Spitalul judeţean şi CTS Neamţ fac apel la donare de sânge

criza de sangeStoc epuizat de sânge O1!

* Rezervele CTS Neamţ din toate grupele de sânge sunt pe terminate

 

Judeţul Neamţ se confruntă, în această perioadă, cu o acută criză de sânge, poate cea mai grea din ultimii ani. Potrivit directorului Centrului de Transfuzii Sanguine (CTS) Neamţ, dr. Victoria Marin, acest lucru este cauzat de scăderea numărului de donatori de sânge, mai ales pe final de an. Rezerva de sânge din grupa O1 s-a terminat. Pe stoc mai sunt câteva pungi cu sânge din grupele A şi B, dar potrivit şefei CTS se prefigurează o nouă criză, din aceste două grupe sanguine, pentru că donatorii fideli deja s-au prezentat, rezervele sunt pe terminate, şi nimeni nu poate şti câţi donatori noi vor veni în zilele următoare. În disperare de cauză, şi conducerea Spitalului Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ face un apel către potenţialii donatori de sânge, să se prezinte la CTS Neamţ, situaţia fiind efectiv disperată. Dr. Paula Burcă, purtător de cuvânt la SJU Neamţ, a precizat că toate intervenţiile chirurgicale programate în  perioada dinainte de sărbători şi între Crăciun şi revelion au fost realizate, însă pe fondul deficitului de derivate din sânge a fost foarte bine „cântărită” fiecare nevoie de transfuzie.

„Noi am livrat cât am putut. Având solicitări din partea spitalelor pe care nu le puteam onora, am făcut tot ce ne-a stat în putere pentru a chema donatori cu grupa sanguină O. Avem justificarea pe fişe.  După cum ştiţi, donarea este un act benevol, aşa înât cine a vrut, a venit. Nu depinde de noi refacerea stocului de sânge. Din păcate, de la colegii noştri din spitale avem mai multe reproşuri decât aprecieri. Dar să nu uităm că, prin lege, au datoria să promoveze donarea de sânge, să vorbească şi cu aparţinătorii celor care au nevoie de transfuzie. Să ne ajutăm unii pe alţii, pentru a salva vieţi”, ne-a declarat dr. Victoria Marin, director la CTS Neamţ.

Şefa CTS Neamţ a constatat o scădere majoră a numărului de donatori comparativ cu anii trecuţi, însă susţine că este greu de spus care ar putea fi cauzele, însă cu siguranţă starea de sănătate poate pune „beţe-n roate” în acest demers.
„Am depistat, în ultimul timp, cu ocazia analizelor, o serie de afecţiuni mai ales la donatorii noi. Hepatita este una dintre problemele de sănătate pe care mulţi dintre potenţialii donatori nu ştiau că o au. ACele persoane sunt eliminate de pe lista donatorilor. Dar pentru că nu avem suficient sânge pentru pacienţii care trebuie transfuzaţi sau pentru cei care suferă intervenţii chirurgicale, acest gest de responsabilitate socială, de a-ţi ajuta semenii, cred că ar trebui promovat şi înţeles”, a mai spus dr. Marin.

Şefa Centrului de Transfuzii Sanguine Neamţ îi anunţă pe cei care vor să doneze sânge că pot face acest lucru zilnic, de dimineaţă, până la orele amiezei, de luni până vineri. Pot dona cei cu vârsta între 18 şi 65 de ani. Toţi oamenii care donează regulat ne spun că se simt mult mai bine de când donează, explicaţia fiind că se stimulează automat producţia de sânge, măduva şi sistemul imunitar. Donatorii de sânge beneficiază de şapte tichete de masă, o zi liberă de la serviciu (ziua donării), decontarea biletului de călătorie pentru mijloacele de transport în comun din ziua donării (pe baza biletului prezentat) şi un set analize gratuite. Conducerea Centrului de Tranfuzii Sanguine face un apel nemţenilor să doneze sânge. „Sângele donat poate salva o viaţă”.

Geanina NICORESCU