Spitalul Județean Neamț are deficit de 15 medici

*La nivel central s-au stabilit specialitățile deficitare pentru care se organizează rezidențiat pe post în spitale

 

Penuria de medici specialiști se resimte acut în spitale. Deficitul de medici din anumite specialități se reflectă în liste lungi de așteptare pentru consultații în ambulatoriu și la internare. Pentru a stabili specialitățile deficitare pentru care se organizează rezidențiat pe post, Ministerul Sănătății a cerut de la spitale o estimare a necesarului de specialiști. În funcție de datele centralizate, la data de 15 noiembrie 2015, Ministerul Sănătății organizează concursul de rezidențiat pe post și pe loc în medicină, medicină dentară și farmacie.

Ec. Maricica Drăgan, director economic la Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț, ne-a declarat că, la nivelul celei mai mari unități sanitare cu paturi din județul Neamț mai este nevoie de 2 cardiologi, 3 oncologi, 2 radiologi, 2 medici pentru ATI, un specialist în chirurgie vasculară, un medic în hematologie, un neonatolog, un pediatru, un psihiatru pentru adulți și un farmacist. Este nevoie și de epidemiolog, însă postul a fost scos la concurs de „n“ ori, fără să se înscrie careva. Drept urmare, pe acest post lucrează un medic pensionar, cu contract de prestări.

„Analizând situațiile transmise s-a constat un deficit major de personal (prin pensionare, migrație, lipsă de candidați la concursurile organizate) pentru următoarele specialități: anestezie și terapie intensivă, chirurgie cardiovasculară, epidemiologie, farmacie clinică, hematologie, medicină de laborator, neonatologie, oncologie medicală, pediatrie, psihiatrie, psihiatrie pediatrică, radioterapie, radiologie și imagistică medicală. Facem precizarea că se înregistrează un deficit însemnat și la specialitatea medicină de urgență. În cazul acestei specialități atât Comisia de Specialitate a Ministerului Sănătății, cât și domnul dr. Raed Arafat, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne opinează pentru publicarea la acest concurs numai pentru locuri (140 locuri). Acest punct de vedere a fost exprimat ca urmare a gradului redus de ocupare a posturilor de rezidenți medicină de urgență în sesiunile de concurs anterioare, precum și de Decizia nr.5 a Înaltei Curți de Casație și Justiție“, se arată în proiectul de Ordin privind stabilirea specialităților deficitare pentru care se organizează rezidențiat pe post în spitale clinice cu secții clinice universitare, institute sau centre medicale clinice în sesiunea 15 noiembrie 2015.

Geanina NICORESCU