Spitalul judeţean are nevoie de 50 de medici!

spital judetean

* Dr. Ioan Lazăr, managerul SJU Neamţ, susţine că are nevoie de doctori, dar nu ar vrea rezidenţi

Fapul că ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, a aprobat, pentru luna viitoare, organizarea unei sesiuni extraordinare de rezidenţiat pentru locurile şi posturile rămase libere la domeniul medicină în urma concursului de rezidenţiat din 17 noiembrie 2013, îl lasă rece pe managerul spitalului judeţean. „Mie nu prea îmi convine să plătească statul şase ani de zile pentru formarea unui medic iar apoi acesta să plece peste hotare sau cine ştie pe unde. Eu vreau să angajez medici pe care să mă pot baza. La spitalul judeţean este nevoie de vreo 50 de medici, din toate specialităţile, şi nu spun vorbe mari. Aşa, vă pot spune că avem şi vreo 30 de rezidenţi”, ne-a declarat, ieri, dr. Ioan Lazăr, managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ, abia revenit din concediu.

Spitalul judeţean are deficit şi de asistenţi medicali şi fiecare plecare în concediu de odihnă, medical ori fără plată înseamnă o gaură mare în „agregat”. De aceea, spitalul este nevoit să tot scoată la concurs posturi pe perioadă determinată, ceea ce iarăşi nu prea este corect faţă de persoanele care dau un concurs pentru… un post de trei luni ori jumătate de an. Dar, deocamdată, asta este sitauţia.

În privinţa cadrelor medicale, ministrul Sănătăţii susţine că absolvenţii de Medicină care nu au promovat concursul de Rezidenţiat au posibilitatea să susţină un nou examen pe 29 iunie, şi precizează că respectivele  400 de locuri şi posturi sunt insuficiente pentru a acoperi golurile din sistem.

Posturile din spitale pentru medici rezidenţi vor fi deblocate, începând din luna iunie, în măsura în care unităţile medicale o cer şi în limita bugetului.

Profesorul Vasile Astărăstoae, preşedintele Colegiului Medicilor din România, atrage însă atenţia că până în luna iunie, numărul medicilor români care vor pleca în străinătate va ajunge la 15.000. Starea de spirit în spitale şi nu numai este una de revoltă şi deja sunt semnale că acest exod  va continua, având în vedere scandalurile din ultima perioadă. Cele mai văduvite specialităţi sunt, în continuare, terapia intensivă, cardiologia şi radiologia.

Din 2015, medicii ar mai putea câştiga un ban după program, respectiv banii din coplată ar putea ajunge la ei, potrivit ministrului Sănătăţii. Doctorii vor putea desfăşura activităţi pentru care să fie plătiţi după programul de lucru şi tot în cadrul spitalului.

Geanina NICORESCU