Spitalul judeţean a primit un aparat de testare a echilibrului

Spitalul-Judetean-Neamt

Spitalul-Judetean-Neamt

* Secţia ORL are, însă, nevoie de un bioinginer specializat în folosirea echipamentului

Stabilirea cauzelor care conduc la ameţeli

Cauzele care conduc la ameţeli vor putea fi mai uşor depistate cu ajutorul nui nou aparat medical, de testare a echilibrului, primit sponsorizare de secţia ORL a Spitalului Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ. Din păcate, însă, aparatul donat de firma Phoenix Piatra Neamţ nu poate fi utilizat la capacitate pentru că unitatea nu are angajat un bioinginer de specialitate.

„În ultima vreme, oamenii se plâng tot mai des de stări inexplicabile de vertij, de pierderea echilibrului. Aceste ameţeli pot fi diagnosticate cu ajutorul noului aparat pe care l-am primit sponsorizare, iar pentru a-l folosi la capacitate am scos la concurs un post de bioinginer debutant pentru secţia ORL, unde este instalat echipamentul. Cu ajutorul aparatului se face o testare a echilibrului pentru a se depista de unde provin ameţelile, dacă sunt de la cap, respectiv de la urechi sau de la sistemul articular. Şi eu am competenţe în acest domeniu, însă, din păcate, nu am la dispoziţie timpul necesar pentru a lucra, efectiv, cu acest aparat”, ne-a declarat dr. Ioan Lazăr, managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ.

Concursul pentru angajarea unui bioinginer va avea loc în data de 2 septembrie 2014, dar înscrierile sunt admise până în ultima zi a acestei luni.

Ameţeala a devenit, se pare, un fenomen de masă, întrecută în statisticile internaţionale doar de migrene şi de dureri de cap. Nu este o boală, însă reflectă efectul unor alte disfuncţionalităţi ale organismului, de natură senzorială, după cum a subliniat dr. Ioan Lazăr.  Ameţeala poate să apară pe fond de oboseală, stres, scăderea glicemiei, la orice vârstă şi în orice moment al zilei. Ea poate fi cauzata de afecţiuni ca anemia, tensiunea oscilantă, diabetul zaharat sau bolile febrile, dar şi de suprasolicitari nervoase, cure de slabire ori atacuri de panică. Se întâlneşte, însă, şi în unele boli ale urechii interne, precum  şi în cazul unor boli ale coloanei vertebrale (scolioze, spondiloze), boli osteoarticulare (artroze de genunchi) sau în afecţiuni grave – tumori cerebrale, accidente vasculare cerebrale.

 

Geanina NICORESCU