”, spune acesta. Doctorul confirm că, pentru a elibera o reţetă compensată unui pacient consultat într-un cabinet care nu are contract cu CAS, în fapt trebuie să elibereze reţeta pe cabinetul OK de la Bahna. Adică, plimbă FICTIV, doar în documente, pentru a se acoperi pe partea de legalitate, pacientul vreo 15 km dus şi tot atâta întors, dintr-o comună în alta.
O fi legal sau nu? – urmează să spună CAS şi DSP.
“Da, ştiu că lumea zice că e farmacia mea. Dar nu e adevărat iar confuzia vine din faptul că oriunde am lucrat am vrut să fac bine oamenilor, să le fie mai comod, să aduc serviciile mai aproape de ei. De fapt, venea o asistentă de la o Farmacie din Secuieni. Ea lua comenzile şi apoi, la o zi-două, aducea medicamentele. Eu nu am nicio treabă cu asta decât că îi permiteam să vină la cabinet. Le-am spus şi soţilor Vicol să trimită o asistentă la mine la cabinet dacă vor – că farmacia e la câţiva kilometri de dispensar – dar nu au vrut”, spune medicul. Întrebat dacă e legal ca angajaţii unei farmacii să meargă cu produsele în sacoşă (ca vânzătorii volanţi cu ziarele sub braţ, ca vânzătorii de tigăi prin sate sau cei cu şosete “5 la set” prin târguri), medical a răspuns: „E… cum e, dar aşa e mai comod pentru pacienţi”.
De fapt, dincolo de faptul că o firmă care a investit bani într-o farmacie la ţară care arată ca una de la oraş mai şi vrea să recupereze din cheltuieli, întreaga apărare a medicului a fost doar pe axa binelui pe care el a vrut să-l facă oamenilor bătrâni de la sate, mutând activitatea unei farmacii de la tejgheaua autorizată la sacoşa cu character uman…
Cât priveşte finalul litigiului farmacie autorizată – medic reclamat, Mircea Puşcaşu îl vede cumva stins de la sine: „Gata. Eu am zis la toată lumea că nu se mai poate, că uite apar necazuri. Iar farmacista a şi plecat din ţară”.
În acelaşi timp, a ţinut să menţioneze că “Nimeni nu-mi poate interzice mie să cumpăr personal medicamentele pentru mama sau pentru o mătuşă”. Evident că nu – spunem ca profani – dar când dintr-un total de vreo 500 pacienţi în Goşmani şi Siliştea ajung la cea mai apropiată farmacie autorizată doar vreo 16 pacienţi în două luni, înseamnă că fie acei oameni sunt cei mai sănătoşi de pe Planetă şi CAS poate face economii în acea zonă, fie doctorul respectiv are, pe lângă mamă (care e singura, nu?) sute de mătuşi, de ar păli de invidie şi celebrul politician clasicizat prin la fel de clasica Mătuşă Tamara.
Va urma.

Daniel VINCA