Sporuri de rural diminuate pentru medicii de familie de la ţară

medici sporuri* Cu încadrare în noile dispoziţii ale Casei Naţionale de Sănătate, la Neamţ s-au acordat sporuri între 1% şi 27%, în funcţie de zonă, densitatea populaţiei şi distanţa faţă de spital

* Doctorii susţin că sunt prea puţin încurajaţi să-şi mai menţină cabinetele în rural

Cei 141 de medici de familie care activează în judeţul nostru la ţară, au aflat, ieri, de la reprezentanţii CAS Neamţ, că le-au fost recalculate sporurile de rural, conform noilor criterii stabilite de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS). Ordinul CNAS este blamat de Asociaţia Medcilor de Familie pentru că acordă procentaje pe baza unor criterii mai stricte, care generează diminuări ale psporurilor acordate până în prezent. Comisia constituită la nivelul CAS Neamţ s-a conformat reglementărilor Ordinului nr. 391/187/2015 al CNAS şi a stabilit, acordarea de sporuri între 1 şi 27%, în funcţie de zona în care se află cabinetul medical, de densitatea populaţiei şi de distanţa faţă de cel mai apropiat spital. Comisia a avut la dispoziţie documentaţia cerută şi primită de la Oficiul de cadastru şi publicitate imobiliară Neamţ, de la Direcţia regională de statistică Neamţ, de la autorităţile locale în a căror rază administrativ-teritorială îşi au sediul cabinetele de medicină primară aflate în relaţie contractuală cu CAS Neamţ, precum şi procesul verbal al ultimei şedinţe a comisiei de medicină primară. Analizând situaţiile de încadrare a cabinetelor, corelând toate informaţiile, comisia CAS Neamţ a  hotărât procentele de majorare a numărului de puncteper capita.

Medicul din Borca a primit procentajul de majoare cel mai mare, de respectiv 27%, datorită condiţiilor în care-şi desfăşoară activitatea: comuna deservită este cel mai departe faţă de un spital, are o populaţie răsfirată pe zeci de kilometri, fiind destul de greu şi costisitor de ajuns la domiciliul multora dintre ei.  Medicii din Pipirig şi de la Bicaz-Chei au primit câte 23% spor, condiţiile de lucru fiind asemănătoare celor din Borca. Medicul din Ceahlău a obţinut un procentaj de 21% , urmat de Bicaz, Bozieni, Oniceni, Pângăraţi şi Hangu. Doar 1% spor au primit medicii din Adjudeni, Săbăoani, Tămăşeni şi Săvineşti.

„Considerăm că este cazul ca acest ordin al CNAS să fie retras, să se aplice în continuare ordinul vechi, să se revină la masa negocierilor dintre reprezentanţii organizaţiilor profesionale şi cei ai instituţiilor statului şi să se stabilească noi criterii care să fie relevante, măsurabile şi verificabile, să fie susţinute şi financiar, în mod corespunzător, care să reprezinte cu adevarat o motivare pentru medicii de familie din mediul rural să-şi dezvolte activitatea sau să înfiinţeze noi cabinete”, se arată în comunicatul Asociaţiei Medicilor de Familie.

În replică, reprezentanţii CNAS spun că scopul noilor reglementari este de acordare a unor sporuri în funcţie de condiţiile în care se desfăşoară activitatea, preponderent pentru cabinetele din mediul rural. De asemenea, prin noile reglementări, spune CNAS, creşte numărul de medici care beneficiază de spor (prin coborârea pragului de 10 puncte de la care medicul putea să beneficieze de spor la 2 puncte).

În baza estimarilor realizate, s-a constatat că prin aplicarea noilor reglementări creşte cu aproximativ 25% numărul medicilor de familie care beneficiază de sporuri, dar procentele de majorare sunt la un nivel mai redus.

Geanina NICORESCU